«Ζωή Χαρισάμενη» στο Από Μηχανής Θέατρο: Η ζωή είναι πάντα δίκαιη;

Ζωή Χαρισάμενη

Σύνταξη κειμένου: Χριστίνα Γεωργιάδη, Βαρβάρα Αδαμοπούλου

Μια από τις παραστάσεις που δεν πρέπει για κανένα λόγω να χάσετε είναι η «Ζωή Χαρισάμενη» στο Από Μηχανής Θέατρο, που πραγματοποίησε την επίσημη πρεμιέρα της την προηγούμενη εβδομάδα. Στην πρεμιέρα παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Λάκης Λαζόπουλος, η Σοφία Φιλιππίδου, Βέρα Κρούσκα και αρκετοί ακόμη (Φωτογραφικό υλικό  θα βρείτε στο τέλος του άρθρου).

Η «Ζωή Χαρισάμενη» είναι ο μονόλογος μιας γυναίκας, η οποία με αφορμή το θάνατο του συζύγου της θυμάται όλη της τη ζωή. Η Ζωή, πρωταγωνίστρια του έργου, χτυπημένη αλύπητα από την αδικία της ζωής, καταφέρνει να ορθοποδήσει μοναχή της, σε μια Ελλάδα εξαθλιωμένη πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά. Μια τραγική φιγούρα με ηρωική υπόσταση, η οποία κατάφερε μέσα από τα μάτια της, να επικοινωνήσει στους θεατές την δική της σκληρή αλήθεια.

Η Αγγελική Λεμονή ενσαρκώνει με μοναδικό τρόπο την ηρωίδα του έργου. Κάτω από τις σκηνοθετικές οδηγίες του Κώστα Τσιάνου μας χαρίζει μια ερμηνεία γεμάτη συναίσθημα. Κλαίει, πονάει, χαίρεται, αγαπάει αληθινά και εμείς ζούμε μαζί της όλα αυτά τα συναισθήματα. Η ερμηνεία της είναι μια αληθινή ερμηνεία, που κάνει το θεατή να ανατριχιάσει αγγίζοντας την πιο ευαίσθητη χορδή του. Παράλληλα είναι μια εύθραυστη, αλλά συνάμα δυνατή ερμηνεία. Είναι ένας ρόλος γεμάτος αλήθεια, ένταση και ψυχισμό. Η Αγγελική Λεμονή μέσα από την ερμηνεία της ζωντανεύει όλες τις στιγμές της ζωής της ηρωίδας. Αν και δεν της βλέπουμε στη σκηνή, πιστεύουμε, μετά το τέλος της παράστασης, ότι της έχουμε δει και τις έχουμε ζήσει μαζί της. Αυτό οφείλεται και στο καταπληκτικό κείμενο που έγραψε με αφορμή τη ζωή της Ζωής, ο Κώστας Τσιάνος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η σκηνοθεσία του σπουδαίου Κώστα Τσιάνου είναι μια άρτια σκηνοθεσία. Καθώς φαίνεται ότι έχει μελετηθεί και πιο μικρή λεπτομέρεια. Κάνοντάς μας έτσι να νιώσουμε ότι βρισκόμαστε σε κάποια γωνιά του σπιτιού της ηρωίδας μας και άθελα μας την κρυφακούμε ή ακόμα ότι βρισκόμαστε καθισμένοι στη καρέκλα του μοναδικού τραπεζιού που είχε το σπίτι και μας αφηγείται την ζωή της η ίδια. Στο γεγονός αυτό συμβάλει και το σκηνικό του Χρήστου Καράκη, το οποίο φιλοτέχνησε ο Γιάννης Πέτρου και συνέβαλε ο ίδιος ο σκηνοθέτης, ήταν ένα ρεαλιστικό αριστούργημα εποχής, που ταξίδεψε αδιαμφισβήτητα τους θεατές στα γεγονότα της ιστορίας. Ακόμη, τα έπιπλα και τα διακοσμητικά παλαιάς κοπής έφεραν έναν άλλον αέρα του ελλαδικού τόπου στον θεατρικό χώρο.

Ζωή ΧαρισάμενηΤο κείμενο που έγραψε και σκηνοθέτησε ο Κώστας Τσιάνος και ερμήνευσε με ανεπανάληπτο τρόπο η Αγγελική Λεμονή συνθέτουν το τέλειο τοπίο για να μας ανοίξει την καρδιά της η ηρωίδα. Όλα αυτά συνδέονται μεταξύ τους και προσδίδουν στο κείμενο αμεσότητα. Κάνοντας με αυτό το τρόπο το κοινό να νιώσει οικείο το έργο. Η Ζωή είναι μια γυναίκα που λίγο πολύ κάποια στιγμή όλη στην ζωή μας έχουμε συναναστραφεί έστω και για λίγο μαζί της. Αυτή τη γυναίκα παρακολουθούμε στη σκηνή. Μια γυναίκα που άλλοι αγαπάνε και άλλοι μισούνε χωρίς κάποιο ιδιαίτερο λόγο.

Η «Ζωή Χαρισάμενη» είναι ένας από τους καλύτερους μονολόγους που έχουμε παρακολουθήσει τα τελευταία χρόνια στο θέατρο. Είναι μια παράσταση που διαθέτει όλα εκείνα τα στοιχεία που θα σε κάνουν να τη λατρέψεις και να πεις θέλω να ξανά παρακολουθήσω την παράσταση αυτή.  Η «Ζωή Χαρισάμενη» είναι μια παράσταση που θα συγκινήσει, θα εντυπωσιάσει και τον πιο δύσκολο θεατή.

Ένας συγκλονιστικός μονόλογος που συγκίνησε τις καρδιές του κοινού με την εξαιρετική ερμηνεία της Αγγελικής Λεμονή. Μία μοναδική παράσταση, μία παράσταση «κατάθεση ψυχής» σε  συμπαραγωγή «Loopa production» του Κώστα Λαζόπουλου με το Από Μηχανής Θέατρο. Το 2017 απέσπασε το 1ο βραβείο της «Ακαδημίας Ελληνικών Βραβείων – Κορφιάτικα Βραβεία – 2017». Ενώ ο Κώστας Τσιάνος τιμήθηκε με το έπαθλο «Αλέξης Μινωτής». Ανεβαίνει κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο Από Μηχανής Θέατρο. Ελπίζουμε να την παρακολουθήσετε σύντομα και να νιώσετε ότι και εμείς νιώσαμε.

Ζωή Χαρισάμενη

Ζωή Χαρισάμενη


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χριστίνα Γεωργιάδη

Έχω τελειώσει το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Αγαπώ το θέατρο, την μουσική και γενικότερα την τέχνη. Έχω καταλήξει στο ότι είναι ωραίο να κάνεις αυτό που σ αρέσει! Μην ξεχνάτε να χαμογελάτε!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;