5+1 βιβλία που πρέπει να έχει ένας φυσικός

βιβλία

 

Στο συγκεκριμένο άρθρο σας παρουσιάζω 5+1 αγαπημένα βιβλία, που πιστεύω ότι δεν πρέπει να λείπουν από τη βιβλιοθήκη κανενός φυσικού ή ανθρώπου που αγαπά την επιστήμη και τη φυσική!

Σημείωση: Περιλαμβάνονται μόνο βιβλία που έχουν γραφεί ή μεταφραστεί στην Ελληνική γλώσσα. 

Φυσική για Επιστήμονες και Μηχανικούς – Serway R., Jewett J.W. 

Η πρώτη μας πρόταση δε θα μπορούσε να είναι άλλη από το σύγγγραμα των Raymond Serway και John W. Jewett που αποτελείται από δύο τόμους και περιλαμβάνει όλη τη γενική φυσική σε Πανεπιστημιακό επίπεδο. Από την Κλασική Μηχανική και τον Ηλεκτρομαγνητισμό εώς την Σχετικότητα και την Πυρηνική Φυσική. Προσεκτική και εύκολα κατανοητή παρουσίαση των θεμελιωδών εννοιών της φυσικής, αναλυτικά παραδείγματα και μεθοδολογίες και μια πλειάδα ασκήσεων προς επίλυση. Δεν είναι τυχαίο ότι η πλειοψηφία των φοιτητών των θετικών και πολυτεχνικών σχολών επιλέγουν τα συγγεκριμένα βιβλία για να τους συντροφεύσουν στα πρώτα έτη των πανεπιστημιακών τους σπουδών και να τους βοηθήσουν να θέσουν γερές βάσεις για τα πιο δύσκολα και εξειδικευμένα μαθήματα που θα ακολουθήσουν. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ


Κβαντομηχανική Ι & ΙΙ – Στέφανος Τραχανάς

Ο Στέφανος Τραχανάς αποτελεί ιδρυτικό μέλος και διευθυντής των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης και της διαδικτυακής πλατφόρμας εκπαίδευσης Mathesis. Είναι γνωστός στην επιστημονική κοινότητα για τις εξαιρετικές διαλέξεις του, τον τρόπο που εξηγεί και μεταλαμπαδεύει δυσνόητες έννοιες και φαινόμενα φυσικής και για την αγάπη του για την επιστημή, κάτι που δε διστάζει να εκφράζει σε κάθε ευκαιρία. Αυτή η αγάπη του για την επιστήμη και τη φυσική αποτυπώνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στα συγκεκριμένα βιβλία για την κβαντική φυσική, που αποτελείται από δύο τόμους. Πρόκειται για μια από τις πιο δύσκολες ως προς την κατανόηση θεωρίες της φυσικής, αλλά το σίγουρο είναι ότι το συγκεκριμένο σύγγραμα δε θα σας απογοητεύσει και θα βάλει το λιθαράκι του στο να γίνουν τα πράγματα λίγο πιο ξεκάθαρα, χωρίς όμως να υπολείπεται σε ποιότητα και περιεχόμενο.


Οι Διαλέξεις Φυσικής του Feynman – Richard P. Feynman

Οι περιβόητες Διαλέξεις του R. Feynman, παρότι έχουν περάσει περισσότερα από 50 χρόνια από τότε που λάμβαναν χώρα στα αμφιθέατρα του Πανεπιστημίου του Cornell και του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Καλιφόρνιας, παραμένουν και σήμερα τόσο ισχυρές όσο και την εποχή που πρωτοδημισιεύτηκαν. Αυτό οφείλεται στη μοναδική φυσική διορατικότητα του Feynman καθώς και στον απαράμιλλο τρόπο που είχε να μεταδίδει και να εξηγεί με όσο το δυνατόν πιο απλό και κατανοητό τρόπο έννοιες που θεωρούνται παραπάνω από δύσκολες. Οι Διαλέξεις έχουν γίνει αντικείμενο μελέτης σε όλο τον κόσμο από τους φυσικούς, έχουν μεταφραστεί σε τουλάχιστον 15 γλώσσες και έχουν τυπωθεί περισσότερα από 1.5 εκατομμύρια αντίτυπα μόνο στην Αγγλική γλώσσα. Πιθανώς κανένα άλλο σύνολο βιβλίων δεν έχει ασκήσει τέτοια επίδραση και για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Σε όλα αυτά προσθέστε και το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής που του απονεμήθηκε το 1965 για την εισαγωγή των Διαγραμμάτων Feynman στη θεωρία της Κβαντικής Ηλεκτροδυναμικής. Τρεις τόμοι must για κάθε βιβλιοθήκη!


Το Χρονικό του Χρόνου – Stephen Hawking

Το Xρονικό του Xρόνου του Βρετανού θεωρητικού Φυσικού Stephen Hawking αποτελεί ένα εκδοτικό φαινόμενο. Χαρακτηριστικά, το βιβλίο αυτό έμεινε στη λίστα με τα best-seller της Βρετανικής Sunday Times για 237 εβδομάδες σπάζοντας το σχετικό ρεκόρ. Θεωρείται πλέον ένα κλασσικό έργο. Όταν πρωτοεκδόθηκε, το 1988, οι ιδέες που αναλύονταν στις σελίδες του προέρχονταν από την πρώτη γραμμή της έρευνας του Σύμπαντος. Ο πρωτότυπος τίτλος του βιβλίου ήταν: A Brief History of Time. Κατά το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε, σημειώθηκαν σημαντικές πρόοδοι στην τεχνολογία της παρατήρησης τόσο του μικρόκοσμου όσο και του μακρόκοσμου, έτσι η κοσμολογία και η θεωρητική φυσική εισήλθαν σε μια χρυσή εποχή. Ο Stephen Hawking ήταν από τους μεγαλύτερους επιστήμονες που συνέβαλαν σε αυτή την αναγέννηση. Στην τωρινή έκδοση του βιβλίου, ο συγγραφέας, περιλαμβάνει τις πιο πρόσφατες εξελίξεις του επιστημονικού τομέα, πολλές από τις οποίες έχει προβλέψει ο ίδιος. Περιλαμβάνει περισσότερες από 240 εντυπωσιακές έγχρωμες εικόνες, που θα βοηθήσουν στην κατανοήση σημαντικών εννοιών της σύγχρονης επιστήμης και αφηρημένες ιδέες, όπως τη Μεγάλη Έκρηξη, τις κοσμικές σήραγγες και το μυστηριώδη κόσμο της φυσικής των στοιχειωδών σωματιδίων.


Η Ειδική Θεωρία της Σχετικότητα. Τα Πρωτότυπα Άρθρα – Albert Einstein

Όπως καταλαβαίνετε και από τον τίτλο, πρόκειται για την έκδοση των δύο πρωτότυπων άρθρων που δημοσίευσε o Albert Einstein το 1905 και άλλαξαν μια για πάντα τη θεώρηση για τον κόσμο γύρω μας. Η έκδοσή τους αποτελεί το ορόσημο μιας νέας εποχής όπου από εδώ και στο εξής ο σχετικιστικός χωρόχρονος θα αποτελεί πλέον τον θεμέλιο λίθο της σύγχρονης κοσμοεικόνας. Με το πρώτο άρθρο δεν διορθώνεται απλώς η ηλεκτροδυναμική ή η Νευτώνεια μηχανιστική θεώρηση, αλλά όλο το φυσικό οικοδόμημα, που αναμορφώνεται επαναστατικά βάσει μιας νέας σχεσιοκρατικής θεώρησης του χώρου, του χρόνου και της κίνησης. Με το δεύτερο άρθρο, όπου διαπιστώνεται η ισοδυναμία μάζας-ενέργειας θα ξεκινήσει η σύγχρονη ατομική εποχή, καθώς με μια σειρά “αλυσσιδωτών” ερευνών θα μας οδηγήσει στην πυρηνική βόμβα.


Σύντομες Απαντήσεις στα Μεγάλα Ερωτήματα – Stephen Hawking

Last but not least, το τελευταίο από τα βιβλία του σπουδαίου αστροφυσικού Stephen Hawking, που δημοσιεύτηκε το 2019, ένα χρόνο μετά τον θάνατό του. Πώς ξεκίνησαν όλα; Μπορούµε να προβλέψουµε το µέλλον; Υπάρχει άλλη νοήµων ζωή στο σύµπαν; Τι υπάρχει µέσα σε µια µαύρη τρύπα; Πώς µπορούµε να διαµορφώσουµε το µέλλον; Θα µας ξεπεράσει η τεχνητή νοηµοσύνη; Έχει νόηµα να αποικίσουµε το Διάστηµα; Είναι δυνατά τα ταξίδια στον χρόνο; Θα επιβιώσουµε πάνω στη Γη; Αυτές είναι µερικές µόνο από τις ερωτήσεις µε τις οποίες καταπιάνεται ο Hawking, σ’ αυτό το ευρύ, παθιασµένο τελευταίο έργο µιας από τις σπουδαιότερες διάνοιες στην Ιστορία. 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χρήστος Γιαννακλής

Φυσικός, 22 ετών, με πτυχίο από το Πανεπιστήμιο Πατρών και μέλος του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας μέσω του μεταπτυχιακού προγράμματος 'Εφαρμοσμένη Μετεωρολογία & Φυσική Περιβάλλοντος'. Hobbies: Αθλητισμός, μουσική, κινηματογράφος.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;