‘Οσα είδαμε και ακούσαμε στο δωρεάν μάθημα γνωριμίας με την Συναισθηματική Διαλεκτική

Συναισθηματική
Παρουσίαση της Συναισθηματικής Διαλεκτικής στο Πολυχώρο Τέχνης& Έκφρασης +αίσθημα

Η Συναισθηματική Διαλεκτική είναι μια βιωματική θεατρική δράση που ξεκίνησε ο ηθοποιός και σκηνοθέτης θεάτρου Στέλιος Καλαθάς πριν από πολλά χρόνια και η οποία βασίζεται στο συναίσθημα. Οι αρθρογράφοι του MAXMAG παρευρέθηκαν  στο δωρεάν μάθημα γνωριμίας με την Συναισθηματική Διαλεκτική που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2020 και σας μεταφέρουν τις εντυπώσεις τους  καθώς επίσης  και μια μικρή συνέντευξη με τον Στέλιο Καλαθά που μίλησε για την συναισθηματική διαλεκτική και τις παραστάσεις που ετοιμάζει με τις ομάδες του.

Επιμέλεια άρθρου:  Δανάη-Ελευθερία Σωπασή – Παναγιώτης Μακρής

Συναισθηματική
Υποδοχή Πολυχώρος Τέχνης & Έκφρασης +αίσθημα

Δανάη-Ελευθερία Σωπασή

Στο ανοικτό μάθημα γνωριμίας ήρθαμε σε επαφή με τις έννοιες του συναισθήματος και συγκεκριμένα της συναισθηματικής νοημοσύνης ή αλλιώς emotional intelligence το λεγόμενο EQ. Σε αντίθεση με το IQ που μετράει την υψηλή απόδοση στις γνώσεις και την λογική ευφυΐα, στην EQ η βάση δίνεται στην συναισθηματική ευφυΐα. Στόχος της Συναισθηματική Διαλεκτικής είναι να δουλέψουν  οι ομάδες την συναισθηματική νοημοσύνη μέσα από κώδικες υποκριτικής ώστε να  εξερευνήσουν συναισθήματα, να τα αναγνωρίσουν, να τα επεξεργαστούν. να τα εξελίξουν πλημμυρίζοντας τα με αγάπη με σκοπό να θεμελιώσουν θετικές στάσεις απέναντι στην ζωή και σε ανθρώπους.

Η διαδικασία με την όποια υλοποιούνται τα μαθήματα χωρίζονται σε δυο κύκλους : στον πρώτο κύκλο χρησιμοποιούνται ασκήσεις χαλάρωσης ώστε οι  μαθητές να καταφέρουν να επικεντρώνονται στο τώρα  για να φύγει η όποια εξωγενής ένταση και να έρθει το καινούργιο, Στην συνέχεια  τα μαθήματα αποτελούνται από ασκήσεις δυναμικής λόγου, δημιουργικής φαντασίας, ανάδυσης και έκφρασης συναισθημάτων, ενίσχυση αυτοπεποίθησης ,διαμόρφωση προσωπικής εικόνας. Η αναπνοή είναι ύψιστης σημασίας, καθώς ορίζει ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία στην επικοινωνία μας. Στον δεύτερο κύκλο, το κάθε μάθημα που είναι αυτοτελές, χτίζεται με θεατρικό παιχνίδι και παρουσιάζεται επί σκηνής  πάνω σε μια συγκεκριμένη ενότητα, όπως για παράδειγμα την διαχείριση άγχους, τον φόβος, την αγάπη κτλ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επίσης είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι ο χώρος στον οποίο πραγματοποιήθηκε το μάθημα γνωριμίας ήταν  ειδικά διαμορφωμένος ώστε να αποτρέπεται ο κίνδυνος της διασποράς του COVID-19.

Συναισθηματική
Παρουσίαση της Συναισθηματικής Διαλεκτικής στο Πολυχώρο Τέχνης& Έκφρασης +αίσθημα

Για τα φετινά μαθήματα που θα ξεκινήσουν από την Πέμπτη 1 Οκτωβρίου, το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Πέμπτη: 19.30 – 21.30

Σάββατο: 11.00 – 13.00

Για πληροφορίες-εγγραφές σχετικά με την δράση της Συναισθηματικής Διαλεκτικής:

 Πολυχώρος Τέχνης +αίσθημα

Αθηνάς 30, Μοναστηράκι

http://synaisthimatikhdialektikh.com/

Υπεύθυνη Συναισθηματικής Διαλεκτικής και Θεατρικών Ομάδων:

Σοφία Ρίζου Τηλέφωνο :  6946 105 520

Ώρες επικοινωνίας 10:00 – 15:00 / 17:30 – 20:00 Δευτέρα έως Παρασκευή

Email : synaisthimatikhdialektikh@hotmail.gr

 

Συναισθηματική
Στέλιος Καλαθάς στον Πολυχώρο Τέχνης & Έκφρασης +αίσθημα

Επιμέλεια Συνέντευξης: Παναγιώτης Μακρής

  • H «Συναισθηματική Διαλεκτική», το δικό σου «παιδί», κλείνει τα 17 χρόνια φέτος. Πόσο έχει ωριμάσει?

Μεγαλώνει και αυτή μαζί με εμένα σε ένα αδιάκοπο ταξίδι εξερεύνησης. Κάθε χρόνος που έρχεται είναι και μια καινούργια περιπέτεια όπου κάθε φορά δουλεύουμε και με ένα μεγάλο θεατρικό δάσκαλο κάτι που ισχύει βέβαια για τις προχωρημένες ομάδες. Η μια προχωρημένη ομάδα φέτος θα κάνει σύστημα Στανισλάφσκι και η άλλη προχωρημένη ομάδα θα κάνει ασκήσεις του Peter Brook, ίσως του μεγαλύτερου σκηνοθέτη εν ζωή του θεάτρου. Για τις ομάδες που ξεκινάμε τώρα τα πράγματα είναι πιο βατά γιατί πρέπει πρώτα να καταλάβουν την διαδικασία, την φιλοσοφία της μεθόδου, να μάθουν να διαχειρίζονται τα συναισθήματα να τα εκφράζουν σωστά και σιγά – σιγά να τους μεταλαμπαδεύσω την μαγεία και το συναρπαστικό κόσμο του θεάτρου και της τέχνης

  •  Με το κορωνοϊό που είναι ένα βασικό πρόβλημα στην εποχή που διανύουμε  μπορείς να μας πεις τα μέτρα που έχουν ληφθεί στην Συναισθηματική Διαλεκτική?

Όπως είδες και εσύ οι ομάδες είναι με πολύ λιγότερα άτομα, με τις απαραίτητες προφυλάξεις και αποστάσεις μεταξύ τους γιατί δεν πρέπει να παίζουμε με την υγεία μας. Για πρώτη φορά φέτος έχει δημιουργηθεί και μια διαδικτυακή ομάδα συναισθηματικής διαλεκτικής  για τους φίλους που θέλουν να παρακολουθούν το μάθημα από το σπίτι τους ή που μένουν στην επαρχία  και θα ήθελαν να παρακολουθήσουν την μέθοδο και δεν μπορούν.

Συναισθηματική
Πολυχώρος Τέχνης & Έκφρασης +αίσθημα : μέτρα προστασίας κατά του κορωνοϊού
  • Μένοντας λίγο στον κορωνοϊό και επειδή έχει δημιουργήσει πληθώρα αρνητικών συναισθημάτων  στον κόσμο:  πως η συναισθηματική διαλεκτική συμβάλει στην καλύτερη διαχείριση τους από τα  άτομα που την παρακολουθούν ή τα άτομα που θα ήθελαν να την παρακολουθήσουν?

Πολύ ωραία ερώτηση! Πραγματικά ζούμε χρόνια αγριότητας! Έχουν βγει στην επιφάνεια εξαιρετικά προβλήματα και αρνητικά συναισθήματα: θυμού, ανασφάλειας, εντάσεων άγχους, πολύ φυσιολογικά για όλα αυτά που τραβάμε. Παρόλα αυτά εδώ έρχεται η πολυτιμότητα της συναισθηματικής διαλεκτικής για να μας θωρακίσει από όλα αυτά τα δεινά και κυρίως να μας δώσει εσωτερική δύναμη γιατί εκτός από τον εξωτερικό κόσμο που βιώνουμε υπάρχει και ο εσωτερικός κόσμος στον καθένα μας  για τον οποίο έχουμε μεγάλη ευθύνη να τον προστατέψουμε, να τον ασφαλίσουμε και να τον συνδέσουμε με την χαρά και την αγάπη. Και αυτός φέτος είναι ο στόχος μου για τους φίλους που θα έρθουν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα.

  • Πες μας λίγο για τις παραστάσεις που ετοιμάζεις με τις ομάδες της συναισθηματικής διαλεκτικής. Σε τι φάση βρίσκονται τώρα  με τις ανατροπές που έχει φέρει ο κορωνοϊός?

Είμαι από τους ανθρώπους που όταν βάλω ένα όραμα πολύ δύσκολα  σηκώνω τα χέρια ψηλά. Έτσι λοιπόν από την αρχή που ξεκινήσαμε  αυτές τις δυο παραστάσεις που σκηνοθετώ με τις ομάδες τους έλεγα: “θα γίνουν οι παραστάσεις ότι και αν συμβεί!” Είμαι μάλιστα  πολύ συγκινημένος γιατί το προηγούμενο σαββατοκύριακο καναμε πρεμιέρα με το “Black Out” το υπέροχο αστυνόμο- σουρεαλιστικό έργο του Jack Sharkey  και είναι σχεδόν έτοιμο και ένα άλλο έργο: η «Πολυγαμία» του Γρηγόρη Ξενόπουλου που ετοιμάζω με την ομάδα που έχω στο Πέραμα. Ήταν προγραμματισμένη η πρεμιέρα  3 Οκτωβρίου τα καινούργια μέτρα όμως μας έχουν προλάβει αλλά είμαι σίγουρος ότι τις επόμενες εβδομάδες θα βρεθεί μια λύση. Θα  ανοίξουν τα θέατρα και θα γίνει η πρεμιέρα αυτής της ομάδας!

Συναισθηματική
Υποδοχή Πολυχώρος Τέχνης & Έκφρασης +αίσθημα: Σοφία Ρίζου & Δημήτρης Μπούρας

Όλες οι φωτογραφίες έχουν τραβηχτεί από τους αρθρογράφους του MAXMAG που παρευρέθηκαν στο ανοιχτό μάθημα γνωριμίας με την Συναισθηματική Διαλεκτική.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;