Υπέρ Αδυνάτου: Μια συνάντηση του Λυσία με το Ντεγκά

H Εταιρεία θεάτρου 1+1=1 παρουσιάζει μια σκηνική σύνθεση βασισμένη στο λόγο Υπέρ του αδυνάτου του Λυσία (403 π.Χ.) και στο γλυπτό Μικρή χορεύτρια δεκατεσσάρων ετών του Ντεγκά (1881).

Υπέρ Αδυνάτου: Μια συνάντηση του Λυσία με το Ντεγκά

Λίγα λόγια για το έργο…

Μια συνάντηση του Λυσία με τον Ντεγκά. Ο λόγος “Υπέρ του αδυνάτου” στο στόμα της “Μικρής χορεύτριας δεκατεσσάρων ετών”. Ένας ανάπηρος, μπροστά στη Βουλή, κατηγορούμενος, αγωνίζεται για την αξιοπρέπεια που δικαιούται. Μια μαθητευόμενη χορεύτρια εκτίθεται σαν «τέρας» μέσα στο κλουβί, ερήμην της. Είναι μικροί, ταπεινοί, ουσιαστικά ανώνυμοι. Θα κατηγορηθούν για αυθάδεια, αλαζονεία. Αλλά στέκουν στα πόδια τους και «εκτίθενται», από θέση ασθενή, αξιώνοντας προσοχή, σεβασμό, χώρο. Αναγκασμένοι να υπερασπιστούν μόνοι τον εαυτό τους (αυτή βουβά, αυτός με δάνεια ευφράδεια), διεκδικούν μια θέση κάτω από τον ήλιο.

Advertisements
Ad 14

 

Υπέρ Αδυνάτου: Μια συνάντηση του Λυσία με το Ντεγκά

 

Ο λόγος Υπέρ αδυνάτου του Λυσία γράφτηκε μετά την πτώση των Τριάκοντα Τυράννων (403 π.Χ.) και εκφωνήθηκε στη Βουλή των Αθηναίων, από έναν ανάπηρο και άπορο (αδύνατο) πολίτη, για να υπερασπιστεί το δικαίωμά του στο επίδομα που του παρείχε η πόλη. Το γλυπτό “Μικρή χορεύτρια δεκατεσσάρων ετών” του Ντεγκά εκτέθηκε πρώτη φορά το 1881 στο Salon des Indépendants μέσα σε μια γυάλινη προθήκη, όπως τα «αξιοπερίεργα» των Μουσείων Φυσικής Ιστορίας. Η «ασχήμια» του προκάλεσε σκάνδαλο στο φιλότεχνο κοινό. Το έργο σηματοδότησε βαθιά ρήξη στην ιστορία της γλυπτικής.

Η παράσταση αρθρώνεται σε τρία επίπεδα που τέμνονται, τον ηθοποιό / περφόρμερ, τον «υπόδικο» και το έκθεμα. Κοινό στοιχείο, η εκούσια, η αναγκαστική και η διαμεσολαβημένη έκθεση. Και η διεκδίκηση του ατομικού χώρου. Μια συνάντηση ανάμεσα στον ερμηνευτή, τον ανάπηρο και το κέρινο ομοίωμα που ερευνά τα όρια της τέχνης, της δημοκρατίας και της ανθρώπινης κατάστασης.

Ο “Υπέρ αδυνάτου” λόγος του Λυσία αποτελεί λαμπρό δείγμα χρήσης του ορθού λόγου που θα κυριαρχούσε για τους επόμενους πολλούς αιώνες κατά τη δόμηση και την άνθηση του δυτικοευρωπαϊκού πολιτισμού. Το γλυπτό “Μικρή χορεύτρια” του Ντεγκά συνιστά ένα από τα πρώτα δείγματα τέχνης που μιλά για την κατάρρευση των αξιών και της εικόνας του δυτικοευρωπαϊκού πολιτισμού και των προβλημάτων που δημιούργησε αυτός ο πολιτισμός.

Διαβάστε επίσης  Οικονομικές παραστάσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (27/7-2/8)

 

 

 

Συντελεστές

Κείμενο: Λυσίας κ.ά.

Μετάφραση: Δήμος Σπαθάρας (Λυσίας, Υπέρ του αδυνάτου)

Σκηνοθεσία – Δραματουργία: Θοδωρής Τσαπακίδης

Σκηνικά – Κοστούμια: Βασίλης Μπαρμπαρίγος

Μουσική: Λάμπρος Πηγούνης

Χορογραφία: Δημήτρης Ράπτης

Φωτισμοί – Video teaser: Τάσος Παλαιορούτας

Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Ρήγα

Επικοινωνία: Άρης Ασπρούλης

Φωτογραφίες: Δημήτρης Γερακίτης – Νικόλας Μαναίος

Αφίσα – Κάρτα: Dennis Spearman

Ερμηνεία: Δημήτρης Ράπτης – Δέσποινα Σαραφείδου

Παραγωγή: Εταιρεία θεάτρου 1+1=1

 

Πληροφορίες 

1 Μαρτίου – 1 Απριλίου | Πέμπτη – Παρασκευή – Σάββατο (εκτός Παρασκευής 30/3) και Κυριακή 1/4 στις 21:15

ΕΝΑΡΞΗ: ΠΕΜΠΤΗ 1 ΜΑΡΤΙΟΥ 2018

Οικία Κατακουζηνού, Λεωφ. Βασ. Αμαλίας 4, 5ος όροφος, Πλατεία Συντάγματος

Κρατήσεις: 6942 220045

info@katakouzenos.gr

1 Μαρτίου – 1 Απριλίου Πέμπτη – Παρασκευή – Σάββατο (εκτός Παρασκευής 30/3) και Κυριακή 1/4

Ώρα έναρξης: 21:15

Διάρκεια: 65′

Τιμή εισιτηρίου: 10 ευρώ κανονικό, 5 ευρώ μειωμένο

Η παράσταση επιχορηγείται από το ΥΠΠΟΑ για την περίοδο 2017-18. Στην παράσταση ακούγονται αποσπάσματα των έργων: Η πόλη από την έκδοση Λούλα Αναγνωστάκη, Η τριλογία της πόλης [Η διανυκτέρευση – Η πόλη – Η παρέλαση], Κάπα Εκδοτική | Η λοκαντιέρα από την έκδοση Κάρλο Γκολντόνι, Η λοκαντιέρα, μτφρ. Αντώνη Σακελλαρίου, Δωδώνη | Ο γλάρος από την έκδοση Άντον Τσέχωφ, τ. Α΄: Ο γλάρος – Θείος Βάνιας – Πρόταση γάμου – Η αρκούδα, μτφρ. Λυκούργου Καλλέργη, Δωδώνη Ευχαριστίες  στις εκδόσεις ΚΑΠΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗ και τις εκδόσεις ΔΩΔΩΝΗ, τον κ. Λάζο και την κ. Καλλέργη, για την ευγενική παραχώρησητης άδειας χρήσης τους.

Πηγή: http://katakouzenos.gr/yper-tou-adynatou/
Copyright © Ίδρυμα Άγγελου & Λητώς Κατακουζηνού

Έχω μια γάτα, αδιάβαστα (πολλά) βιβλία και στα λευκώματα του Δημοτικού σχολίαζα ως όνειρό μου να γίνω συγγραφές και ποιήτρια. Σπουδάζω Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης, χορεύω, περπατάω στα στενά και εξερευνώ μουσεία ενώ τα τελευταία χρόνια μοιράζομαι ανάμεσα σε δύο νησιά και μια πόλη, τα οποία ανακαλύπτω όλο και περισσότερο.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Τα Κίτρινα Φώτα… βγαίνουν στο Δρόμο!

Μετά από ένα μικρό διάστημα απουσίας, τα Κίτρινα Φώτα έχουν
Πηγή: https://www.npr.org/sections/thetwo-way/2016/04/04/472963182/rare-film-emerges-of-double-agent-kim-philby-speaking-after-defection

Κιμ Φίλμπυ: Which side are you on?

 Ο Κιμ Φίλμπυ, ένα όνομα που σημάδεψε την ιστορία του