Ισπανικό θέατρο: Οι θεατρικοί συγγραφείς του Χρυσού Αιώνα

Οι θεατρικοί συγγραφείς της Ισπανίας. Πηγή εικόνας: katiousa.gr

Το Ισπανικό θέατρο άνθισε τον 16ο και τον 17ο αιώνα, κυρίως στη χρονική περίοδο 1580-1680. Η περίοδος αυτή ήταν κάτι παραπάνω από παραγωγική. Γράφτηκαν πολλά θεατρικά κείμενα ενώ η ερμηνευτική δεινότητα των ηθοποιών ήταν περισσότερο επαγγελματική και εκλεπτυσμένη. Στο προσκήνιο εμφανίστηκαν σημαντικοί θεατρικοί συγγραφείς, όπως ο Μιγκέλ ντε Θερβάντες.

Μιγκέλ ντε Θερβάντες

Οι περισσότεροι γνωρίζουμε ότι το πιο γνωστό έργο του Μιγκέλ Θερβάντες ήταν ο «Δον Κιχώτης». Παρ’ όλα αυτά αγνοούμαι το υπόλοιπο έργο αυτού του σπουδαίου δημιουργού. Ο Θερβάντες έγραψε κωμωδίες και ιντερμέδια. Στον «Δον Κιχώτη» ο Ισπανός δραματουργός αποτυπώνει με μαεστρία την συνύπαρξη του κοσμικού και του θρησκευτικού θεάτρου. Αυτό σημαίνει ότι στο έργο με βάση τον χαρακτήρα του ήρωα συνυπάρχουν βασικά στοιχεία αναπαραστατικών μορφών. Όλα αυτά υποδηλώνουν τα αδύναμα και δυνατά σημεία του πρωταγωνιστή. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο «Δον Κιχώτης» συγκαταλέγεται στα διασημότερα μυθιστορήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Μεταφράστηκε σε περισσότερες από 60 γλώσσες στον κόσμο.

Δον Κιχώτης. Πηγή εικόνας: youtube.com

Άλλα σημαντικά έργα της εργογραφίας του Θερβάντες, πολύτιμα για το Ισπανικό θέατρο, περιλαμβάνουν διηγήματα και ποιήματα. Το θεατρικό του έργο «Ο Λαβύρινθος του έρωτα» γράφτηκε το 1615. Το συγκεκριμένο έργο δείχνει μια διαφορετική όψη του θεατρικού συγγραφέα σε σχέση με τον τρόπο γραφής του. Επιπλέον την ίδια χρονιά εκδόθηκαν οχτώ θεατρικά έργα του με τίτλο «Οι Οκτώ κωμωδίες» (Ocho comedias, y ocho entremeses nuevos).

Λόπε ντε Βέγκα

Το Ισπανικό θέατρο γνώρισε μεγάλη ακμή όταν εμφανίστηκε στη δραματουργία ο Λόπε ντε Βέγκα. Ο Ισπανός θεατρικός συγγραφέας υπήρξε πολυγραφότατος ενώ του δόθηκε το προσωνύμιο «τέρας της φύσης» και ο θεωρητικός της τέρψης. Χαρακτηρισμός διόλου άδικος καθώς έγραψε 1200 έργα από τα οποία σήμερα σώζονται μόνο τα 700 (!). Η θεματολογία των θεατρικών του περιελάμβανε θρησκευτικά, ιστορικά, κοινωνικά και ποιμενικά έργα. Προώθησε το ισπανικό είδος της «comedia του σπαθιού και του μανδύα», στο οποίο σκοπός ήταν να τέρψει και να ψυχαγωγήσει το κοινό.

Πηγή εικόνας: newsbomb.gr

Κάποια από τα πιο σημαντικά θεατρικά έργα του Λόπε ντε Βέγκα είναι «Ο δάσκαλος του χορού» (1594), «Η ηλίθια κυρία» (1617), «Φουέντε Οβεχούνα» (1619) και «Το αστέρι της Σεβίλλης» (1750). Επίσης, στη εργογραφία του συμπεριλαμβάνονται η επική ποίηση, με ποιήματα όπως «Η Αρκαδία» (1598) και «Η Δάφνη του Απόλλωνα» (1630). Σημαντικό είναι ότι έχει εκδώσει ένα αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα με τίτλο «Η Δωροθέα». Στο έργο αυτό περιγράφει τον έρωτα και το πάθος του για την Έλενα Οθόριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πέδρο Καλδερόν ντε λα Μπάρκα

Ο Πέδρο Καλδερόν ντε λα Μπάρκα ήταν θεατρικός συγγραφέας και στοχαστής. Αν συγκρίνουμε τον Καλδερόν με τον Βέγκα θα διαπιστώσουμε ότι ο τρόπος γραφής και το ύφος τους είναι διαφορετικά μεταξύ τους. Σ’ αυτό ίσως να παίζει ρόλο το γεγονός ότι ο Καλδερόν συνδέθηκε στενά με την Αυλή, διότι ο πατέρας του εργάστηκε ως αυλικός υπάλληλος. Παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ήταν ιερέας έγραψε περίπου 200 έργα. Από το 1622 μέχρι το 1640 έγραψε μη θρησκευτικά έργα τα οποία χωρίζονται στην comedia και σε πιο σοβαρά έργα. Ένα γνωστό έργο του για το είδος της comedia είναι «Η γυναίκα φάντασμα».

Πηγή εικόνας: el.wikipedia.org

Ο Καλδερόν στράφηκε στην Αυλή από το 1652 και έπειτα. Τα έργα του ήταν σύντομα και ελαφρά με τραγουδιστούς διαλόγους. Αυτό το διασκεδαστικό θεατρικό είδος, λοιπόν, ονομάστηκε Zarzuela, επειδή παιζόταν στο βασιλικό κυνηγετικό περίπτερο της Zarzuela. Ακόμη ο Καλδερόν απέκτησε μεγαλύτερη φήμη όταν ασχολήθηκε με τα autos sacramentales, τα οποία είναι ένα ιδιαίτερα Ισπανικό θεατρικό είδος. Το συγκεκριμένο είδος στηρίζεται στο θρησκευτικό θέατρο και στην αντίληψη για τον κόσμο όπως τον βλέπουμε. Κάτι ανάλογο βέβαια συναντάμε και στο Ελισαβετιανό θέατρο. Σ’ αυτό το θεατρικό είδος συγκαταλέγονται δύο αρκετά γνωστά έργα του Καλδερόν, «Η λατρεία του Σταυρού» και το «Μεγάλο θέατρο του κόσμου».

Πηγές

Σπυριδοπούλου, Μ. (2011). Ο Χρυσός αιώνας της Ισπανίας (Siglo d’ oro). Δημοσιεύθηκε στο spiridopoulou.files.wordpress.com. (Τελευταία πρόσβαση 4/2/2021).

Λόπε δε Βέγα (1562-1635): «πρότυπο της ισπανικής διάνοιας» για τους σύγχρονους του. (2016). Δημοσιεύθηκε στο timesnews.gr. (Τελευταία πρόσβαση 3/2/2021).

Μιγκέλ ντε Θερβάντες (2021). Δημοσιεύθηκε στο el.wikipedia.org/wiki/Μιγκέλ ντε Θερβάντες. (Τελευταία πρόσβαση 3/2/2021).


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;