Θέατρο Express: Το Θέατρο που ταξιδεύει στις γειτονιές της Αθήνας

Θέατρο Express
Θέατρο Express Πηγή: athensvoice.gr

Το Θέατρο Express αποτελεί μία καινοτόμο πολιτιστική δράση που είναι καρπός της συνεργασίας του Εθνικού Θεάτρου με τον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών (τον γνωστό σε όλους μας ΟΑΣΑ) με την υποστήριξη των Οδικών Συγκοινωνιών (ΟΣΥ). Τι ακριβώς είναι, όμως, το Θέατρο Εxpress και τι ιδιαίτερο έχει να παρουσιάσει; Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για το ανέβασμα μιας θεατρικής παράστασης στο εσωτερικό ενός λεωφορείου! Ναι, ναι σωστά διαβάσατε… Ο χώρος διεξαγωγής της παράστασης δεν είναι ένα θέατρο, όπως το έχουμε όλοι στο μυαλό μας, αλλά ένα μέσο μαζικής μεταφοράς που χρησιμοποιούμε όλοι καθημερινά και δε φανταζόμασταν ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί με αυτόν τον τρόπο.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Το Θέατρο Express ξεκίνησε πέρυσι με την παράσταση Η Αρκούδα του Άντον Τσέχοφ από έναν τριμελή θίασο τον οποίο αποτελούσαν οι ηθοποιοί Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, Ιερώνυμος Καλετσάνος και Φωτεινή Παπαχριστοπούλου. Φέτος το Θέατρο Express επιστρέφει στην πολιτιστική ζωή της πόλης από τις αρχές Απριλίου ως και τα μέσα Μαΐου με το έργο Ιστορίες Καθ’ Οδόν. Μία σύνθεση κειμένων από άγνωστα εύθυμα διηγήματα του Βασίλη Αττικού, στίχους του Γεωργίου Σουρή, μαρτυρίες του Γερμανού ελληνιστή και πρώτου καθηγητή Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Ludwig Ross καθώς και τραγούδια σε μουσική του Ραπίτη – Τραϊφόρου. Το συγκεκριμένο έργο μας μεταφέρει στην Αθήνα την περίοδο της σύστασης του νεοελληνικού κράτους μετά την επανάσταση. Μέσα από τις διηγήσεις των ηθοποιών, ο θεατής αντλεί πληροφορίες για τα εμπόδια που συνάντησαν οι Έλληνες στην προσπάθεια οργάνωσης του κράτους, καθώς και για τις συνήθειες και παραδόσεις του ελληνικού λαού. Παρουσιάζεται, ακόμη, η οργάνωση των θεατρικών θιάσων και η μουσική και τα κουστούμια της παράστασης μας μεταφέρουν την αισθητική της εποχής.

Στόχος του Θεάτρου Express είναι να κάνει στάση σε όσο το δυνατόν περισσότερες γειτονιές και περιοχές της χαοτικής Αθήνας και να εξοικειώσει το κοινό της πόλης με την τέχνη του θεάτρου.  Το Θέατρο Express έρχεται να ανανεώσει τον τρόπο οργάνωσης και διεξαγωγής μιας παράστασης και να αποδεσμεύσει το θέατρο από τον περιορισμό του χώρου. Το γεγονός αυτό δημιουργεί ερωτήματα στους θεατές, ενώ παράλληλα συνιστά  πρόκληση και για τους συντελεστές και τους ηθοποιούς. Πώς  διαχειρίζονται τη στενότητα του χώρου; Πώς  τοποθετούν τη δράση τους σε αυτόν και πώς αλληλεπιδρούν μεταξύ τους; Πώς  νιώθουν, ενώ βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τους θεατές;

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Θέατρο Express αποτελεί ένας τετραμελής θίασος ηθοποιών και έχουν επιστρατευτεί αξιόλογοι συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Τάσος Πυργιέρης
Δραματουργία: Γιάννης Παναγόπουλος
Σκηνογραφική επιμέλεια: Κατερίνα Κανελλοπούλου
Ενδυματολογική επιμέλεια: Μαρία Τσιώτη
Μουσική επιμέλεια: Αλέξης Κωτσόπουλος
Φωτισμοί: Τάσος Πυργιέρης
Δραματολόγος: Ειρήνη Μουντράκη
Σχεδιασμός μακιγιάζ: Ρούλα Λιανού
Σχεδιασμός κομμώσεων – Περούκες: Ιουλία Συγριμή
Φωτογράφος παράστασης: Χριστίνα Μπράτουσκα

Παίζουν οι ηθοποιοί:
Σταύρος Καραγιάννης, Ρένα Κυπριώτη, Γιάννης Παναγόπουλος, Τάσος Πυργιέρης              

 

Το πρόγραμμα των παραστάσεων του Θεάτρου Express έχει διαμορφωθεί ως εξής:

6 Απριλίου, Κερατσίνι
17 και 18 Απριλίου, Αιγάλεω (είσοδος Άλσους)
19 και 20 Απριλίου, Νέα Φιλαδέλφεια (έμπροσθεν Δημαρχείου)

3 και 4 Μαΐου Ίλιον (έναντι Δημαρχείου)
2,17 και 18 Μαΐου, Περιστέρι (Άλσος Περιστερίου)
8,9,10 και 11 Μαΐου, Άλιμος

Είσοδος Ελεύθερη. Τα δελτία εισόδου για το κοινό θα διατίθενται μια ώρα πριν την έναρξη της παράστασης.

Περισσότερες πληροφορίες διατίθενται στις ιστοσελίδες: www.n-t.gr και www.oasa.gr


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Παναγιώτα Καναβούρα

Ονομάζομαι Παναγιώτα Καναβούρα και φοιτώ στο πρώτο έτος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.Θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό να έχει ο άνθρωπος τη δυνατότητα να εκφράζεται. Αναμφίβολα το γράψιμο προσφέρει αυτή την ευκαιρία.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;