Γεωργία Εφαπλωματά: “Χωρίς δεύτερη σκέψη η καρδιά δεν μπορεί να υπακούσει τη λογική”

Η Γεωργία Εφαπλωματά αγαπά τη λογοτεχνία και με το πρώτο της βιβλίο “χωρίς δεύτερη σκέψη”έδωσε καλά δείγματα γραφής.Ειναι ένα ρομαντικό ,γλυκό βιβλίο που δίνει φως στη μαυρίλα της ζωής μας.Εχει ταλέντο στη συγγραφή,έχει γνώσεις και άποψη.Μια υπέροχη γυναίκα που μας έκανε τη τιμή να φιλοξενηθεί στη στήλη των συνεντεύξεων.

Επιμέλεια συνέντευξης Βασιλική Ευάγγελου Παπαθανασίου

Το” χωρίς δεύτερη σκέψη” είναι το πρώτο σας βιβλίο, μια πολύ προσεγμένη δουλειά. Βρήκατε εύκολα εκδοτικό οίκο;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν ολοκλήρωσα το βιβλίο μου, κάθισα κι έγραψα μια λίστα με τους εκδοτικούς οίκους που πίστευα πως ταιριάζουν στο ύφος του βιβλίου, αλλά και που ήταν κοντά στη δική μου αισθητική. Το έστειλα τελικά σε δώδεκα εκδοτικούς, στο μυαλό μου είχα βέβαια ένα TOP 3.

Η όλη διαδικασία είναι αρκετά χρονοβόρα, καθώς κάποιοι εκδοτικοί οίκοι σε ενημερώνουν ακόμα και μετά από έξι μήνες. Στην αρχή έλαβα κάποιες αρνητικές απαντήσεις που με απογοήτευσαν, στη συνέχεια όμως ήρθαν και κάποιες θετικές που μου αναπτέρωσαν το ηθικό. Και ήμουν πολύ τυχερή γιατί μια από τις θετικές απαντήσεις ήταν από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα -που ανήκε στο ΤΟΡ 3 μου- και με τους οποίους τελικά συνεργάστηκα.

 

Γεωργία Εφαπλωματά

Η Μαρίνα θα μπορούσε να είναι φίλη κάθε γυναίκας. Έχει στοιχεία από εσάς;

Η Μαρίνα έχει αρκετά στοιχεία από μένα. Νομίζω από κάθε σύγχρονη γυναίκα. Και οι υπόλοιποι ήρωες όμως έχουν κάποια δικά μου χαρακτηριστικά, αλλά και από άλλους ανθρώπους του περιβάλλοντός μου. Ο τρόπος που μιλάνε οι ήρωες, που σκέφτονται, που πράττουν. Ήταν μάλιστα το πρώτο πράγμα που μου έλεγαν γελώντας οι φίλοι μου όταν το διάβασαν, πως με αναγνώριζαν μέσα στο βιβλίο, πως ήταν σαν να με ακούνε.

 

Ποιο είναι το κλειδί για ένα επιτυχημένο ανάγνωσμα;

Πιστεύω πως το να γράφεις ευανάγνωστα είναι πολύ σημαντικό. Το να μην κουράζεις τον αναγνώστη. Να μην χρειάζεται να διαβάσει δύο και τρεις φορές το ίδιο απόσπασμα για να κατανοήσει αυτό που θέλεις να πεις. Πέρα από τον τρόπο γραφής παίζει σημαντικό ρόλο φυσικά και η ιστορία. Να έχει ενδιαφέρον. Κι εδώ, ανάλογα με το είδος του βιβλίου, το ζητούμενο είναι διαφορετικό. Στο ρομαντικό είναι να σου προκαλεί γλυκά συναισθήματα, στο θρίλερ να σου ανεβάζει την αδρεναλίνη, στο φανταστικό το να καταφέρνει να σε μεταφέρει σε μια άλλη σφαίρα.

 

Γεωργία Εφαπλωματά
Γεωργία Εφαπλωματά προσωπικό αρχείο

Ρεαλιστικές καταστάσεις που βιώνουμε κάθε μέρα μέσα στο βιβλίο σας. Σας αρέσει να γράφετε για τους ήρωες της διπλανής πόρτας;

Το περιγράψατε πολύ σωστά. Μου αρέσει να γράφω καθημερινές ιστορίες. Που ίσως να μην κρύβουν τρομερά αναπάντεχες ανατροπές, όμως κάνουν τον αναγνώστη να ταυτιστεί ευκολότερα με τους ήρωες, αλλά και με την ίδια την ιστορία.

Έλαβα πολλά μηνύματα από γυναίκες που μου έγραφαν πως κι εκείνες είχαν ζήσει το ένα ή το άλλο γεγονός από όσα συμβαίνουν στο βιβλίο μου.

 

Στον έρωτα η καρδιά μπορεί να υπακούει;

Όχι, στον έρωτα η καρδιά δεν μπορεί να υπακούσει τη λογική. Ούτε τη δική μας, ούτε των άλλων. Και δεν θα έπρεπε κιόλας. Το να ερωτευτείς είναι ένα μοναδικό συναίσθημα, ίσως το εντονότερο όλων. Και είναι ωραίο να αφηνόμαστε και να το ζούμε. Αρκεί φυσικά να μην κινδυνεύουμε…

 

Γεωργία ΕφαπλωματάΥπάρχει φιλία στις μέρες μας;

Θεωρώ πως υπάρχει φιλία. Όχι πως είναι εύκολο να βρεις πολλούς αληθινούς φίλους ζωής. Αλλά ποιος χρειάζεται πολλούς άλλωστε… Τους σωστούς χρειαζόμαστε. Που θα είναι πάντα εκεί, να μας ακούνε, να μας στηρίζουν, να μας συνετίζουν, να γελάμε και να κλαίμε παρέα. Επίσης, εδώ να προσθέσω πως ένα μήνυμα που ήθελα να περάσω μέσα από το βιβλίο μου είναι πως μπορεί να υπάρχει βαθιά φιλία και ανάμεσα σε μια γυναίκα και έναν άντρα. Είναι μια παρεξηγημένη σχέση και ήθελα με τον τρόπο μου να την αποκαταστήσω.

 

Γιατί η ζωή μας σήμερα έγινε τόσο περίπλοκη;

Όλα πια κινούνται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς γύρω μας. Η ζωή θα έπρεπε να είναι πιο απλή, πιο αργή, πιο ήρεμη. Ζητάμε πλέον πολλά. Από τους εαυτούς μας και για τους εαυτούς μας. Προσπαθούμε να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας, αλλά και σε έναν τρόπο ζωής που μας επιβάλει η κοινωνία, οι τάσεις, τα social media. Δεν χρειαζόμαστε πάντα όσα νιώθουμε ότι πρέπει να αποκτήσουμε. Και τρέχουμε να προλάβουμε, χάνοντας τελικά το βαθύτερο νόημα. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να ανακαλύψεις τι πραγματικά θέλεις και να μείνεις πιστός στον εαυτό σου.

 

Γεωργία Εφαπλωματά

Ποια ήταν τα πρώτα σας αναγνώσματα;

Σαν παιδί ξεκίνησα να διαβάζω Άλκη Ζέη, Ζωρζ Σαρή, Πηνελόπη Δέλτα, και ποικίλα κλασικά παιδικά βιβλία ξένων συγγραφέων. Δεν μπορώ να πω πως σε μικρή ηλικία διάβαζα πάρα πολύ, καθώς όμως περνούσαν τα χρόνια, και ωρίμαζε η αντίληψή μου, το διάβασμα έγινε για εμένα τρόπος ζωής. Είχα την τύχη να μεγαλώσω και σε ένα σπίτι με πλούσια βιβλιοθήκη, έτσι ο κόσμος των βιβλίων ήταν πάντα δίπλα μου.

 

Τα social media βοηθούν τους νέους συγγραφείς;

Πάρα πολύ! Με το πάτημα ενός κουμπιού και το ανέβασμα μιας μόνο φωτογραφίας, εκατοντάδες ή χιλιάδες κόσμου μπορούν να μάθουν άμεσα για την κυκλοφορία ενός νέου βιβλίου. Τα social media είναι ένας ολόκληρος κόσμος, και είναι ένα πολύ δυνατό εργαλείο για τους νέους συγγραφείς. Ειδικά φέτος, με τις συνθήκες που δυστυχώς επικρατούν, με βιβλιοπωλεία κλειστά και χωρίς τις καθιερωμένες παρουσιάσεις, είναι τεράστια η βοήθεια για όλους μας, ακόμα και για γνωστούς και καταξιωμένους συγγραφείς.

 

Γεωργία Εφαπλωματά
Γεωργία Εφαπλωματά, προσωπικό αρχείο

Τι πιστεύετε ότι νιώθει ο κάθε αναγνώστης που το διαβάζει;

Πιστεύω πως θα νιώσει ευχάριστα. Θα γελάσει, θα θυμώσει, θα ονειρευτεί. Είναι γραμμένο με εύθυμο τρόπο, και ο σκοπός μου ήταν να κυλάει γρήγορα και να σου αφήνει στο τέλος μια γλυκιά και όμορφη αίσθηση.

 

Ένα μήνυμα για το maxmag;

Το maxmag είναι ένα περιοδικό που καταφέρνει να καλύψει πολύ μεγάλη θεματολογία, και μάλιστα με πολύ αξιόλογα άρθρα. Εύχομαι να συνεχίσει δυνατά την πορεία του, κρατώντας τον πήχη ψηλά όπως τώρα!

Οπισθόφυλλο βιβλίου

Μαρίνα εργάζεται ως διοργανώτρια εκδηλώσεων σε μια καταξιωμένη εταιρεία και νιώθει ερωτευμένη με τη δουλειά της, παρά την απαιτητική διευθύντρια που της δυσκολεύει τη ζωή.

 

Αδιόρθωτα ακατάστατη, αυθόρμητη, δυναμική και single, παρέα με τους δύο καλύτερούς της φίλους –τον Μάνο και την Ντέπη– δουλεύουν, ερωτεύονται, απογοητεύονται, μα πάντα στηρίζουν ο ένας τον άλλον.

 

Η μεγάλη της αδελφή, που ζει στο εξωτερικό, είναι πάντα παρούσα μέσω των emails που ανταλλάσσουν, και οι γονείς της, ακλόνητες σταθερές, ακόμα κι όταν οι απόψεις τους συγκρούονται.

 

Σε έναν γάμο που έχει αναλάβει να διοργανώσει, η Μαρίνα γνωρίζει τον Πέτρο.

 

Έναν επιτυχημένο γιατρό που την ερωτεύεται με την πρώτη ματιά και τη διεκ­δικεί.

 

Μοιάζει να είναι ο «κύριος τέλειος». Είναι όμως στ’ αλήθεια;

 

Και τι ρόλο θα παίξουν στη ζωή της ένα μικρό κανίς, η κουτσομπόλα της γειτονιάς, ένα κοριτσάκι και ένας γοητευτικός αρχιτέκτονας;

 

Ένα ρομαντικό μυθιστόρημα για τις δεύτερες σκέψεις μπροστά σε κάθε νέο ξεκίνημα.

 

Λίγα λόγια για την συγγραφέα:

Η Γεωργία Εφαπλωματά γεννήθηκε το 1978 στη Θεσσαλονίκη.

 

Σπούδασε Οικονομικές Επιστήμες στο ΑΠΘ και εργάστηκε ως ιδιωτική τραπεζική υπάλληλος. Τα τελευταία χρόνια, ζει στο Άμστερνταμ μαζί με την οικογένειά της.

 

Το Χωρίς δεύτερη σκέψη είναι το πρώτο της βιβλίο.

Ευχαριστούμε πολύ την κυρία Γεωργία Εφαπλωματά για το φωτογραφικό υλικό.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Βασιλική Ευαγγέλου Παπαθανασίου

Βασιλική Ευαγγέλου- Παπαθανασίου Γεννήθηκα ένα φθινόπωρο στην πιο καυτή πόλη της Κεντρικής Ελλάδας. Πρώτος μου έρωτας ήταν τα 24 γράμματα της αλφαβήτας. Από τότε, δε σταμάτησα να σχηματίζω μ' αυτά λέξεις, προτάσεις, δίνοντας δύναμη και ψυχή στο άδειο χαρτί. Τη γλώσσα μου δώσανε ελληνική κι αυτή θα κρατήσω. Φιλόλογος και αρθρογράφος σε ηλεκτρονικά περιοδικά στην πραγματική ζωή, αλλά στα όνειρα μου ζωγράφος στη Μονμάρτη. Σε ένα καλό βιβλίο και στη θέα της θάλασσας βρίσκω την απόλυτη γαλήνη.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;