6+1 ταινίες που έγιναν και βιβλία

βιβλίο
Πηγή εικόνας: memphisflyer.com

Αρκετές από τις ταινίες που παρακολουθούμε καθημερινά είναι βασισμένες σε κάποιο βιβλίο. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν οι ταινίες Harry Potter και οι Μικρές Κυρίες. Υπάρχουνε όμως και περιπτώσεις που έχει συμβεί το αντίθετο. Πρώτα κυκλοφόρησε μία ταινία και στη συνέχεια εκδόθηκε το σχετικό βιβλίο. Στο συγκεκριμένο άρθρο θα δούμε κάποιες από αυτές τις περιπτώσεις.

Πριν αρχίσουμε τη λίστα, θα ήταν καλό να αναφερθεί ότι τα παλαιότερα χρόνια (και ειδικότερα πριν από την εμφάνιση των DVD), αν ήσουν θαυμαστής μίας ταινίας, ο τρόπος για να ξαναζήσεις την εμπειρία της αγαπημένης σου ταινίας, ήταν το να διαβάσεις ένα βιβλίο βασισμένο στο σενάριο. Ο αγγλικός όρος της μετατροπής ενός σεναρίου σε βιβλία, είναι novelization. Θα μπορούσαμε να το θέσουμε και ως μυθιστοριογράφηση.

1. 2001: A Space Odyssey

To 2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος κυκλοφόρησε το 1968. Κατά τη διάρκεια της παραγωγής της ταινίας του Stanley Kubrick, ο Βρετανός συγγραφέας Arthur C. Clarke έγραφε το βιβλίο, το οποίο όμως εκδόθηκε μετά την ταινία. Ο Kubrick είχε συμμετοχή στη συγγραφή του βιβλίου, αλλά στο τέλος ως επίσημος συγγραφέας θεωρήθηκε μόνο Βρετανός.

 

βιβλία
Πηγή εικόνας: amazon.com

2.The Third Man

Το The Third Man είναι μία ταινία του 1949 σε σκηνοθεσία Carol Reed και σενάριο του Graham Greene. Ένα χρόνο αργότερα, κυκλοφόρησε και το βιβλίο, στο οποίο συγγραφέας ήτανε ο σεναριογράφος της ταινίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

βιβλία
Πηγή εικόνας: amazon.co.uk

3.The Dark Knight

Το συγκεκριμένο βιβλίο έχει σκοπό να επεκτείνει την βασική πλοκή της ταινίας. Γράφτηκε από τον Dennis O’Neil, ο οποίος έγραψε επίσης βιβλίο και για το Batman Begins. Το βιβλίο κυκλοφόρησε μαζί με την ταινία του Christopher Nolan.

Πηγή εικόνας: amazon.com

4.Star Wars

Καθώς δεν είναι μόνο ένα το βιβλίο που έχει γραφτεί πάνω στο franchise του Star Wars, θα το αναφέρω ως ένα σύνολο. Συγκεκριμένα, έχουν γραφτεί και βιβλία που ασχολούνται με ένα διευρυμένο σύμπαν, αλλά και βιβλία που το υλικό τους έχει γίνει αποδεκτό ως επίσημο μέρος της ιστορίας σε ένα μεμονωμένο σύμπαν. Η λίστα είναι τεράστια και χάριν συντομίας δε θα την αναφέρουμε σε αυτό το άρθρο.

ταινίες
Πηγή εικόνας: amazon.com

5.The Deer Hunter

Η ταινία του Michael Cimino κυκλοφόρησε το 1978. Ένα χρόνο αργότερα εκδόθηκε και το βιβλίο το οποίο βασίζεται στο σενάριο του Michael Cimino και του Deric Washburn. Μάλιστα, στη συγκεκριμένη περίπτωση, το σενάριο της ταινίας βασιζόταν σε μία γερμανική νουβέλα του 1937, το Three Comrades.

βιβλίο
Πηγή εικόνας: amazon.com

6. Home Alone

Η χιλιοπαιγμένη χριστουγεννιάτικη ταινία του σκηνοθέτη Chris Colombus και του σεναριογράφου John Hughes, κυκλοφόρησε ως βιβλίο δύο μήνες μετά την πρώτη ταινία. Τα επόμενα χρόνια τον ίδιο δρόμο ακολούθησαν και οι δύο επόμενες ταινίες. Για το πρώτο βιβλίο συγγραφείς ήτανε οι Todd Strasser και John Hughes. Για το δεύτερο ο Jordan Horowitz και για το τρίτο ο John Hughes και η Nancy E. Krulik.

ταινίες
Πηγή εικόνας: amazon.co.uk/

7. Once Upon A Time In Hollywood

Ολοκληρώνοντας σιγά σιγά το άρθρο, θα αναφερθούμε σε ένα βιβλίο που δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμα, αλλά αναμένεται για τις 29 Ιουνίου 2021. Ο Quentin Tarantino -ο οποίος θα είναι και ο συγγραφέας- έκλεισε συμφωνία με την Harper Collins για δύο βιβλία. Στο πρώτο (το βιβλίο που μας ενδιαφέρει) θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε την ιστορία της ταινίας λίγο διαφορετικά, καθώς φημολογείται πως ο Tarantino έδωσε μία νέα, διαφορετική ζωή στους χαρακτήρες του.

tarantino
Πηγή εικόνας: amazon.com

Πηγές άρθρου:

  • https://onedio.co/content/22-popular-movies-that-were-turned-into-books-for-some-reason-12834
  • https://batman.fandom.com/wiki/The_Dark_Knight_(novelization)
  • https://reedsy.com/discovery/blog/star-wars-books
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Category:Novels_based_on_films
  • https://deadline.com/2020/11/quentin-tarantino-two-book-deal-harpercollins-novel-once-upon-a-time-in-hollywood-cinema-speculation-70s-movie-deep-dive-1234616927/

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Γιώργος Καρκαλέτσης

Είμαι ο Γιώργος και σπουδάζω Μηχανικός Παραγωγής και Διοίκησης. Δηλώνω μεγάλος λάτρης του κινηματογράφου, του αθλητισμού, αλλά και των ταξιδιών. Τις περισσότερες φορές, θα με βρείτε να φωτογραφίζω το οτιδήποτε.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;