Το Ζευγάρι της χρονιάς: Ένα αφοπλιστικά σύγχρονο έργο

Το Ζευγάρι της χρονιάς

Πόσα συναισθήματα και πόσους προβληματισμούς είναι άραγε ικανή να δημιουργήσει μια θεατρική παράσταση; To Ζευγάρι της χρονιάς”(Το ξόρκι ενός εφιάλτη) είναι σίγουρα μία από τις παραστάσεις που μπορούν να δημιουργήσουν και τα δύο σε μεγάλο βαθμό! Μέσα από το δυνατό κείμενο και τις απόλυτα ρεαλιστικές ερμηνείες των ηθοποιών, το “Ζευγάρι της χρονιάς” σκιαγραφεί τον αντίκτυπο που θα έχουν οι πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις του προσεχούς μέλλοντος στις διαπροσωπικές σχέσεις.

Το έργο του Γιάννη Ξανθόπουλου θα παρουσιάζεται στο Θέατρο του Νέου Κόσμου για λίγες ακόμα παραστάσεις, έως τις 30 Μαΐου. Πρόκειται για ένα σύγχρονο ελληνικό έργο το οποίο ακροβατεί μεταξύ κωμωδίας και τραγωδίας. Η αρχή χαρακτηρίζεται από κωμικά στοιχεία τα οποία σταδιακά  “μεταμορφώνονται” και τελικά οδηγούν σε μία δραματική κορύφωση.

Πρωταγωνιστής του έργου είναι ένα νέο ζευγάρι το οποίο προσπαθεί να επιβιώσει μέσα στο πλαίσιο μιας πολιτικής, κοινωνικής και ηθικής κατάρρευσης. Το κράτος, εκπροσωπούμενο από έναν Ελεγκτή που επισκέπτεται τακτικά το ζευγάρι, ταυτίζεται με εκείνη τη δύναμη που προσπαθεί να καθυποτάξει τον άνθρωπο και να εξαλείψει από αυτόν ακόμα και τα εναπομείναντα ίχνη της αξιοπρέπειάς του σε καιρούς κρίσης. Μπροστά σε αυτή την προσπάθεια επιβολής υποταγής, θα καταφέρει το ζευγάρι, και ο άνθρωπος γενικά, να σπάσει τα δεσμά και να απελευθερωθεί;

Το Ζευγάρι της χρονιάς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η υπόθεση του έργου εν συντομία είναι η ακόλουθη: Στο τέλος της χρονιάς του 2020, η εκλεγμένη ακροδεξιά κυβέρνηση της χώρας, μέσω του νεοσυσταθέντος υπουργείου “Οικογενειακής αναπτύξεως”, διοργανώνει έναν πανελλήνιο διαγωνισμό στον οποίο συμμετέχουν παντρεμένα ζευγάρια, τα οποία έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον δέκα χρόνια γάμου.

Σκοπός του διαγωνισμού, η αναζωπύρωση του παρακμασμένου θεσμού της οικογένειας λόγω της βαθιάς κρίσης αξιών σε όλα τα κοινωνικά επίπεδα. Ο Μάκης (Πυγμαλίων Δαδακαρίδης) και η Λένα (Ιωάννα Πηλιχού) είναι ένα ζευγάρι που προσπαθεί να επιβιώσει αντιμετωπίζοντας με όποιο μέσο μπορεί, θεμιτό ή αθέμιτο, την ανασφάλεια και τα οικονομικά προβλήματα της εποχής. Σίγουροι για την αγαπημένη και επιτυχημένη σχέση τους, ο Μάκης και η Λένα συμμετέχουν στον διαγωνισμό προσδοκώντας το πολυπόθητο χρηματικό έπαθλο των «εκατό μισθών δημοσίου υπαλλήλου». Η συμμετοχή όμως στο διαγωνισμό δεν είναι τόσο απλή και αθώα όσο φαίνεται στην αρχή, αλλά φέρνει το ζευγάρι αντιμέτωπο με διάφορες “εκπλήξεις” και αθέατες πλευρές της πραγματικότητάς τους.

Η γρήγορη πλοκή, οι δυνατές ερμηνείες και το καθηλωτικό τέλος κάνουν την παράσταση να ξεχωρίζει. Όσοι και όσες την παρακολουθήσουν θα γίνουν αποδέκτες των πολλαπλών μηνυμάτων της και θα ηχεί για ώρα στα αυτιά τους η τελευταία, γεμάτη ένταση, φράση “εγώ, από εδώ, από τη χώρα μου, δεν φεύγω!”. Αυτό που προβάλλει τελικά το “Ζευγάρι της χρονιάς” είναι το χρέος του ανθρώπου να αντιστέκεται σε οτιδήποτε προσπαθεί να τον ισοπεδώσει…

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Γιάννης Ξανθόπουλος
Σκηνικά – Κοστούμια:
Ιωάννα Κατσιαβού
Σχεδιασμός φωτισμών:
Χριστίνα Μουμούρη
Βοηθός σκηνοθέτη:
Καρολίνα Ζαπατίνα

Παίζουν οι ηθοποιοί: Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, Ιωάννα Πηλιχού, Δημήτρης Κοτζιάς, Φώτης Θωμαΐδης

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Θέατρο του Νέου Κόσμου (Κάτω Χώρος)

Αντισθένους 7 & Θαρύπου, Νέος Κόσμος

Τηλ.: 210-9212900

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Δευτέρα- Τρίτη 9:15 μ.μ., Κυριακή 9:30 μ.μ.

Τιμές εισιτηρίων: κανονικό 13-15, μειωμένο 10-12

Έως 30/05


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Κατερίνα Λιοδάκη

Φιλόλογος που αγαπά τα βιβλία (προφανές!), τη μουσική και τα ταξίδια. Αυτό συμβαίνει γιατί και τα τρία έχουν τη δυνατότητα να την μεταφέρουν κυριολεκτικά και μεταφορικά σε νέους κόσμους. "Κυνηγάει" τις θεατρικές παραστάσεις και προσπαθεί να πηγαίνει σε όσο περισσότερες γίνεται.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;