Μία ΕΝ.στάση Τέχνης στα Χανιά

Μία ΕΝ.στάση Τέχνης στα Χανιά
Μία ΕΝ.στάση Τέχνης στα Χανιά

Η πόλη των Χανίων είχε ανέκαθεν και πολύ περισσότερο τα τελευταία χρόνια μεγάλη πολιτισμική δραστηριότητα, η οποία μολονότι έχει παγώσει τον τελευταίο χρόνο είναι πάντα έτοιμη να ξανάλειτουργήσει, κάτι που αποδείχτηκε στο διάλειμμα του καλοκαιριού ανάμεσα στα δύο lockdown. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της δραστηριότητας είναι το θέατρο. Εκτός από τις περιοδείες των θιάσων από την Αθήνα, κυρίως το καλοκαίρι, γίνονται αξιόλογες θεατρικές δουλειές από τοπικούς φορείς. Η ΕΝ.στάση Τέχνης είναι μία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα εταιρεία που δραστηριοποιείται στις θεατρικές παραγωγές και ιδρύθηκε από την Εύα Γκουντάρα, θεατρική συγγραφέας και από το Νίκο Μοτάκη, ηθοποιό και πρώην παρουσιαστή. Η εταιρεία ασχολείται με το ανέβασμα σύγχρονων θεατρικών έργων με στόχο το ποιοτικό αποτέλεσμα και τη σωστή λειτουργία κάθε ταγού που απαιτεί μία θεατρική παραγωγή. Στις παραστάσεις που έχουν ανέβει μέχρι σήμερα στα Χανιά ήταν πάντα εμφανής η σημασία που δινόταν στη σωστή προετοιμασία, στη σκηνοθεσία και στα τεχνικά μέσα ώστε το αποτέλεσμα να φτάνει άμεσα στο θεατή.

Τα έργα που έχουν ανέβει φέρουν την υπογραφή της Εύας Γκουντάρα, στρέφονται γύρω από τη πυκνή θεματολογία της εποχής μας, είτε με κωμικό είτε με δραματικό τρόπο, και καθρεφτίζουν παραστατικά τα θέματα τις σύγχρονης ζωής. Η συγγραφέας καταφέρνει να σκιαγραφεί με ρεαλιστικό τρόπο τους ανθρώπινους χαρακτήρες και να διασαφηνίζει τα κίνητρα που διέπουν τις πράξεις τους. Παράλληλα αποτελούν και δυνατές σκηνοθετικές προκλήσεις καθώς συνδυάζονται και με άλλες τέχνες όπως ο χορός και η μουσική. Μέχρι τώρα η εταιρεία μετράει 5 παραγωγές, δύο εκ των οποίων ανέβηκαν στο Βενιζέλειο Ωδείο των Χανίων.

Πριν μερικά χρόνια η παράσταση Εγώ Φταίω ήταν καθηλωτική και αποτέλεσε χαρακτηριστικό παράδειγμα των ανωτέρω. Το κείμενο ήταν της Εύας Γκουντάρα, η οποία συνυπέγραφε και τη σκηνοθεσία με τον Γιώργο Σιδεράκη, ενώ ο Νίκος Μοτάκης κράτησε τον βασικό ρόλο με τον Βασίλη Αντωνάκη. Το έργο είχε θέμα μία οικογενειακή τραγωδία μέσα από την οποία στόχος ήταν το φαινόμενο του bulling όπως αυτό εκδηλώνεται μέσα από κάθε μορφή βίας και η αφύπνιση της κοινωνικής ευθύνης. Η πλοκή της ιστορίας ξετυλίχτηκε ομαλά μέσα από την αναδρομική αφήγηση, η οποία αποδόθηκε άψογα σκηνογραφικά, ενώ ξεχώρισαν οι ερμηνείες των ηθοποιών, η σκηνοθετική μαεστρία και τα μέσα και τεχνάσματα που χρησιμοποιήθηκαν.

Μία ΕΝ.στάση Τέχνης στα Χανιά
Μία ΕΝ.στάση Τέχνης στα Χανιά

Σημαντική στιγμή στην πορεία της εταιρείας είναι η παράσταση Πρόσκληση για 4 η οποία ανέβηκε επίσης στο Βενιζέλειο Ωδείο Χανίων. Η παράσταση αφορούσε την επιρροή του διαδικτύου σε τρεις διαφορετικές ηλικίες και στόχευε στο να απεικονίσει τις συνέπειες από την κακή χρήση του ίντερνετ. Το κείμενο διακρίνεται από καταιγισμό σουρεαλιστικών γεγονότων και ανατροπές. Οι ερμηνίες, τα εφέ και η σκηνογραφική απεικόνιση σε συνδυασμό με την απήχηση στο κοινό του δίνει μία ξεχωριστή θέση στο ενεργητικό της εταιρείας.

Μία ΕΝ.στάση Τέχνης στα Χανιά
Μία ΕΝ.στάση Τέχνης στα Χανιά

Το καλοκαίρι που μας πέρασε η ΕΝ.στάση Τέχνης κατάφερε παρά τις δυσκολίες να ανεβάσει σε Χανιά και Ρέθυμνο τη κωμωδία Ανεργεία σε τρεις πράξεις Ανάποδα, έργο της ανωτέρω συγγραφέως η οποία συνυπέγραψε και πάλι την σκηνοθεσία με την Φαίη Ψωμαδάκη. Στο έργο αυτό το προσωπικό και διαχρονικό δράμα της επαγγελματικής και προσωπική αβεβαιότητας των περισσότερων νέων πήρε θεατρική κωμική μορφή και πρόσφερε μία από τις τελευταίες θεατρικές-δια ζώσης- ανάσες στο κοινό των Χανίων. Αξίζει να αναφερθεί επίσης κανείς στις εξαιρετικές κινησιολογικές και μιμητικές ικανότητες των Γιάννη Αγγελάκη και Γιώργο Βορνιωτάκη καθώς και το υποκριτικό και ερμηνευτικό ταλέντο της Δήμητρας Λιοδάκη. Στο παρελθόν έχουν ανέβει έργα της συγγραφέως και στην Αθήνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μία ΕΝ.στάση Τέχνης στα Χανιά
Μία ΕΝ.στάση Τέχνης στα Χανιά

Εκτός από το ενδιαφέρον για θεατρικές παραγωγές η ΕΝ.στάση Τέχνης έχει και φιλανθρωπικό και ευρύτερα καλλιτεχνικό ενδιαφέρον καθώς τα κέρδη της εταιρείας, αφού καλυφθούν τα έξοδα παραγωγής, δίνονται στο Παράρτημα Προστασία Παιδιών και Νέων στα Χανιά. Το καλοκαίρι που μας πέρασε επίσης, μέσω της εταιρείας οργανώθηκε σεμινάριο υποκριτικής στο οποίο δίδαξε ο Γεράσιμος Γεννατάς. Η εταιρεία και οι άνθρωποι της έχουν σχεδιάσει τα επόμενα βήματα τους και είναι έτοιμοι να συνεχίσουν στον ίδιο ρυθμό με τη λήξη των μέτρων.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Παναγιώτης Ζαφείρης

Γεννηθήκα στα Χανιά το 1990. Ασχολούμαι 12 χρόνια με τη συγγραφή παραμυθιών και άρθρων ενώ τα τελευταία χρόνια άρχισα την συγγραφή θεατρικών έργων και την υποκριτική δύο πράγματα που αποτελούν τον ζωτικό μου χώρο. Έχω εκδώσει ένα βιβλίο με παιδικές ιστορίες με τίτλο Ρώτα το παραμύθι. Θεωρώ το διάβασμα το Θέατρο και τον Κινηματογράφο την πιο κατάλληλη ψυχαγωγία

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;