3+1 βιβλία για κάθε φοιτητή Αρχιτεκτονικής

βιβλία Αρχιτεκτονικής
Πηγή εικόνας: Google images

Οι σπουδές στον τομέα της Αρχιτεκτονικής είναι αδιαμφισβήτητα μια από τις πιο ενδιαφέρουσες κατευθύνσεις που μπορεί να επιλέξει κανείς. Η ίδια η φύση του επαγγέλματος προσφέρει στον σπουδαστή τόσους διαφορετικούς δρόμους που είναι δύσκολο να ξεφύγει αργότερα από αυτό. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως και τα προγράμματα σπουδών δεν έχουν καμία σχέση με αυτά των συμβατικών σχολών μηχανικών. Εργαστήρια, ταξίδια, συζητήσεις, παρουσιάσεις, έρευνες, ταινίες και φυσικά βιβλία είναι ορισμένα από τα εργαλεία των σπουδών μας. Σήμερα λοιπόν θα επικεντρωθούμε στο τελευταίο, τα βιβλία, για να γνωρίσουμε ορισμένα από αυτά που κάθε φοιτητής αρχιτεκτονικής οφείλει να έχει στη βιβλιοθήκη του (και να τα διαβάσει φυσικά…).

Πηγή εικόνας: Google images

101 Things I Learned in Architecture School του Matthew Frederick

Αυτό το βιβλιαράκι αναφέρεται σε 101 μαθήματα-συμβουλές γύρω από τον σχεδιασμό, τις γραμμές, τα χρώματα και πολλά άλλα. Είναι μικρό σε μέγεθος, γραμμένο στα αγγλικά και η τιμή του είναι προσιτή για κάθε φοιτητή. Το φορμά του βιβλίου είναι απλό και κατανοητό ακόμη και σε παιδιά. Είναι οργανωμένο ανά δύο σελίδες και κάθε κομμάτι έχει ορισμένα λόγια μαζί με ένα σκιτσάκι. Το έργο αυτό του Matthew Frederick θα αποτελέσει σίγουρα μια ευχάριστη νότα στη γεμάτη βιβλιοθήκη σας.

βιβλία Αρχιτεκτονικής
Πηγή εικόνας: Google images

Yes is Mrore. An Archicomic on Architectural Evolution του Bjarke Ingels

Περνάμε σε ένα βιβλίο που αποτελεί μια κατηγορία από μόνο του. Το Yes is More του ιδρυτή των BIG ξεφεύγει τελείως από τα συνηθισμένα. Το φορμά του θυμίζει καλογραμμένο κόμικ και αισθητική είναι ένα από τα στοιχεία που το χαρακτηρίζει. Μέσω αυτού, ο Ingels επιχειρεί να εκφράσει τις βασικές αρχές αρχιτεκτονικής δημιουργίας που τον αφορούν και την αγωνία του για αρχιτεκτονήματα που πατούν στους άξονες της κοινωνικής, οικονομικής και περιβαλλοντικής τελειότητας.

Πηγή εικόνας: Google images
Πηγή εικόνας: Google images

S,M,L,XL των Rem Koolhaas, Bruce Mau, και Hans Werlemann

Δε θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα ένα μεγάλο σκληρόδετο βιβλίο σαν αυτά που πιάνουν το μισό μας ράφι. Ωστόσο, το S,M,L,XL είναι από τα έργα που διαβάζει κανείς με ενδιαφέρον λόγω του περιεχομένου του. Το εν λόγω βιβλίο μας παρουσιάζει αναλυτικά δουλείες των OMA και ιδίως του ιδρυτή και κορυφαίου αρχιτέκτονα Rem Koolhaas. Μέσα θα βρει κανείς, σκιτσάκια, φωτογραφίες, ποιήματα, γράμματα, πρότζεκτ και προβληματισμούς του συγγραφέα.

βιβλία Αρχιτεκτονικής
Πηγή εικόνας: Google images

Architecture: Form, Space, & Order του Francis D.K. Ching

Σε αυτό το έργο ο αναγνώστης συστήνεται στο βασικό λεξιλόγιο σχεδιασμού και αρχιτεκτονικής. Η μορφή, ο χώρος και η σχέση τους με το φως εξηγούνται εις βάθος και με βοηθητικά σκίτσα. Άλλες θεματικές που θίγει το βιβλίο είναι αυτές της οπτικής, της θέας και των ανοιγμάτων. Το πιο σημαντικό επίτευγμα της 4ης αυτής έκδοσης είναι η ευκολία με την οποία ορισμένα σύνθετα θέματα μετατρέπονται σε απλά, εύκολα κατανοητά και εξηγήσιμα μέσω της εξαιρετικής εικονογράφησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Δημήτρης Μουρελάτος

Ο Δημήτρης γεννήθηκε στα Χανιά και ζει στην Αθήνα, Είναι φοιτητής Αρχιτεκτονικής και στον ελεύθερό του χρόνο ασχολείται με την Επιχειρηματικότητα και με τα ταξίδια.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;