5 βιβλία με περίεργες ιστορίες από ταξιδιώτες

5 βιβλία με περίεργες ιστορίες από ταξιδιώτες
Πηγή εικόνας: virtuoso.com

Από αρχαιοτάτων χρόνων, ο άνθρωπος έχει την τάση να ταξιδεύει σε νέους κόσμους, να ανακαλύπτει καινούριους ορίζοντες και να αναζητεί το άγνωστο. Τα ταξίδια ανέκαθεν αποτελούσαν ένα μέρος της ζωής πολλών ανθρώπων είτε λόγω περιέργειας και αναψυχής, είτε λόγω επαγγελματικής υποχρέωσης και επιβίωσης. Ωστόσο, πολλοί είναι οι ταξιδιώτες οι οποίοι αντιμετώπισαν περίεργες καταστάσεις στους τόπους προορισμού τους και εμπειρίες που πιθανότατα τους έμειναν ανεξίτηλες τις οποίες και κατέγραφαν σε βιβλία.  Οι μυστηριώδεις ιστορίες που αντιμετωπίζουν ταξιδιώτες πάντα κινούσαν το ενδιαφέρον των ακροατών και πολύ συχνά ενέπνεαν στη συγγραφή αξιομνημόνευτων έργων και μυθιστορημάτων. Παρακάτω, λοιπόν, παρουσιάζονται πέντε τέτοια κλασσικά βιβλία τα οποία αφορούν σε περίεργες ιστορίες από ταξιδιώτες με περιπετειώδη εξέλιξη.

Ταξίδι στο κέντρο της Γης (Ιούλιος Βερν)

Αδιαμφίσβητητα ένα από τα πιο ωραία βιβλία με περίεργες ιστορίες από ταξιδιώτες είναι τα έργα του Ιουλίου Βερν, που διακρίνονται για την προτίμηση του συγγραφέα στα φανταστικά και μυθικά ταξίδια από τη Σελήνη μέχρι και τα έγκατα της Γης. Tα βιβλία του θα μπορούσαν να καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος αυτής της λίστας. Γι’αυτό και επέλεξα να παρουσιάσω το, κατά τη γνώμη μου, πιο επικό και συγχρόνως το πιο παράξενο μυθιστόρημα του βάσει της εξέλιξης του ταξιδιού που αφηγείται.

Στην υπόθεση του έργου, ένας καθηγητής ορυκτολογίας μαζί με τον ανιψιό του και με τη βοήθεια ενός Ισλανδού οδηγού αποφασίζουν να επιδοθούν σε μια παράτολμη αναζήτηση του κέντρου της Γης. Έχοντας ως αφετηρία ένα ηφαίστειο της Ισλανδίας, οι ατρόμητοι ταξιδιώτες εισχωρούν στα έγκατα της Γης όπου θα βρεθούν αντιμέτωποι με απίθανες ιδιαιτερότητες της φύσης. Θα κληθούν να ξεπεράσουν δύσκολα εμπόδια όπως ποτάμια και λάβες ενώ θα ανακαλύψουν παράξενα πλάσματα και ζώα σε μια διαδρομή γεμάτη προκλήσεις που θα δοκιμάσει αλλά και θα εξιτάρει όλο και περισσότερο την περιέργεια των ηρώων. Αποτελεί ένα από τα καλύτερα βιβλία φαντασίας όλων των εποχών και αποτελεί ύμνο στην αγάπη του Βερν για τα ταξίδια και το άγνωστο.

5 βιβλία με περίεργες ιστορίες από ταξιδιώτες
Πηγή εικόνας: futura-sciences.com

Ο Πύργος (Φραντς Κάφκα)

Σίγουρα ένα από τα πιο ενδιαφέροντα βιβλία με περίεργες ιστορίες από ταξιδιώτες είναι και το διάσημο έργο του Τσέχου συγγραφέα που αναφέρεται αρχικά σε ένα τυπικό ταξίδι ενός επαγγελματία χωρομέτρη με το όνομα Κ. σε ένα απομονωμένο χωριό κατόπιν πρόσκλησης της τοπικής αρχής για τη χωρομέτρηση ενός πύργου. Ωστόσο με την άφιξη του, ο Κ. θα βρεθεί αντιμέτωπος με μυστηριώδεις συμπεριφορές από τους κατοίκους του χωριού αλλά και με την παντοδύναμη και απρόσιτη εξουσία του Πύργου.

Γνωστός για το πρωτοφανές στυλ συγγραφής του, ο Κάφκα παρουσιάζει και σε αυτό το έργο τον ήρωα του να προσπαθεί να τα βάλει με την αόρατη εξουσία, η οποία υποτίθεται ότι τον προσκάλεσε, και την ατελείωτη γραφειοκρατία που είναι αναγκασμένος να καταβάλλει. Συν τοις άλλοις, ο Κ. είναι ξένος μεταξύ αγνώστων και στιγματισμένος από τους κατοίκους του χωριού, οι οποίοι ενοχλούνται από την παρουσία και τον εμποδίζουν με κάθε τρόπο να πλησιάσει την παντοδύναμη εξουσία του Πύργου, αλλά και να επωφεληθούν από την αδυναμία του να προσαρμοστεί. Ένα μυθιστόρημα που μας μεταφέρει σε ένα σύστημα χαοτικό και αφιλόξενο που υποστηρίζεται και συντηρείται από τους εκεί διαμένοντες, γεμάτο συμβολισμούς για τον τρόπο ζωής των δικών μας αστικών κέντρων καθώς και της πολιτικής εξουσίας του σήμερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

5 βιβλία με περίεργες ιστορίες από ταξιδιώτες
Πηγή εικόνας: docuventa.gr

Τα ταξίδια του Γκιούλιβερ (Τζόναθαν Σουίφτ)

Αποτελεί αναμφίβολα ένα από τα κλασικότερα βιβλία όλων των εποχών και πραγματεύεται την υπόθεση του, ίσως, πιο γνωστού από τους μυθιστορηματικούς ταξιδιώτες όλων των εποχών. Τόσο τα περίφημα ταξίδια του Γκιούλιβερ όσο και οι προορισμοί αποτελούν καθαρά προϊόντα εντυπωσιακής φαντασίας και έμπνευσης, χωρίς να λείπει φυσικά η περιπέτεια και το μυστήριο που κρατούν το ενδιαφέρον του αναγνώστη αμείωτο μέχρι και το τέλος.

Ο Γκιούλιβερ είναι ένας τυπικός Άγγλος πολίτης του 18ου αιώνα, ο οποίος άθελα του μπλέκεται σε τέσσερις περιπτώσεις ναυαγίου και απρόσμενων εξελίξεων στη θάλασσα που θα τον οδηγήσουν ως ναυαγό σε ισάριθμους παράξενους τόπους. Στο πρώτο ταξίδι του, ο Λεμουέλ Γκιούλιβερ θα βρεθεί στην πόλη Λιλιπούτ όπου οι κάτοικοι της διακρίνονται για το μικροσκοπικό τους μέγεθος, ενώ μετέπειτα στο δεύτερο ταξίδι του θα είναι αυτός που θα αποτελεί ένα μικρό πλάσμα ανάμεσα σε μια παροικία γιγάντων.

Στην τρίτη του περιπέτεια θα βρεθεί σε ένα ιπτάμενο βασίλειο όπου οι ντόπιοι έχουν επιδοθεί σε μια εκτενή έρευνα αιώνων για την εξέλιξη τους σε φαινομενικά αδιάφορα ζητήματα, χωρίς να μπορούν να δώσουν πρακτικές λύσεις σε απλούστατα ζητήματα της καθημερινότητας τους. Τέλος, στο τελευταίο του ταξίδι ο Άγγλος ήρωας θα βρεθεί σε έναν τόπο όπου τα άλογα είναι η κυρίαρχη φυλή και οι άνθρωποι βρίσκονται σε μια πολύ προγενέστερη μορφή εξέλιξης και νοημοσύνης.

5 βιβλία με περίεργες ιστορίες από ταξιδιώτες
Πηγή εικόνας: commons.wikimedia.org

Οι περιπέτειες του Χάκλμπερι Φιν (Μαρκ Τουέιν)

Πρόκειται για το μυθιστόρημα που μαζί με τον «Τομ Σόγερ» έκανε γνωστό τον Αμερικανό συγγραφέα στην υφήλιο. Μνημονεύεται ακόμα και σήμερα για τα μηνύματα που περνάει τόσο για την παιδική κακοποίηση και την δουλεία όσο και για τον ρατσισμό που, δυστυχώς, δεν αποτελούσε κατακριτέα τάση στα τέλη του 19ου αιώνα.

Αφηγείται την ιστορία του Χακ Φιν, ενός Αμερικανού έφηβου ο οποίος απογοητευμένος από τις συνήθειες και τις πράξεις των ενηλίκων απορρίπτει τον κόσμο τους και ξεφεύγει μαζί με έναν «έγχρωμο» φίλο του για να περιηγηθεί στους τόπους κατά μήκος του ποταμού Μισισιπή. Στο δύσκολο αυτό ταξίδι τους, οι δύο ταξιδιώτες θα αντιμετωπίσουν διάφορους κινδύνους και περιπέτειες, θα γνωρίσουν νέους φίλους ενώ δε θα μπορέσουν να αποφύγουν το μίσος και την πονηριά, κυρίως από ενήλικες ανθρώπους με κερδοσκοπικούς και καιροσκοπικούς χαρακτήρες.

5 βιβλία με περίεργες ιστορίες από ταξιδιώτες
Πηγή εικόνας: comicsgrinder.com

Το πέρασμα στην Ινδία (Έντουαρντ Μόργκαν Φόρστερ)

Τέλος, ένα από τα πιο σπουδαία βιβλία με περίεργες ιστορίες από ταξιδιώτες είναι και το μνημειώδες έργο του Φόρστερ, που γράφτηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1920 και «άγγιζε» ένα αρκετά ευαίσθητο ζήτημα για την αγγλική κοινωνία: το ινδικό κίνημα ανεξαρτησίας.

Στην υπόθεση του βιβλίου, μια Αγγλίδα δεσποινίς ταξιδεύει στην αγγλική αποικία της Ινδίας όπου πρόκειται να συναντήσει τον μέλλοντα σύζυγό της. Ενδιαφέρεται αρκετά για τον τόσο διαφορετικό τρόπο ζωής των Ινδών και την κουλτούρα τους και θέλει να τον γνωρίσει καλύτερα με τη συνάντηση της με έναν Ινδό γιατρό. Ωστόσο η εξέλιξη του ταξιδιού της κάθε άλλο παρά ευνοϊκή είναι, καθώς όπως ισχυρίζεται έπεσε θύμα βιασμού από τον Ινδό γιατρό ο οποίος και συλλαμβάνεται. Παρόλα αυτά, λίγο καιρό μετά αποσύρει την κατηγορία της σε ένα πέπλο απόλυτου μυστηρίου καθώς αρνείται να διευκρινίσει τον λόγο της πράξης της αυτής αλλά το τι πραγματικά έγινε στη συνάντηση με τον κατηγορούμενο. Ένα ονειρικό ταξίδι που μετατρέπεται σε μια περίεργη και αγωνιώδη υπόθεση που γρήγορα παίρνει και εθνικιστικές προεκτάσεις.

5 βιβλία με περίεργες ιστορίες από ταξιδιώτες
Πηγή εικόνας: MapAbility.com

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Νίκος Ψιλόπουλος

Η τάση για ανακάλυψη του κόσμου είναι κάτι μοναδικό. Κι αυτό είναι που με χαρακτηρίζει. Λατρεύω την αναζήτηση ελληνικών και ξένων τόπων, γνωστών και άγνωστων καθώς και κάθε χαρακτηριστικά του, την ιστορία του, τα σημαντικότερα μέρη και τοπία και φυσικά...τους ανθρώπους του.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;