ΜΕ ΤΙ ΛΟΓΙΑ ΝΑ Σ’ ΤΟ ΠΩ;

Θέατρο

 

Θέατρο. Τι είναι το θέατρο; Είναι μια ερώτηση που δεν είχα κάνει ποτέ στον εαυτό μου μέχρι να ξεκινήσω να σπουδάζω. Ήξερα ότι μου άρεσε και ήξερα ότι το θέλω όμως μέχρι τότε η μόνη επαφή που είχα, όπως και πολλοί άλλοι της ηλικίας μου ήταν από παραστάσεις του σχολείου στις εθνικές εορτές ή τα Χριστούγεννα. Τότε που ήσουν το αστέρι της φάτνης ή η Παναγία (Μιας που κοντεύουν και οι μέρες) και σου άρεσε το κοστούμι,αλλά ντρεπόσουν λίγο να σε δουν έτσι όλοι οι δικοί σου,που ήρθαν άρον άρον από το χωριό και κυρίως όλοι οι συμμαθητές σου.

Όταν τελικά πέρασα στη σχολή είδα ότι το θέατρο δεν είναι μόνο αυτό. Είναι όλη η ιστορία πίσω από αυτό. Το πώς ξεκίνησε, τι αφορούσε, τα είδη του όπως το θέατρο Νο, το αρχαίο θέατρο, η κωμωδία, η τραγωδία κλπ.  Άνθρωποι που απασχολούν μέχρι και σήμερα τους θεατρολόγους και κυριαρχούν στα θεατρικά δρώμενα επειδή αρκετά χρόνια πριν έκαναν κάτι ρηξικέλευθο για την εποχή τους .

Το θέατρο εξελίσσεται μαζί με την ιστορία και μεγαλώνει, ωριμάζει. Μαζί του ωριμάζουμε και εμείς. Πειραματιζόμαστε, εκφραζόμαστε. Έκφραση. Μία λέξη που πραγματώνεται δύσκολα σε μία εποχή που κρίσεις διαφόρων ειδών μαστίζουν τον κόσμο. Σε μία εποχή που άνθρωποι πασχίζουν να κατακτήσουν την ταυτότητα τους. Και αυτή η κατάκτηση μόνο μέσω της έκφρασης μπορεί να επιτευχθεί. Το ίδιο ισχύει και για τη μουσική ή την ζωγραφική ή κάθε είδος Τέχνης. Ίσως θα το ονομάζαμε και καταφύγιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεν είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται. Για να μπορέσει να βγει ένα αποτέλεσμα δουλεύουν από πίσω αμέτρητα άτομα με πολλή υπομονή και κυρίως αγάπη γι αυτό που κάνουν. Άλλωστε στις μέρες μας γνωρίζουμε πως το θέατρο δεν είναι και η πιο σοφή λύση για τα βιοποριστικά προβλήματα. Αυτό σημαίνει ότι οι περισσότεροι από αυτούς που ασχολούνται το κάνουν για τον εαυτό τους άλλα και γιατί ελπίζουν πως θα αλλάξουν τα πράγματα αν προσπαθήσουν. . Είναι δραματολόγοι, σκηνοθέτες, σκηνογράφοι, ηθοποιοί, φωτιστές, τεχνικοί, συγγραφείς, παραγωγοί. Είναι άτομα που ενώνονται για έναν κοινό σκοπό. Και αυτό πρέπει να γίνεται.

Μπορείς να παρακολουθήσεις μία παράσταση; Κάντο! Όλο και κάτι θα αποκομίσεις από αυτήν είτε καλό είτε κακό. Θα δεις να ξετυλίγεται μπροστά σου ένας άλλος κόσμος και είναι μαγικό το γεγονός ότι την ώρα της παράστασης ζεις και εσύ μέσα της. Χωρίς εσένα αυτό δεν θα μπορούσε να γίνει. Είσαι κομμάτι της. Και αν είσαι αρκετά τυχερός όταν φύγεις θα έχεις μάθει κάτι, θα έχει σκεφτεί κάτι, θα έχεις αποφασίσει κάτι και θα έχεις κάτι να μοιραστείς. Κάτι κοινό με άλλους, έναν κοινό δεσμό.

Δεν θα μπορέσω ποτέ να σου εξηγήσω αρκετά και με ακρίβεια αυτό που σκέφτομαι και εννοώ. Ο μόνος τρόπος για να το καταλάβεις  είναι να το ζήσεις. Υπάρχουν τόσες παραγωγές ,σίγουρα κάποια θα σου τραβήξει το ενδιαφέρον. Και όταν εν τέλει πας, σκέψου κατά πόσο ήταν άδικος κόπος.

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Γαρυφαλλιά Χατζησαββίδου

Θεατροπαίδι, μουσικοπαίδι και αλλα τέτοια καλλιτεχνικά. Απόφοιτη του Τμήματος Θεάτρου. Σαββατογεννημένη. Αγαπώ τον καφέ, τον χειμώνα και τις καλές παρέες. Δωσε μου ταξίδι και πάρε μου την ψυχή.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;