Το ιστορικό Θέατρο Πάρκ στην λεωφόρο Αλεξάνδρας

Παρκ
Το ιστορικό θερινό Θέατρο Παρκ – Πηγή εικόνας: townsendia.gr

Με αφορμή την αδιάκοπη παύση της δια ζώσης θεατρικής μας διασκέδασης λόγω των μέτρων προστασίας κατά του κορωνοϊού, θα ασχοληθούμε με ένα από τα πιο δημοφιλή και ιστορικά θέατρο της Αθήνας, το Θέατρο Παρκ που μεσουράνησε από την δεκαετία του 1950 μέχρι το 2012, όπου και δυστυχώς έκλεισε. Στην θύμηση μας, είναι ένα θέατρο που αγκάλιασε και καλωσόρισε μεγάλο μέρος της πλειάδας ηθοποιών που άφησαν εποχή και πολλούς πρωταγωνιστές που συναντάμε έως και σήμερα στο θέατρο.

Ο χώρος επί της λεωφόρο Αλεξάνδρας, στον αριθμό 28 τότε, και πολύ αργότερα στο 36, στο Πεδίον του Άρεως που θα στέγαζε αργότερα το θέατρο Παρκ, αγοράστηκε το 1951, από τον αφοσιωμένο και αγαπημένο επιχειρηματία θεατρικών θεαμάτων, Θεόδωρο Κρίτα (1914-2002) που ήταν σύζυγος της πρωταγωνίστριας Βάσως Μανωλίδου (1914-2004). Με πληροφορίες από μια ανέκδοτη επιστολή του ιδίου, μαθαίνουμε σημαντικά θέματα σχετικά με τον χώρο, αλλά και με το όνειρο του που έμεινε απραγματοποίητο. Το οικόπεδο που αγόρασε ήταν έκτασης 1245τ.μ., αλλά είχε πολύ μικρή πρόσοψη, μόλις 12μ. και ήταν ακατάλληλο για οποιαδήποτε άλλη οικοδομή, αλλά ήταν ανεκτή για τον Θ. Κρίτα που το προόριζε για θέατρο. Για λόγους οικονομικούς αποφασίστηκε το θέατρο να προχωρήσει σε δύο στάδια. Στο πρώτο στάδιο κατασκευάστηκε η σκηνή και όσα κτίσματα απαιτούνταν για να αρχίσει η λειτουργία του ως θερινό θέατρο. Η σκέψη ήταν σε δεύτερο στάδιο να στεγαστεί το θέατρο και να λειτουργήσει ως χειμερινό.

Με αρχιτέκτονα τον Αλέξανδρο Μεταξά που είχε αναλάβει να καλύψει το πρόγραμμα και για τα δυο στάδια, χωρίς ακάλυπτο χώρο στο ισόγειο, και με τον πολιτικό μηχανικό Δ. Λυμπερόπουλο που ανέλαβε τους στατικούς υπολογισμούς, όταν ήρθε η ώρα, πήγε για άδεια μόνο το πρώτο στάδιο που κάλυπτε τις ανάγκες του θερινού θέατρου. Η σκηνή του βέβαια είχε όμως όλες τις προδιαγραφές για να υποδεχθεί το σκέπασμα και την μετατροπή του σε θερινό . Ήταν κατασκευασμένη από σκελετό μπετόν αρμέ, με πλαισιωτή κατασκευή, πλάτους 30μ. και άνοιγμα μπούκας 16μ.

παρκ
Θεόδωρος Κρίτας και Βάσω Μανωλίδου – Πηγή εικόνας: taathinaika.gr

Το θέατρο Παρκ θεωρήθηκε εκείνη την εποχή ως το μεγαλύτερο των Βαλκανίων. Κάτω από το δάπεδο της σκηνής, ένας χώρος με υπερπολυτελείς προδιαγραφές περίπου 300τ.μ. κατασκευασμένος από μπετόν αρμέ, που παρέπεμπε περισσότερο σε ένα υπερσύγχρονο χειμερινό θέατρο, παρά σε ένα θερινό.

Το 1956 και λίγο πριν την επίσημη άδεια χορήγησης λειτουργίας, το θέατρο Παρκ σηκώνει αυλαία τον Ιούλιο, με πρώτη παράσταση, την κωμωδία «Θα σε κάνω βασίλισσα» του Αλέκου Σακελλάριου και του Χρήστου Γιαννακόπουλου, από τον θίασο του Βασίλη Λογοθετίδη, όπου συμμετείχαν οι ηθοποιοί: Στέφανος Στρατηγός, Δημήτρης Νικολαΐδης, Σμάρω Στεφανίδου, Νάντια Χωραφά και Ντίνα Σταθάτου. Οκτώ χρόνια αργότερα, το έργο περνάει στον κινηματογράφο με πρωταγωνιστή τον αγαπημένο Θανάση Βέγγο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η πρώτη επίσημη παράσταση που ανέβηκε στο θέατρο Παρκ πραγματοποιήθηκε στις 13 Ιουλίου 1956. Μια υπέροχη πορεία ξεκίνησε στο θέατρο Παρκ που αγαπήθηκε τόσο πολύ από τους καλλιτέχνες και το κοινό. Στις 11 Σεπτεμβρίου 1956 μόλις τρεις μήνες μετά την πρώτη λειτουργία του θεάτρου Παρκ και με αφορμή τα γενέθλια της 100ης παράστασης, ο ίδιος ο δημιουργός του, ο Θ. Κρίτας αποφασίζει με τους δημιουργούς της παράστασης να ανεβάσουν την παράσταση εντελώς δωρεάν για το κοινό.

«Θα προσκληθή και το Κοινόν, το αγαπητό μου Ελληνικό Κοινό, που, εδώ που τα λέμε, σ’ αυτό χρωστάω ότι κατάφερα έως σήμερα» Θ. Κριτάς

Στο θέατρο Παρκ που μεγαλούργησε για 56 χρόνια, πέρασαν μεγάλες παραστάσεις και πλειάδα καλλιτεχνών και ηθοποιών. Σπουδαίες θεατρικές παραστάσεις, όπως η «Όμορφη πόλη» και η «Μαγική πόλη». Επίσης, παραστάσεις που πέρασαν αργότερα και στον κινηματογράφο, αλλά και το αντίστροφο, καθώς και πλήθος από αγαπημένες επιθεωρήσεις, αλλά και χρώματα μουσικής, αφού το 1982, υπό την διεύθυνση του Βαγγέλη Λιβαδά, και με την Σμαρούλα Γιούλη ήρθαν και τα αγαπημένα μιούζικαλ του Μπρόντγουεϊ. Για παράδειγμα, όσον αφορά το θέατρο-κινηματογράφος, μεταφέρθηκαν στο θέατρο, δυο πασίγνωστες ταινίες του Αλέκου Σακελλάριου και του Χρήστου Γιαννακόπουλου από τον μετρ του είδους Κώστα Τσιάνο. Ο λόγος για «Τα κίτρινα γάντια» και το «Αλίμονο στους νέους» με πρωταγωνιστή τον Δημήτρη Χορν, που του χάρισε το βραβείο ερμηνείας Α’ Ανδρικού Ρόλου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 1961.

παρκ
θέατρο Παρκ – Πηγή εικόνας: taathinaika.gr

Εν συνεχεία της ιστορίας με τον πρώτο κάτοχο του θεάτρου Παρκ, ο κ. Τρίκας, είχε κατά νου όπως αναφέραμε νωρίτερα να επεκτείνει το θέατρο, σύμφωνα με το δεύτερο στάδιο του σχεδίου του, όπου και θα μεταμόρφωνε το θερινό θέατρο σε χειμερινό. Η προσπάθεια ξεκίνησε το 1960, αλλά «ναυάγησε» διότι για τον νόμο της εποχής, χρειαζόταν να υπάρχει και ακάλυπτος χώρος.

Το 1970, το θέατρο Παρκ περνάει στα χέρια ενός επίσης αφοσιωμένου θεατρικού επιχειρηματία, του Βαγγέλη Λιβαδά (1921-2011) και συνέχισε να ζει ένδοξες στιγμές μέχρι τον θάνατο του το 2011. Έκτοτε κληρονομήθηκε από τον γιο του, Πάνο Λιβαδά, ο οποίος λόγω οικονομικών δυσχερειών και λόγω του συμβολαίου υπεκμίσθωσης που είχε υπογράψει ο πατέρας του, δεν μπορούσε να το κρατήσει περισσότερο από μία σεζόν. Έτσι το θέατρο Παρκ εγκαταλείφθηκε το 2012.

«Κράτησα μόνον το «Αμιράλ» όχι ως Πάνος Λιβαδάς αλλά ως Βαγγέλης Λιβαδάς, στη μνήμη του πατέρα μου! Όσο για το «Παρκ», δεν άξιζε να το κρατήσω για μόνο μία θεατρική περίοδο», δήλωσε στην «Εspresso της Κυριακής» ο γιος του αείμνηστου επιχειρηματία. «Όταν κλείνει ένα θέατρο, βουβαίνουν φωνές, σωπαίνουν ψυχές» είχε πει ο σπουδαίος σκηνοθέτης Γιώργος Μιχαηλίδης το 2006, όταν τον έπνιξαν τα χρέη και έκλεισε το «Ανοιχτό Θέατρο».

Το θέατρο Πάρκ το 1956 – Πηγή εικόνας: taathinaika.gr

Οι καιροί έρχονται και παρέρχονται. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Παρόλα αυτά, πάντα θα θλιβόμαστε όταν κλείνει ένα θέατρο και ιδίως όπως στην συγκεκριμένη περίπτωση φαίνεται να είχε περάσει η εποχή που άκμαζε η θεατρική διασκέδαση γύρω από το Πεδίον του Άρεως, μεταξύ λεωφόρου Αλεξάνδρας, Ευελπίδων και Πατησίων.

Ενδεικτικά αναφέρουμε πολλούς από τους ηθοποιούς που σημάδεψαν την πορεία του θέατρου Πάρκ: Νίκος Φώσκολος, Κώστας Καρράς, Γιάννης Βογιατζής, Σταύρος Παράβας, Δέσποινα Στυλιανοπούλου, Βασίλη Τσιβιλίκα,  Κώστας Βουτσάς, Σωτήρης Μουστάκας, Θανάσης Βέγγος, Ρένα Βλαχοπούλου, Δάνης Κατρανίδης,  Μίρκα Παπακωνσταντίνου, Σταμάτης Φασουλής, Δήμητρα Παπαδοπούλου, Μίμη Χρυσομάλλη, Γιάννης Μπέζος, Αννα Παναγιωτοπούλου κ.α.

 

Πηγές:

Το θερινό θέατρο «ΠΑΡΚ» της λεωφόρου Αλεξάνδρας

https://www.newsbeast.gr/greece/arthro/333279/poleitai-to-theatro-park

https://www.townsendia.gr/2018/08/blog-post_63.html

ΘΕΡΙΝΑ ΘΕΑΤΡΑ…ΚΑΠΟΤΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Δανάη-Ελευθερία Σωπασή

Απόφοιτη σχολής δημοσιογραφίας και νυν φοιτήτρια στον "Ευρωπαϊκό Πολιτισμό" του ΕΑΠ. Μαζί εξερευνούμε θέματα πολιτισμού, όπως το θέατρο, ο κινηματογράφος, το βιβλίο και συζητάμε ακόμα περισσότερα μέσα από συνεντεύξεις. Στάση ζωής: "Rhythm is a dancer....! "

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;