Το Θέατρο του καταπιεσμένου στην Θεσσαλονίκη

Θέατρο του καταπιεσμένου

 «Παιδαγωγική του Θεάτρου: Το Θέατρο του Α. Μποάλ»

Θέατρο του καταπιεσμένου

Για πρώτη φορά θα πραγματοποιηθεί δημόσια παρουσίαση του «Θεάτρου του Καταπιεσμένου» στον Πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας, τη Δευτέρα 29 Μαΐου στις 19.00, από τις φοιτήτριες και τους φοιτητές του τμήματος Θεάτρου (Α.Π.Θ.) δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό της Θεσσαλονίκης να έρθει σε επαφή με μερικές από τις τεχνικές του.

Ο Βραζιλιάνος σκηνοθέτης Augusto Boal, εισήγαγε τη δεκαετία του ’60  στη Βραζιλία, το «Θέατρο του Καταπιεσμένου», το οποίο διέφερε από το μέχρι τότε παραδοσιακό θέατρο. Είναι ένα θέατρο παρεμβατικό, πολιτικό και χειραφετητικό όπου οι θεατές παίζουν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της παράστασης.

Ριζικά επηρεασμένο από την παιδαγωγική του Paulo Freire, «το Θέατρο του Καταπιεσμένου», συνδέεται πάντα με μια κοινωνική σύγκρουση. Προωθεί τρόπους ενεργούς συμμετοχής του κοινού στη σκηνή, με στόχο την χειραφέτηση του καταπιεσμένου-θεατή, και τη μεταμόρφωσή του σε ενεργό θεατή-ηθοποιό (spect-actor). Με τον τρόπο αυτό, οι θεατές παρατηρούν, σκέφτονται και αναλύουν την καθημερινότητά τους με στόχο να την αλλάξουν.

Το θέατρο μπορεί και πρέπει να είναι αφορμή για αναστοχασμό και κριτική συνειδητοποίηση. Το θέατρο μπορεί να προτείνει την κοινωνική αλλαγή. Το θέατρο μπορεί να είναι ακόμη, μια πρόβα για την επανάσταση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το «Θέατρο του Καταπιεσμένου» θα παρουσιασθεί στο πλαίσιο του μαθήματος «Παιδαγωγική του Θεάτρου: Το θέατρο του Α. Μποάλ» την επιμέλεια και την επίβλεψη του οποίου έχει η Χριστιάνα Μόσχου.

Θέατρο του καταπιεσμένου

“Ηθοποιοί είμαστε όλοι, πολίτης όμως δεν είναι όποιος ζει σε μια κοινωνία,

αλλά αυτός που την αλλάζει”

(Augusto Boal).

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Καστανάρα Μαρία

Γεννήθηκα και μένω στην Θεσσαλονίκη. Από την νεαρή μου ηλικία αγάπησα το θέατρο, τον κινηματογράφο και τα βιβλία κάτι που με οδήγησε λίγα χρόνια μετά στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ. Η βαθιά και συστηματική ενασχόληση με το θέατρο αποτελεί πηγή ζωής και τρόπο έκφρασης για μένα. Η δημιουργικότητα και η έμπνευση μου βρίσκουν διέξοδο και στην διακόσμηση.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;