Θέατρο Απόλλων: Ένα πραγματικό θέατρο-κόσμημα στην Ερμούπολη

Απόλλων
Πηγή: syros-taxi.gr

Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλά θέατρα, παλαιότερα αλλά και πιο σύγχρονα. Ένα πραγματικό θέατρο-κόσμημα, ωστόσο, βρίσκεται στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, την Ερμούπολή. Είναι εντυπωσιακό που μια επαρχιακή πόλη, και μάλιστα νησί, διαθέτει ένα τέτοιο θέατρο. Αποτελεί ένα αρχιτεκτονικό στολίδι, που μαρτυρά τη σημασία που δινόταν από τους Συριανούς στον πολιτισμό ήδη από τον 19ο αιώνα.

Το Δημοτικό Θέατρο Απόλλων, στην Ερμούπολη της Σύρου, χτίστηκε το 1864. Αρχιτέκτονάς του ήταν ο Ιταλός Πιέτρο Σαμπό, που επηρεάστηκε από την ιταλική και γαλλική αρχιτεκτονική. Συχνά, μάλιστα, γίνεται αναφορά στις ομοιότητές του με το θέατρο La Scala του Μιλάνο. Το θέατρο εγκαινιάστηκε στις 20 Απριλίου 1864, με τον Ριγκολέτο του Τζουζέπε Βέρντι.

Το θέατρο Απόλλων είναι διώροφο, 350 θέσεων, έχει τέσσερις σειρές θεωρεία και πλούσιες οροφογραφίες.  Αρχικά, στο εσωτερικό του θεάτρου υπήρχε μια σκηνή, ξύλινα καθίσματα, κουπαστές και βελούδινες κουρτίνες. Σήμερα, στον επάνω όροφο, λειτουργεί μια μικρή θεατρική έκθεση. Περιέχει αφίσες και προγράμματα, χειρόγραφα, βιβλία θεατρικού περιεχομένου, φωτογραφίες και αντικείμενα που ανήκαν σε σπουδαίους καλλιτέχνες που κατάγονται από τη Σύρο ή και εμφανίστηκαν στο Απόλλων. Σημαντική είναι και η συμβολή του σπουδαίου Συριανού ποιητή Μάνου Ελευθερίου.

Απόλλων
Πηγή: e-kyklades.gr

Στη σκηνή του θεάτρου Απόλλων παρουσιάστηκαν όπερες, οπερέτες, θεατρικές παραστάσεις και επιθεωρήσεις από μεγάλα ονόματα του ελληνικού και ιταλικού θεάτρου της εποχής.  Ανέβηκαν πολλές παραστάσεις από κορυφαίους Έλληνες ηθοποιούς μεταξύ των οποίων οι: Βασίλης Αργυρόπουλος, Μήτσος Μυράτ, Μάνος Κατρά­κης, Αττίκ, Ελένη Χαλκούση, Κυβέλη, Ροζαλία Νίκα και Μαρίκα Κοτοπούλη. Η Μαρίκα Κοτοπούλη, μάλιστα, στις 24 Μαρτίου 1953, έδωσε και την τελευταία παράσταση της ζωής της με το έργο «Σκιά» του Ντάριο Νικοντέμι.

Στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το θέατρο υπέστη σημαντικές ζημιές και άρχισε να φθίνει. Στα χρόνια του πολέμου, μάλιστα, λειτούργησε κυρίως ως κινηματογράφος. Μετά το 1953 περίπου, το θέατρο κρίθηκε ακατάλληλο και το 1959 αποφασίστηκε από τον Δήμο η ανακαίνισή του. Οι εργασίες, ωστόσο, θα ξεκινήσουν τη δεκαετία του ’70 και δυστυχώς υπήρξε αλλοίωση του εσωτερικού του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στη συνέχεια, έγινε εκ νέου ανακαίνιση τη δεκαετία του ’90, με χρηματοδότηση της ΕΟΚ. Σημαντική υπήρξε η δράση των συλλόγων «Θεατρικός Εκπολιτιστικός Όμιλος Σύρου ο Απόλλων» και «Καλλιτεχνικός Όμιλος ο Σουρής». Έδιναν παραστάσεις στο θέατρο, παρά τα προβλήματα του κτιρίου, ώστε να προκαλέσουν το ενδιαφέρον του κοινού. Οι εργασίες αποκατάστασης ολοκληρώθηκαν το 2000, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Πέτρου Πικιώνη. Σήμερα, το θέατρο είναι όσο το δυνατόν πιο πιστό στην αρχική μορφή του.

Απόλλων
Πηγή: e-kyklades.gr

Αυτή τη στιγμή, το θέατρο φιλοξενεί παραστάσεις και εκδηλώσεις σε όλη τη διάρκεια του έτους, από Συριανούς και μη θιάσους. Επίσης στο θέατρο, διεξάγεται το Φεστιβάλ Αιγαίου, το Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κυκλάδων, εκδηλώσεις του Animasyros, του SIFF, του Syros Jazz Festival και πολλές ακόμα εκδηλώσεις. Στο θέατρο Απόλλων γίνονται και μαγνητοσκοπημένες προβολές των παραγωγών του Εθνικού Θεάτρου της Αγγλίας.

Το Θέατρο Απόλλων αποτελεί σίγουρα ένα από τα σημεία που πρέπει να επισκεφθεί ο επισκέπτης της Σύρου. Αν, μάλιστα, έχει την τύχη να παρακολουθήσει και κάποια παράσταση εκεί, η εμπειρία θα είναι ακόμα πιο ολοκληρωμένη.  Στην επόμενη επίσκεψή σας στη Σύρο, λοιπόν, μην αμελήσετε να το επισκεφθείτε, μαζί με όλα τα άλλα υπέροχα αξιοθέατα του νησιού.

Οι ώρες επισκέψεων είναι Δευτέρα-Κυριακή 10:00-14:00 & 18:00-21:00, εκτός αν υπάρχει κάποια παράσταση.

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2281085192

https://www.facebook.com/apollontheater


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ελένη Κ. Τουλούπη

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Σύρο. Είμαι μεταφράστρια λογοτεχνίας και υποτιτλίστρια. Μεγάλες μου αγάπες είναι τα βιβλία, η μουσική, ο κινηματογράφος και πάνω απ' όλα το θέατρο.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;