15 + 1 προτάσεις για το μήνα Φεβρουάριο

προτάσεις

 

Οι αρθρογράφοι της στήλης Θεάτρου του Maxmag , σας προτείνουν 15+1 παραστάσεις για τον μήνα Φεβρουάριο.

Επιμέλεια : Μαρία Καστανάρα, Μαργαρίτα Κυανίδου, Αριστείδης Σταύρου, Γαρυφαλλιά Χατζησαββίδου

προτάσεις

προτάσεις

ΑΘΗΝΑ

1)Πόθοι κάτω από τις λεύκες, του Ευγένιου Ο ‘Νηλ στο Εθνικό Θέατρο

Το Εθνικό Θέατρο μετά από 80 χρόνια ανεβάζει ξανά, στην Κεντρική Σκηνή , το αριστούργημα του Ευγένιου Ο΄Νηλ «Πόθοι κάτω από τις λεύκες», σε σκηνοθεσία Αντώνη Αντύπα ο οποίος, μετά την πολυετή πορεία του, συνεργάζεται για πρώτη φορά με το Εθνικό Θέατρο. Τη μουσική της παράστασης συνέθεσε η Ελένη Καραΐνδρου.

Το έργο εκδόθηκε και παρουσιάστηκε στο κοινό το 1924, σε μια προσπάθεια του Ο΄Νηλ να αναδιαμορφώσει το αμερικάνικο θέατρο. Βαθιά επηρεασμένος τόσο από τον Άουγκουστ Στρίντμπεργκ (August Strindberg) όσο και από την αρχαία ελληνική τραγωδία , ο συγγραφέας συνθέτει ένα σύγχρονο ποιητικό δράμα, μια διασκευή του Ιππολύτου του Ευριπίδη όπου η Φαίδρα ερωτεύεται τον γιο του συζύγου της Θησέα.

Το έργο διαδραματίζεται στο αγρόκτημα του Εφραίμ Κάμποτ, μετανάστη από την Ιρλανδία, ο οποίος πασχίζει να στήσει τη ζωή του στη Νέα Αγγλία των Η.Π.Α. Εκεί ζει με τους τρεις γιους του, τον Πήτερ και τον Σιμεόν, από τον πρώτο του γάμο, και τον Ήμπεν, από τον δεύτερο. Η σκληρή δουλειά και η καταπίεση από τον δεσποτικό πατέρα, μετά την τρίμηνη απουσία του, θα ωθήσει τους δύο μεγαλύτερους γιους να μεταναστεύσουν στη «Γη της Επαγγελίας», η οποία, για την εποχή στην οποία αναφέρεται το έργο, είναι η Καλιφόρνια. Στο κτήμα θα παραμείνει ο τρίτος γιος, ο Ήμπεν, ο οποίος θα ερωτευτεί την νέα όμορφη σύζυγό του πατέρα, Άμπη.

Advertisement

Η συγκυρία θα οδηγήσει στη δημιουργία ενός ισχυρού ερωτικού τριγώνου μέσα από το οποίο ο Ο’Νηλ θα αποτυπώσει τις υπαρξιακές του ανησυχίες και τις πολιτικές του αναζητήσεις. Σε αυτό το έργο καταφέρνει να μετατρέψει τους απλούς αγρότες σε σύμβολα του σύγχρονου κόσμου, οι οποίοι, όπως και οι ήρωες της αρχαιοελληνικής τραγωδίας, συνομιλούν διαρκώς με την σύγχρονη πραγματικότητα.

Ταυτότητα παράστασης

Μετάφραση: Γιώργος Δεπάστας

Σκηνοθεσία: Αντώνης Αντύπας

Σκηνικά-Κοστούμια: Γιώργος Πάτσας

Μουσική: Ελένη Καραΐνδρου

Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα

Κίνηση: Σταυρούλα Σιάμου

Βοηθός σκηνοθέτη: Ορέστης Τάτσης

Συνεργάτης δραματολόγος: Άννα Αγγέλου

Διανομή

Πίτερ: Νίκος Γιαλελής

Εφραίμ Κάμποτ: Γιώργος Κέντρος

Αμπι Πατναμ: Μαρία Κίτσου

Σιμεόν: Παναγιώτης Παναγόπουλος

Ημπεν: Γιώργος Χριστοδούλου

Σερίφης: Σταύρος Μερμήγκης

Βοηθοί Σερίφη: Γιώργος Ζυγούρης, Ανδρέας Παπανικόλας

Αγρότες: Μαργαρίτα Ανθίδου, Γιώργος Βερτσώνης , Ιουλιέτα Ουλιθύμη, Χριστίνα Ντέμου, Μάρθα Λαμπίρη-Φεντόρουφ, Αλκης Μαγγόνας, Μάγδα Λέκκα, Δημήτρης Τσεσμελής, Ανθή Χαιροπούλου

Μουσικός επί σκηνής: Κώστας Λώλος, βιολί

Φωτογράφος παράστασης: Ελίνα Γιουνανλή

  2) «Κεκλεισμένων των Θυρών» του Ζαν Πωλ Σαρτρ στο Θέατρο ΠΚ

Αποτέλεσμα εικόνας για 2) «Κεκλεισμένων των Θυρών» του Ζαν Πωλ Σαρτρ στο Θέατρο ΠΚ

Η ιλαρή τραγωδία «Κεκλεισμένων των Θυρών» (Huis Clos) του Ζαν Πωλ Σαρτρ, σταθμός του υπαρξιστικού θεάτρου, παρουσιάζεται στο Θέατρο ΠΚ από το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου. Πρόκειται για μια σύγχρονη προσέγγιση του έργου, που όμως διατηρεί τη διαχρονικότητα της φιλοσοφίας του Σαρτρ αναδεικνύοντας τα νοήματα του κειμένου και τους υπαινιγμούς του συγγραφέα. Παίζουν οι ηθοποιοί Βαλίσια Βύζα, Έλενα Θωμοπούλου και Απόστολος Χατζής, σε σκηνοθεσία Μαργαρίτας Αμαραντίδη. Τη μετάφραση υπογράφει ο Αλέξανδρος Βαμβούκος και τη μουσική ο Gautier.

Οι τρεις βασικοί χαρακτήρες του έργου (Γκαρσέν, Ινές, Εστέλ) συναντιούνται μετά θάνατον, άγνωστοι μεταξύ τους, εγκλωβισμένοι σε έναν χώρο απροσδιόριστο, κατά τ’ άλλα οικείο, για να αναμετρηθούν με το παρελθόν τους, να ομολογήσουν πως έχουν υπάρξει θύτες και θύματα την ίδια στιγμή, και τελικά να διαπιστώσουν πως θα είναι έρμαια της μεταξύ τους αλληλεπίδρασης εις το διηνεκές.

Advertisement

Με αυτόν το τρόπο ο Σαρτρ επιθυμεί να φέρει στο φως το θέμα των προσωπικών επιλογών και τη χάραξη μιας ηθικής που συμφωνεί με αυτές, όσο ο άνθρωπος ζει και έχει τη δυνατότητα να πλάθει την πραγματικότητά του. Θίγει το θέμα του “καθωσπρεπισμού” και της υποκρισίας, αλλά συγχρόνως και τις επιπτώσεις που προκαλεί η αλήθεια. Ανοίγει επί σκηνής έναν διάλογο αντικρουόμενων θέσεων που οδηγεί τους χαρακτήρες του έργου σε “αδιέξοδο”, προσκαλώντας έτσι τους θεατές να πάρουν θέση σε σχέση με τα “αδιέξοδα” της δικής τους ζωής κάνοντας τις επιλογές τους πράξη στο παρόν.

Λοιπόν; Ποια είναι η δική σας «κόλαση» σε αυτή τη ζωή και τι θα κάνατε για να διεκδικήσετε τον δικό σας επί γης «παράδεισο»;

Σχετικά με το έργο και τον συγγραφέα:

Το «Κεκλεισμένων των Θυρών» (Huis Clos), το πιο πολυπαιγμένο θεατρικό έργο του Ζαν Πωλ Σαρτρ, το οποίο γράφτηκε και πρωτοπαίχτηκε το 1944, παραμένει χαρακτηριστικά επίκαιρο λόγω του θεματικού του άξονα σχετικά με τη γνώση του εαυτού μέσω του άλλου. Είναι το έργο από το οποίο προέκυψε η περίφημη ρήση «η κόλαση είναι οι άλλοι», καθώς οι ήρωες του περνούν από το ασυνείδητο στο συνειδητό. Πρόκειται για ένα κείμενο αλληγορικό, με έντονη θεατρικότητα που κάνει τις λέξεις να ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια του θεατή.

Ο τίτλος του έργου επίσης συμβάλει σε αυτό, υπονοώντας «δίκη», «συνωμοσία», «προσωπική υπόθεση» και μέσω αυτού του πλαισίου κάνει τους χαρακτήρες του έργου πομπούς του νοήματος και της φιλοσοφίας του.

Δείτε το τρέιλερ:

Συντελεστές:

Μετάφραση: Αλέξανδρος Βαμβούκος

Σκηνοθεσία, Σκηνικά, Κοστούμια: Μαργαρίτα Αμαραντίδη

Πρωτότυπη Μουσική: Gautier

Δραματουργική Επιμέλεια, Βοηθός Σκηνοθέτη: Αλέξανδρος Ζωγραφάκης

Advertisement

Σχεδιασμός Φωτισμών: Βασίλης Κλωτσοτήρας

Φωτογραφίες – Βίντεο: Παναγιώτης Σιμόπουλος

Γραφιστικός Σχεδιασμός: Κάτια Δέδε

Παίζουν:

Γκαρσέν: Απόστολος Χατζής

Ινές: Βαλίσια Βύζα

Εστέλ: Έλενα Θωμοπούλου

Νεαρός (φωνή off): Gautier Βελισσάρης

Από το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου

Μέρες και ώρες παραστάσεων:

Σάββατο 21.30

Κυριακή 18.30

Τιμές εισιτηρίων:

Γενική είσοδος: 12 ευρώ

Μειωμένες τιμές: 10 ευρώ & 8 ευρώ

Διάρκεια: 90 λεπτά

Θέατρο ΠΚ

Κασομούλη 30 & Ρενέ Πυώ 2, Νέος Κόσμος

Τηλ.: 210 9011677

3)«CAVEMAN»

του Rob Becker

CAVEMAN – 10η ΧΡΟΝΙΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ!!!

10η  ΧΡΟΝΙΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ!!!

10 Χρόνια – 10 Εβδομάδες – Γενική είσοδος 10 ευρώ

ΕΝΑΡΞΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ: ΣΑΒΒΑΤΟ 4 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

Η επιτυχία της δεκαετίας επιστρέφει στο Θέατρο Coronet και ο «Caveman» παίρνει 10 με τόνο! Από τις 4 Φεβρουαρίου θα υποδέχεται τους χιλιάδες θαυμαστές του και για αυτά τα 10 χρόνια επιτυχίας στο Θέατρο Coronet για τις πρώτες 10 εβδομάδες η γενική είσοδος θα είναι 10 ευρώ!

Στον ρόλο του Caveman,  σ΄ έναν από τους πιο επιτυχημένους θεατρικούς ρόλους των τελευταίων δεκαετιών ο Θανάσης Βισκαδουράκης!

Ο Caveman είναι πλέον ένα σύμβολο και ήταν η αιτία να αναπροσδιοριστούν οι σχέσεις των ζευγαριών και να αντιληφθούν ότι το μυστικό της συμβίωσης κρύβεται στην κατανόηση της διαφορετικότητας μεταξύ των ανδρών και των γυναικών…

Όλοι μέσα μας κρύβουμε έναν Caveman και αυτός είναι ο λόγος της απόλυτης ταύτισης με τον ήρωα. Μέσα από τα δικά του μάτια συνειδητοποιήσαμε αυτά που ήταν μπροστά στα δικά μας μάτια…Ο Caveman είναι πλέον αναπόσπαστο κομμάτι του εαυτού μας και για αυτό παραμένει εδώ και μια δεκαετία πρώτος στην αγάπη των θεατών…  

Την Παρασκεύη 3 Φεβρουαρίου η γενική δοκιμή της παράστασης θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τον Δήμο Αργυρούλης –  Ηλιούπολης και όλα τα έσοδα θα διατεθούν για τους κοινωνικούς σκοπούς του ΠΡΟΑΣΠΙΖΩ.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ :

 Μετάφραση : Ερατώ Τάττη                                                                                                                           

Σκηνοθεσία: Γιώργος Οικονόμου

Διασκευή : Αναστασία Παπαστάθη      

Σκηνικά – κοστούμια : Ειρήνη Παγώνη                                                                                                                        

Βοηθός σκηνοθέτη : Γιώργος Παπανδρέου      

Παραγωγή : Θέατρο Coronet & Mogul Theater 

Στο  ρόλο του  Caveman ο Θανάσης Βισκαδουράκης

ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΛΗ ΘΕΑΜΑΤΩΝ:

ΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ :

Σάββατο : 21.00

Κυριακή : 20.00

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:

Γενική Είσοδος: 10 Ευρώ

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 2 ώρες με το διάλειμμα

Εισιτήρια για τις παραστάσεις του Coronet προπωλούνται :

Ταμείο Θεάτρου Coronet : Τηλ. 210 7012123, 210 7012511

www.viva.gr, 11876

– Καταστήματα Public, www.public.gr

4)”ΚΑΛΙΓΟΥΛΑΣ” ΤΟΥ ΑΛΜΠΕΡ ΚΑΜΥ

Ο «Καλιγούλας» δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά τον Μάιο 1944. Ο ίδιος Καμύ το εντάσσει στον «Κύκλο του Παραλόγου», στον οποίο ανήκουν «Ο Ξένος» (1942) και το δοκίμιο «Ο μύθος του Σισύφου» (1942).
Η Αλίκη Δανέζη Knutsen, μετά τις θεατρικές επιτυχίες «Festen» και «Οι ζωές των άλλων», σκηνοθετεί έναν πολυμελή θίασο 13 ηθοποιών σε ένα από τα πιο σημαντικά θεατρικά έργα του 20ου αιώνα, αποτυπώνοντας επί σκηνής την δραματική πορεία του Καλιγούλα προς το θάνατο ως μια πράξη «αυτοθυσίας» κι όχι παραφροσύνης.

Το έργο
O Ρωμαίος Αυτοκράτορας Καλιγούλας οδηγείται στα όρια της παράνοιας μετά την απώλεια της αδελφής και ερωμένης του Δρουσίλλας. Η βία, οι συγκρούσεις, οι πλεκτάνες, οι διαξιφισμοί με τους Πατρίκιους συνθέτουν ένα ασφυκτικό σκηνικό, που ο ίδιος επί της ουσίας δημιουργεί, προκειμένου να προκαλέσει τον θάνατό του. Γίνεται καθρέφτης της κοινωνίας γύρω του και ενσαρκώνει με απόλυτη συνείδηση τον παραλογισμό της ύπαρξης και το ανέφικτο της ευτυχίας. Ο Καλιγούλας είναι η ιστορία μιας «ανώτερης» αυτοκτονίας.

Ο Καμύ για τον Καλιγούλα
Σύμφωνα με τον Καμύ (1957): «Ο Καλιγούλας, είναι ένας σχετικά ευγενικός πρίγκιπας ως τη στιγμή που με το θάνατο της Δρουσίλα, αδελφής κι ερωμένης του, συνειδητοποιεί ότι «Οι άνθρωποι πεθαίνουν και δεν είναι ευτυχισμένοι». Ως εκ τούτου, παθιασμένος με την αναζήτηση του Απόλυτου και δηλητηριασμένος από το αίσθημα της περιφρόνησης και τη τρόμου, προσπαθεί να ασκήσει, μέσα από δολοφονίες και τη συστηματική διαστρέβλωση όλων των αξιών, μια ελευθερία που όπως ανακαλύπτει στο τέλος είναι μάταιη.
Η δική του αλήθεια είναι η επανάσταση απέναντι στη μοίρα, το λάθος του ότι αρνείται τους ανθρώπους. Δεν μπορεί να καταστρέψει τίποτα αν δεν καταστραφεί ο ίδιος πρώτα. Γι’ αυτό το λόγο ο Καλιγούλας ερημώνει τον κόσμο γύρω του και πιστός στη λογική του, προβαίνει στις απαιτούμενες ρυθμίσεις για να οπλίσει εκείνους που τελικά θα τον σκοτώσουν. Μια ιστορία των πιο ανθρώπινων και τραγικών λαθών. Άπιστος απέναντι στον άνθρωπο, πιστός στον εαυτό του, ο Καλιγούλας συναινεί επί τους ουσίας στο να πεθάνει αφού αντιληφθεί ότι κανείς δεν μπορεί να σώσει μόνος του τον εαυτό, εξασφαλίζοντας την ελευθερία όπως αυτός την ορίζει».

Συντελεστές
Μετάφραση: Φρανσουάζ Αρβανίτη
Σκηνοθεσία: Αλίκη Δανέζη Knutsen
Σκηνικά: Πάρις Μέξης
Κοστούμια: Μαρίνα Χατζηλουκά
Φωτισμοί: Αλέκος Γιάνναρος
Μουσική: Blaine Reininger
Κίνηση: Νίκος Δραγώνας
Ειδικός συνεργάτης: Μανώλης Δούνιας
Βοηθός σκηνοθέτη: Βένια Σταματιάδη
Βοηθός σκηνογράφου: Μαντώ Ψυχουντάκη
Βοηθός ενδυματολόγου-Eιδικές κατασκευές: Μυρτώ Κοσμοπούλου

Παίζουν:
Γιάννης Στάνκογλου, Θεοδώρα Τζήμου, Ιερώνυμος Καλετσάνος, Μιχάλης Afolayan, Δημήτρης Κίτσος/Κώστας Νικούλι, Αριστοτέλης Αποσκίτης, Χάρης Εμμανουήλ, Δημήτρης Λιόλιος, Γιώργος Νάκος, Στράτος Σωπύλης, Κώστας Λάσκος.

Πρωτότυπη μουσική live επί σκηνής ο Blaine Reininger των Tuxedomoon
Promo φωτογραφίες: Bill Γεωργούσης
Σχεδιασμός αφίσας: Φίλιππος Βασιλειάδης
Make up: Σίσσυ Πετροπούλου
Κατασκευή κοστουμιών: Σάλι Αλάραμπι

Mε την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών
Μια παραγωγή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά με την Stefi Theaterworks-Γιάννης Μ. Κώστας
Οργάνωση παραγωγής: Μανόλης Σάρδης-Pro4

INFO
Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, Ηρώων Πολυτεχνείου 32, Πειραιάς, τηλ. 2104143310 – 2104143320
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη & Κυριακή: 19:00
Πέμπτη & Παρασκευή: 20:30 /Σάββατο: 18:00 & 21:00
Διάρκεια παράστασης 120’
ΠΡΟΣΟΧΗ: Αλλαγή ώρας Κυριακή 5/2 και 12/2 έναρξη στις 6μμ

5)”ΔΑΙΜΟΝΙΣΜΕΝΟΙ” ΤΟΥ ΦΙΟΝΤΟΡ ΝΤΟΣΤΟΓΙΕΦΣΚΙ

02 Φεβρουαρίου 2017 … 09 Απριλίου 2017

Σε μια επαρχιακή πολιτεία της τσαρικής Ρωσίας των μέσων του 19ου αιώνα, όπου ανθεί «η ελευθεριάζουσα σκέψη, η ακολασία και ο αθεϊσμός», κάτι μεγάλο είναι στα σκαριά. Η τοπική «πεντάδα» ανακηρύσσεται ως η εκλεκτή που θα δώσει το εναρκτήριο λάκτισμα της επανάστασης. Η δουλειά που έχει κάνει στην προετοιμασία ξεχωρίζει για τη διακριτικότητα, τη μεθοδικότητα και την αποτελεσματικότητά της. Το σημείο μηδέν είναι τώρα. Η θεωρία πρέπει να γίνει πράξη.

Εξερευνώντας τις ρίζες των ιδεών και των ψυχικών διεργασιών, ο λόγος του Ντοστογιέφσκι παραμένει πάντα επίκαιρος και πύρινος. Σε ένα από τα κορυφαία του μυθιστορήματα, βαθιά πολιτικό ως προς τη σύλληψή του και καθηλωτικό ως προς τους χαρακτήρες και τη δράση του, ο μεγάλος Ρώσος μυθιστοριογράφος διαχειρίζεται ζητήματα ηθικής και ιδεολογίας, προκαλώντας τον προβληματισμό με υψηλή αίσθηση πνευματικότητας.

Συντελεστές:

Μετάφραση Ελένη Μπακοπούλου
Σκηνοθεσία – Μουσική Θοδωρής Αμπαζής
Δραματουργία Έλσα Ανδριανού
Φωτισμοί Αλέκος Αναστασίου
Σκηνικά – κοστούμια Ελένη Μανωλοπούλου
Video-art Στάθης Αθανασίου
Κίνηση Ζωή Χατζηαντωνίου
Μουσική διδασκαλία Μελίνα Παιονίδου
Βοηθός σκηνοθέτη Ελεάνα Τσιχλή
Β΄βοηθός σκηνοθέτη Αντώνης Κυριακάκης
Βοηθός σκηνογράφου Δάφνη Παπαιωάννου
βοηθός ενδυματολόγου Κατερίνα Αριανούτσου
Διανομή:
Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης
Τζωρτζίνα Δαλιάνη
Μαρία Ζορμπά
Δημήτρης Ήμελλος
Ειρήνη Καραγιάννη
Αναστασία Ραφαέλα Κονίδη
Κώστας Κορωναίος
Νέστορας Κοψιδάς
Καλιρρόη Μυριαγκού
Γιάννης Νιάρρος
Θέμης Πάνου
Δανάη Σαριδάκη
Αντιγόνη Φρυδά
Μουσικοί επι σκηνής Θοδωρής Κοτεπάνος (πιάνο), Ιάκωβος Παυλόπουλος (κρουστά), Διονύσης Βερβιτσιώτης (βιολί), Φώτης Παπαντωνίου (βιόλα), Σοφία Ευκλείδου (τσέλο)


Πέμπτη 02 Φεβρουαρίου 2017, 20:00
Παρασκευή 03 Φεβρουαρίου 2017, 20:00
Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2017, 20:00
Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2017, 20:00
Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2017, 19:00


Και από 15/02 ισχύει το πρόγραμμα παρακάτω.

Τετάρτη: 20:00
Πέμπτη: 20:00
Παρασκευή: 20:00
Σάββατο: 20:00
Κυριακή: 19:00

Εθνικό Θέατρο – Θέατρο Rex – Σκηνή Κοτοπούλη > Εθνικό Θέατρο
Διεύθυνση: Πανεπιστήμιου 48 Τηλέφωνο: 210 3301881
Προπώληση από 10€.
Γενική είσοδος 5€ για την πρώτη Τετάρτη
Ισχύει και Σαββατοκύριακο το εισιτήριο των 10€ για νέους (έως 28 ετών), φοιτητές, πολύτεκνους και άνω των 65 ετών
5€ για τους κατόχους κάρτας ανέργων ΟΑΕΔ
Γενική είσοδος 13€ για Τετάρτη και Πέμπτη

6)Βιοτεχνία Υαλικών» στο Θέατρο της ΑΣΚΤ

Η Εταιρία Θεάτρου «Νεάπολις», παρουσιάζει για πρώτη φορά στο ελληνικό θέατρο και ειδικά διασκευασμένο, το μυθιστόρημα του Μένη Κουμανταρέα, «Βιοτεχνία Υαλικών» σε σκηνοθεσία Άγγελου Χατζά, στο Θέατρο της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών από τις 18 Φεβρουαρίου κάθε Σάββατο στις 21:00 και Κυριακή στις 19:00 μέχρι την Κυριακή των Βαΐων.

Ένα εμβληματικό έργο της μεταπολίτευσης, (κρατικό βραβείο μυθιστορήματος 1975), με μια συγκλονιστική, σχεδόν κινηματογραφική μυθοπλασία, εστιασμένη στον άνθρωπο, που έβγαινε κατατραυματισμένος από την Ελλάδα της δικτατορίας προς ένα καινούριο θολό τοπίο. Σε μια Αθήνα, γνώριμη, πάλλουσα, ζωντανή, πληγωμένη, με τους πολίτες της να ψάχνουν ανάσες ελευθερίας, μέσα από την απόπνοια της βενζίνης  και του Γκαζιού, που λειτουργούσε  ακόμη σαν εργοστάσιο στην  Πειραιώς, μέσα στην καρδιά της πόλης.
Τέσσερις άνθρωποι, στα όρια των αντοχών τους, στην ακμή της ηλικίας τους, στο μέσον της διαδρομής, με τη νιότη τους να τους στοιχειώνει, Μια παρέα, μια οικογένεια. Και μια σκόντα, να μεταφέρει τις προσδοκίες τους. Η Μπέμπα και ο Βλάσης, το ζεύγος Ταντή, ιδιοκτήτες της βιοτεχνίας των υαλικών και οι δύο λούμπεν φίλοι τους, ο Βάσος Ραχούτης και ο Σπύρος Μαλακατές, θα προκαλέσουν τη μοίρα τους, θα αγωνιστούν κόντρα στους καιρούς, θα το παλέψουν ο καθένας με τον τρόπο του και από τη δική του αφετηρία. Στο τέλος, ένα φως από μια λάμπα θα τρεμοπαίζει, καθώς θα ξημερώνει.

ΠΑΙΖΟΥΝ:
Γιάννης Μπουραζάνας, Τζίνη Παπαδοπούλου, Γιάννης Στόλλας, Άγγελος Χατζάς

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Θεατρική διασκευή: Γιάννης Μπουραζάνας
Σκηνοθεσία: Άγγελος Χατζάς
Επιμέλεια κίνησης: Άρτεμις Ιγνατίου
Σκηνικά: Γιάννης Γκαρδιακός
Κοστούμια: Αλέξανδρος Κομπόγιωργας
Με την υποστήριξη και τη συνεργασία του Θεάτρου της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών

Μέρες και ώρες παραστάσεων:
Σάββατο: 21:00
Κυριακή: 19:00

Τιμές εισιτηρίων:
Γενική είσοδος: 10 ευρώ
Μειωμένο: 5 ευρώ (ισχύει για ανέργους, ΑΜΕΑ, φοιτητές, ατέλειες)

Προπώληση: viva.gr

Διάρκεια παράστασης: 1 ώρα και 45 λεπτά

Τηλέφωνα για πληροφορίες & κρατήσεις εισιτηρίων: 6974160313, 210-8230407

Θέατρο Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών
Πειραιώς 256, Ταύρος

7)ΛΕΝΤΣ

Του Γκέοργκ Μπύχνερ

 

Studio Κυψέλης (Σπετσοπούλας 9, Κυψέλη)

Προγραμματισμένη πρεμιέρα: Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016

 

Ένα από τα σημαντικότερα κείμενα του σύγχρονου κλασικού ρεπερτορίου, το «Λεντς » του Γκέοργκ Μπύχνερ, θα παρουσιάσουν οι Θεατρίνων Θεατές στο Studio Κυψέλης (Σπετσοπούλας 9, Κυψέλη, τηλ. 210 88 19 571) από την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016.

Λίγα λόγια για το έργο

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο ψυχογράφημα-πραγματική ιστορία που εξετάζει την πορεία ενός ιδιοφυούς συγγραφέα προς την τρέλα αλλά και κατά πόσο αυτή επηρεάζεται από το περιβάλλον, τις ανθρώπινες σχέσεις και τα κοινωνικά αδιέξοδα. Υπάρχει ταύτιση μεταξύ της προσωπικής αναζήτησης του μέσου σύγχρονου ανθρώπου και της τρέλας;

Σ’ένα μέσο αστικό σπίτι, ένας πάστορας και η γυναίκα του έχουν φτιάξει μία φωλιά με ισχυρή ακτίδα φωτός, πράγμα το οποίο έχει γίνει γνωστό σε μακρινούς και κοντινούς φίλους, με αποτέλεσμα να επιζητούν τη συναναστροφή της. Ο Λεντς εισβάλλει και προσπαθεί να βρει την προσωπική του ηρεμία που θα τον «θεραπεύσει» από τα προβλήματα και τους προβληματισμούς του αλλά ταυτόχρονα θα τον βοηθήσει να ολοκληρώσει τη συγγραφική πορεία του. Πόσο είναι εφικτό; Όταν ένα φως συναντά ένα άλλο, ενώνονται ή κατ’ανάγκη χωρίζουν;

Ταυτότητα της παράστασης
Σκηνοθεσία: Γιώργος Λιβανός  σε ελεύθερη θεατρική απόδοση της Ροζίτας Σώκου
Σκηνικά-κοστούμια: Γιοβάννα Πρασίνου
Κινηματογράφηση: Γιάννης Σολδάτος
Βοηθός σκηνοθέτη: Παναγιώτα Αγρυπίδη
Μοντάζ: Αντώνης Μανδρανής
Φωτογραφίες: Κώστας Βολιώτης-Ζώης Σφακιανάκης-Ξακουστή Χελάκη
Πρωταγωνιστούν: Ζαχαρίας Ρόχας, Τέτη Σχοινάκη, Μιχάλης Αλικάκος, Νίκος Καραγιώργης, Νίκος Χαλατζίδης, Ειρήνη Καρπούζη

8)  “ΑΓΑΠΗΤΕ ΤΣΕΧΩΦ”

Διηγήματα
Θεατρική Ομάδα: ΑντιΣτροφή«Πρέπει να εμπιστεύεσαι τους ανθρώπους, αλλιώς η ζωή δεν έχει νόημα.»

Ρωσία 19ος-20ος αιώνας. Κοινωνικές ανισότητες, διαφθορά, γραφειοκρατία, μικροαστισμός και από την άλλη τα μεγάλα μυστήρια της ζωής: έρωτας, θάνατος, αγάπη, μοναξιά. Όλα αυτά ανήκουν πλέον στο παρελθόν; Σε κάποια μακρινή ρωσική επαρχία; Ή μήπως είναι η συνήθης πραγματικότητα στο παρόν μας και τη δική μας χώρα;
Επτά νέοι ηθοποιοί προσπαθούν ν’ απαντήσουν, παρουσιάζοντας με μοναδικό τρόπο ιστορίες από επιλεγμένα διηγήματα του Τσέχωφ. Όπλο τους, το ιδιαίτερα λεπτό χιούμορ του μεγάλου Ρώσου συγγραφέα που πραγματεύεται το κωμικοτραγικό της ανθρώπινης ύπαρξης. Ο Τσέχωφ, πιο επίκαιρος από ποτέ, σε έναν αγώνα για την διατήρηση των ανθρώπινων αξιών.Συντελεστές:
Σκηνοθεσία: Ειρήνη Μπαριτάκη
Ηθοποιοί: Χρήστος Διονυσόπουλος
Δήμητρα Θεοδωροπούλου
Δανάη Δήμητρα Καρρά
Κύρα Καρυτινού
Φιλίππα Σκούρτη
Αλεξία Στολιδάκη
Θεόδωρος Χιντζίδης

Παραστάσεις:
Τετάρτη 21:30
Είδος Παράστασης: Κοινωνικό
Διάρκεια Παράστασης: 110΄ περίπου
Τιμή Εισιτηρίων: 10€Θέατρο Αλκμήνη
Αλκμήνης 8-12, Γκάζι (Στάση Μετρό: Κεραμεικός)
Τηλ: 210 3428650 ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 17:30

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

1)«ΔΑΦΝΕΣ ΚΑΙ ΠΙΚΡΟΔΑΦΝΕΣ»

 Αποτέλεσμα εικόνας για «ΔΑΦΝΕΣ ΚΑΙ ΠΙΚΡΟΔΑΦΝΕΣ» των Δημήτρη Κεχαΐδη-Ελένης Χαβιαρά από τη Θεατρική Ομάδα ENIGMA

των Δημήτρη Κεχαΐδη-Ελένης Χαβιαρά από τη Θεατρική Ομάδα ENIGMA

Τη διαχρονική πολιτική κωμωδία των Δημήτρη Κεχαΐδη-Ελένης Χαβιαρά «ΔΑΦΝΕΣ ΚΑΙ ΠΙΚΡΟΔΑΦΝΕΣ» σε σκηνοθεσία Κυριάκου Δανιηλίδη θα παρουσιάσει η Θεατρική Ομάδα Enigma από το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2017 στο Θέατρο Αμαλία.

Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα έργα της νεοελληνικής δραματουργίας, το οποίο ανέβηκε για πρώτη φορά πριν από 36 χρόνια στο Θέατρο Τέχνης.

Η υπόθεση εκτυλίσσεται στην Τρίπολη, κατά τη διάρκεια προεκλογικής περιόδου. Ο Κώστας, ο Βασίλης, ο Τάσος και ο Αλέκος, ως τοπικοί υποστηρικτές υποψηφίων βουλευτών, συγκεντρώνονται μια χειμωνιάτικη νύχτα  και συζητούν για τις επερχόμενες εκλογές. Πιστεύοντας ότι είναι μεγάλα πολιτικά μυαλά και ισχυροί κομματάρχες, ονειρεύονται τη στιγμή που όλα και όλοι θα υποταχθούν στην εξουσία τους. Ο καθένας τους κρατά κρυμμένα μυστικά,                 που θα αποκαλύψει την κατάλληλη στιγμή, για να πλήξει τη σιγουριά των άλλων.

Τη διαχρονική πολιτική κωμωδία των Δημήτρη Κεχαΐδη-Ελένης Χαβιαρά «ΔΑΦΝΕΣ ΚΑΙ ΠΙΚΡΟΔΑΦΝΕΣ» σε σκηνοθεσία Κυριάκου Δανιηλίδη θα παρουσιάσει η Θεατρική Ομάδα Enigma από το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2017 στο Θέατρο Αμαλία.Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα έργα της νεοελληνικής δραματουργίας, το οποίο ανέβηκε για πρώτη φορά πριν από 36 χρόνια στο Θέατρο Τέχνης.Η υπόθεση εκτυλίσσεται στην Τρίπολη, κατά τη διάρκεια προεκλογικής περιόδου. Ο Κώστας, ο Βασίλης, ο Τάσος και ο Αλέκος, ως τοπικοί υποστηρικτές υποψηφίων βουλευτών, συγκεντρώνονται μια χειμωνιάτικη νύχτα  και συζητούν για τις επερχόμενες εκλογές. Πιστεύοντας ότι είναι μεγάλα πολιτικά μυαλά και ισχυροί κομματάρχες, ονειρεύονται τη στιγμή που όλα και όλοι θα υποταχθούν στην εξουσία τους. Ο καθένας τους κρατά κρυμμένα μυστικά,                 που θα αποκαλύψει την κατάλληλη στιγμή, για να πλήξει τη σιγουριά των άλλων.

Σκηνοθεσία: Κυριάκος Δανιηλίδης

Σκηνικά-Κοστούμια: Εύη Μποκοβού

Φωτισμοί: Γιώργος Ζίγκας

Παίζουν οι ηθοποιοί: Στέλιος Αμανατίδης, Κώστας Γακίδης, Βαγγέλης Δαλλές, Κυριάκος Δανιηλίδης.

Έναρξη: Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2017, 18:00

Παραστάσεις: Σάββατο 18:00, Κυριακή 21:00

Πληροφορίες-κρατήσεις θέσεων: 697 308 7856, 2310888894

Θέατρο Αμαλία

(Αμαλίας 71, τηλ. 2310888894)

2)”ΟΙ ΔΟΥΛΕΣ” ΤΟΥ ΖΑΝ ΖΕΝΕ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΥΛΑΙΑ

Αποτέλεσμα εικόνας για "ΟΙ ΔΟΥΛΕΣ" ΤΟΥ ΖΑΝ ΖΕΝΕ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΥΛΑΙΑ

16 Ιανουαρίου 2017 … 14 Φεβρουαρίου 2017 | Θέατρο Αυλαία > Κεντρικές περιοχές Θεσσαλονίκης

Η Ομάδα Τέχνης Oberon παρουσιάζει το έργο “Οι Δούλες (Les Bonnes)” του Jean Genet.

Οι αδελφές Κλαίρη και Σολάνζ στην υπηρεσία της Κυρίας. Κάθε φορά που απουσιάζει η Κυρία παίζουν μια παράσταση. Φορούν τα ρούχα της και καταστρώνουν την εξόντωσή της. Σκληρές και αδυσώπητες θα ξεπεράσουν τα όρια. Το έργο βασίζεται σε ένα αληθινό γεγονός που συνέβη στη Γαλλία τη δεκαετία του 1930. Ο Genet, χρησιμοποιώντας πολλά αυτοβιογραφικά στοιχεία και ως βασικό μέσο της εξέγερσης των χαρακτήρων του την μεταμφίεση, φτιάχνει ένα κόσμο που βρίσκει έκφραση όχι τόσο στην ίδια τη διαμαρτυρία, αλλά στην τελετουργική πράξη της δημιουργίας του “κόσμου” αυτού. Κάνοντας αναγωγή των χαρακτήρων και των βαθύτερων νοημάτων του έργου στο σήμερα το καθιστούν απολύτως σύγχρονο με τους ίδιους προβληματισμούς και ανάγκες εκτόνωσης των απογοητευμένων και περιθωριοποιημένων της κοινωνίας.

Συντελεστές:

Μετάφραση: Oberon Art Group

Σκηνοθεσία: Διονύσης Καραθανάσης

Σκηνικά – Κοστούμια: Κέλλυ Εφραιμίδου

Σχεδιασμός Φωτισμών: Διονύσης Καραθανάσης – Κέλλυ Εφραιμίδου

Επιμέλεια κίνησης: Μαριάνθη Ψωματάκη

Βοηθός Σκηνοθέτη: Δήμητρα Σιάχου

Επιμέλεια trailer: Μιχάλης Γιαγκουνίδης

Φωτογραφίες: Χρύσα Μανδαλιανού

Οργάνωση Παραγωγής: Απόστολος Λιάπης

Παραγωγή: Ομάδα Τέχνης Oberon

Παίζουν οι ηθοποιοί: Ντιάνα Ζαχαροπούλου, Ιωάννα Λαμνή, Μελίνα Τριανταφυλλίδου

Διάρκεια: 90 λεπτά

Δευτέρα: 21:00, Τρίτη: 21:00,

Εισιτήρια: 10€ κανονικό, 8€ μειωμένο(φοιτητικό, ομαδικό), 5€ ανέργων

Προπώληση: IANOS (Αριστοτέλους 7) και στο ταμείο του Θεάτρου Αυλαία

Ώρες ταμείου: Τετάρτη – Κυριακή 10:30-13:30, 17:30-21:00

3)”ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΓΙΟΡΤΗ” ΣΤΟ ΚΘΒΕ

18 Νοεμβρίου 2016 … 05 Μαρτίου 2017 | Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών > Κεντρικές περιοχές Θεσσαλονίκης

Οικογενειακή γιορτή – Vintenberg Thomas, Rukov Mogens, Hansen Bo Hr.

Μια οικογενειακή γιορτή γίνεται αφορμή να διαταραχτεί η επίπλαστη αρμονία που για χρόνια επικρατούσε μέσα στο σπίτι της οικογένειας Χάνσεν. Τιμώμενο πρόσωπο είναι ο πατέρας, ο Χέλγκε, ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας, ο οποίος γιορτάζει τα εξηκοστά του γενέθλια περιστοιχισμένος από τα μέλη της οικογένειάς του και στενούς φίλους. Τα καλά κρυμμένα μυστικά της οικογένειας αποκαλύπτονται, χωρίς όμως στην πραγματικότητα να συγκλονίζουν κανέναν. Η γιορτή συνεχίζεται κανονικά – το γλέντι δεν σταματάει. O καλοκουρδισμένος μεγαλοαστικός μηχανισμός αντιστέκεται.

Συντελεστές:

Συγγραφέας: Vintenberg, Thomas

Συγγραφέας: Rukov, Mogens

Συγγραφέας: Hansen, Bo Hr.

Θεατρική διασκευή: Eidridge, David

Μετάφραση: Δανέζη – Knutsen, Αλίκη

Μετάφραση: Δούνιας, Μανώλης

Σκηνοθεσία: Παρασκευόπουλος, Γιάννης

Σκηνικά: Παπαδοπούλου, Σοφία

Κοστούμια: Παπαδοπούλου, Σοφία

Μουσική: Μυλωνάκης, Μάνος

Βοηθός σκηνογράφου: Πανά, Δανάη

Βοηθός ενδυματολόγου: Πανά, Δανάη

Βοηθός σκηνοθέτη: Νινίκας, Άρης

Βοηθός σκηνοθέτη: Χιώτης, Γιώργος

Οργάνωση παραγωγής: Κουμανδράκη, Εύα

Ηθοποιοί:  Τσακίρης, Αλέξανδρος (Παππούς),

Σπυρόπουλος, Βασίλης (Χέλγκε)

Μπαλαούρα, Γιολάντα (Έλσι)

Στυλιανού, Χρίστος (Κρίστιαν)

Παγιατάκη, Ιωάννα (Ελένε)

Χατζησάββας, Κωνσταντίνος (Μίκαελ)

Αραμπατζόγλου, Σταυρούλα (Μέττε)

Ζώρα, Στεφανία (Το Μικρό Κοριτσάκι)

Παπαγεωργίου, Βασίλης Σ. (Μπάτοκαϊ)

Καπέλιος, Νίκος (Χέλμουντ)

Ανθοπούλου, Νεφέλη (Πάουλα)

Οθωναίου, Κλειώ Δανάη (Πία)

Παρασκευόπουλος, Γιάννης (Λαρς / Κιμ)

Λιάρος, Κωνσταντίνος (Κιμ / Λαρς)

H παράσταση είναι ακατάλληλη για άτομα κάτω των 17 ετών

4)«Κόμης Έντερλαντ» στο Studio ΠΑΡΑΘΛΑΣΗ

Το Θέατρο ΠΑΡΑΘΛΑΣΗ, παρουσιάζει, από τις 14 Ιανουαρίου έως τις 12 Μαρτίου, κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 9μμ, το έργο «ΚΟΜΗΣ ΕΝΤΕΡΛΑΝΤ» του Μαξ Φρις.

Ένα παιδικό τραγουδάκι. Μια χώρα στο πουθενά. Ένας δολοφόνος που σκοτώνει. Για το τίποτα; Ένας εισαγγελέας που τον καταλαβαίνει. Κι εξαφανίζεται. Μια γυναικεία μορφή. Που τον οδηγεί στο τσεκούρι. Μια εξέγερση. Που τον οδηγεί στην εξουσία. Ένας εφιάλτης; Η πραγματικότητα; Τα παιδιά που ξεχνούν. Ο άνθρωπος που κλαίει. Αυλαία.

Μετάφραση – Σκηνοθεσία: Μόνα Κιτσοπούλου

Χορογραφίες – Κίνηση: Γιάννης Μαργαρώνης

Σκηνικά – Κοστούμια: Κώστας Ταρπατζής

Μουσική επιμέλεια: Μόνα Κιτσοπούλου

Φωτισμοί: Γιώργος Γκασνάκης

Βοηθός σκηνοθέτη: Κωνσταντίνος Δεληδημούδης

ΤΟΥΣ ΡΟΛΟΥΣ ΠΑΙΖΟΥΝ ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Γιώργος Γκασνάκης, Κώστας Ταρπατζής, Όλγα Κουτσώνου, Παύλος Κομνηνός,  Θωμάς Αμαξόπουλος, Ελένη Καραμεσίνη, Στάθης Παπουλίδης, Κατερίνα Γανδά, Αφροδίτη Τσακίρη, Νίκος Παλπάνης, Χριστίνα Ριζίδου, Θανάσης Βοϊνίδης,  Όλγα Ανανιάδου, Άρτεμις Πράπα, Μυρτώ Λελόβα, Δέσποινα Χατζηεμμανουήλ, Μυρσίνη Ανδρεάδου, Νίκη Χριστοπούλου, Κατερίνα Κούρτογλου,  Αδριανός Φριλίγγος, Κωνσταντίνος Δεληδημούδης,

Κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 9μμ.

Studio ΠΑΡΑΘΛΑΣΗ, Κασσάνδρου 132.  Τηλ. 2310 216567

5)Γκιακ
Γκιακ – Παπαμάρκος Δημοσθένης


Γεννημένος το 1983 στη Μαλεσσίνα Λοκρίδας, ο Δημοσθένης Παπαμάρκος άρχισε να γράφει το 1998. Το «Γκιακ» είναι το τελευταίο του έργο και το 2015 τιμήθηκε με το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών και το Λογοτεχνικό Βραβείο Διηγήματος του περιοδικού «Αναγνώστης».

Η Γεωργία Μαυραγάνη περιγράφει το έργο ως εξής: «Σε ένα τραπέζι γάμου κάπου στα χωριά της Λοκρίδας, σε μια γιορτή «ένωσης» θα ξετυλιχθούν οι ιστορίες των συνδαιτυμόνων, δηλαδή οι ιστορίες του Γκιακ. Γκιακ σημαίνει στα αρβανίτικα αίμα, συγγένεια εξ αίματος, βεντέτα, αντεκδίκηση και φυλή. Οι πρωταγωνιστές αυτών των ιστοριών, αρβανίτες από τα χωριά της Λοκρίδας, έχουν πολεμήσει στη μικρασιατική εκστρατεία κι έχουν όλοι βιώσει το βίαιο τραύμα του πολέμου και της μάχης. Όταν πια επιστρέφουν στον τόπο τους δεν είναι οι ίδιοι. Θα συγκρουστούν με τις παραδοσιακές αξίες της κοινωνίας που τους άνδρωσε και θα κλονιστούν βαθιά, καθώς τίποτα πια στη θέαση του γύρω τους κόσμου δεν είναι το ίδιο. Με έναν τραχύ λαϊκό και έντονα προφορικό λόγο, θα εκμυστηρευτούν τις ιστορίες τους και θα μας κάνουν κοινωνούς των ηθικών και ψυχικών τους διλλημάτων, μεταφέροντας ταυτόχρονα με το δικό τους προσωπικό «ντοκουμέντο» τη βίαιη μεταμόρφωση όλου του σύγχρονου ελληνικού κράτους».

Συντελεστές:
Συγγραφέας: Παπαμάρκος, Δημοσθένης
Διασκευή: Μαυραγάνη, Γεωργία
Σκηνοθεσία: Μαυραγάνη, Γεωργία
Σκηνικά: Φλέσσα, Άρτεμις
Κοστούμια: Φλέσσα, Άρτεμις
Φωτισμοί: Παλαιορούτας, Τάσος
Βοηθός σκηνοθέτη: Καλφάκης, Βασίλης
Βοηθός σκηνοθέτη: Κώτσια, Σμαρώ
Οργάνωση παραγωγής: Verschuuren, Marleen


Ηθοποιοί
Δεμερτζίδου, Ιωάννα
Κοντός, Εμμανουήλ
Κουσούλης, Νικόλαος
Μαγκώνη, Εμμανουέλα
Μορφακίδης, Δημήτρης
Σιώνας, Μιχάλης
Τσολακίδου, ΆννηΜονή Λαζαριστών – Μικρό θέατρο (18/02/2017 – 09/04/2017)


Το Μάρτιο του 2016 εντυπωσίασε το κοινό μας η πρωτότυπη περφόρμανς «Από πρώτο χέρι – Μια παράσταση για τα καπνά» σε σκηνοθεσία της Γεωργίας Μαυραγάνη, που φιλοξενήθηκε στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών και τώρα η Μαυραγάνη σκηνοθετεί για πρώτη φορά στο ΚΘΒΕ τη θεατρική μεταφορά της συλλογής διηγημάτων του Δημοσθένη Παπαμάρκου «Γκιακ».

6)Ανεμοδαρμένα ύψη
Αποτέλεσμα εικόνας για )Ανεμοδαρμένα ύψη κθβε
Ανεμοδαρμένα ύψη – Μπροντέ Έμιλ
Πρώτη Παρουσίαση: Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, 11/02/2017


Τα «Ανεμοδαρμένα ύψη» γράφτηκαν από την αγγλίδα συγγραφέα Έμιλυ Μπροντέ το 1847, όταν ήταν μόλις 27 ετών. Καθώς είναι ένα από τα πιο γνωστά έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, έχει μεταφερθεί στο θέατρο και στον κινηματογράφο, έχει γίνει όπερα, μιούζικαλ και μπαλέτο.

Ήρωές του είναι τα μέλη δύο οικογενειών, που κατοικούν σε απομονωμένα σπίτια στα χερσοτόπια του Γιόρκσαϊρ και σημαδεύονται από τον έρωτα του Χίθκλιφ και της Κάθριν. Η Μπροντέ παρουσιάζει την ιστορία της καταστροφής τους, φέρνοντας στην επιφάνεια τα απελπισμένα και παράφορα βάθη της ανθρώπινης ύπαρξης, με τρόπο αντίστοιχο της αρχαίας τραγωδίας.

Το βικτωριανό μυθιστόρημα διασκευάζει και σκηνοθετεί ο Γιάννης Καλαβριανός, που συνεργάζεται για πρώτη φορά με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.

Για τον Γιάννη Καλαβριανό, η ουσία του έργου βρίσκεται στα λόγια της Κάθριν, η οποία, αν και παντρεύτηκε τον Λίντον και έδιωξε τον Χίθκλιφ από κοντά της, ομολογεί:

«Η αγάπη μου για τον Λίντον είναι σαν το φύλλωμα στο δάσος: ο χρόνος θα το αλλάξει, όπως ο χειμώνας αλλάζει τα δέντρα. Η αγάπη μου, όμως, για τον Χίθκλιφ, μοιάζει με τους αιώνιους βράχους από κάτω. Είναι η πηγή μιας ελάχιστα ορατής αλλά απολύτως αναγκαίας απόλαυσης. Ο Χίθκλιφ είμαι εγώ. Δεν μπορώ να ζήσω χωρίς τη ζωή μου. Δεν μπορώ να ζήσω χωρίς την ψυχή μου».

Τέλος, ο σκηνοθέτης σημειώνει ότι δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη περιγραφή του έργου από την φράση του Άγγλου ποιητή και ζωγράφου Ντάντε Γκάμπριελ Ροσσέτι: «Μια ιστορία που διαδραματίζεται στην κόλαση. Μόνο που οι τόποι και τα πρόσωπα εκεί, συμβαίνει να έχουν αγγλικά ονόματα».

Συντελεστές:
Συγγραφέας: Μπροντέ, Έμιλυ
Μετάφραση: Καλαβριανός, Γιάννης
Διασκευή: Καλαβριανός, Γιάννης
Σκηνοθεσία: Καλαβριανός, Γιάννης
Δραματουργική επεξεργασία: Σολωμού, Αντώνης
Σκηνικά: Θαβώρης, Γιάννης
Κοστούμια: Μπουσουλέγκα, Αλεξάνδρα
Κοστούμια: Υφαντίδου, Ράνια
Μουσική: Τριανταφύλλου, Αγγελος
Χορογραφία: Μπεζίκη, Αλεξία
Φωτισμοί: Μπιρμπίλης, Σάκης
Βοηθός σκηνοθέτη: Μπεζίκη, Αλεξία
Β’ βοηθός σκηνοθέτη: Πουλοπούλου, Γιώλικα
Βοηθός σκηνογράφου: Ευταξία, Ελίνα
Οργάνωση παραγωγής: Ανδρώνη, Αθανασία

Ηθοποιοί
Γλάστρας, Γιώργος
Κατσίκη, Αίγλη
Κολοβός, Γιώργος
Νοέα, Αγγελική
Παλιαδέλλης, Ορέστης
Παντελοπούλου, Μαριάνθη
Παπαδόπουλος, Γρηγόρης
Ραμπαβίλας, Κωστής
Σεϊνταρίδου, Αρετή
Σταμούλη, Έφη
Χαλκιάς, Ορέστης

Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (11/02/2017 – 09/04/2017)

7)«ΒEDTIME STORIES»

του Γιώργου Ηλιόπουλου

Έρχεται τον Φεβρουάριο στο Θέατρο Σοφούλη.

3 Φεβρουαρίου – 26 Φεβρουαρίου 2017

Σκηνοθεσία: Αντώνης Σιώπκας

Το Θέατρο Σοφούλη φιλοξενεί την παράσταση του Γιώργου Ηλιόπουλου «Bedtime Stories» για λίγες μόνο παραστάσεις από τις 3 έως της 26 Φεβρουαρίου 2017. Η παράσταση έκανε μια σειρά από επιτυχημένες εμφανίσεις, τόσο στην Αθήνα όσο και στη Ρόδο και αγαπήθηκε τόσο θερμά από το κοινό, που ανάγκασε τους συντελεστές του να πολλαπλασιάσουν τον αριθμό των παραστάσεων πέραν των ήδη προγραμματισμένων. Φέτος θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη σε σκηνοθεσία του Αντώνη Σιώπκα και του θιάσου του, ο οποίος αποτελείται από έξι ηθοποιούς και πλαισιώνεται από πενταμελές χορευτικό σύνολο.

Λίγα λόγια για το έργο

Έξι διαφορετικοί δεκάλεπτοι μονόλογοι πλαισιωμένοι και ενωμένοι με χορευτικά ιντερλούδια, όπου ο καθένας ενσαρκώνει μια προσωπική ιστορία. Ξεδιπλώνοντας σιγά σιγά τη ζωή τους μέσα στο σήμερα, το πώς ζούνε, το πώς σκέφτονται, το σύνολο της ύπαρξής τους στη ζωή, αποκαλύπτουν κάθε φορά κι ένα “κρυμμένο μυστικό”. Ένα μυστικό πάνω στο οποίο έχουν χτίσει τη ζωή τους, το οποίο τους οδηγεί και τους στοιχειώνει, ίσως για πάντα.

Πρόκειται για ένα έργο διαφορετικό από τα συνηθισμένα, με ζωντανό και άμεσο ρεαλιστικό λόγο – σχεδόν νατουραλιστικό – βγαλμένο κατευθείαν μέσα από τη ζωή και την καθημερινότητα. Οδηγεί το κοινό να αντιληφθεί και να παραδεχτεί αυτό που στην πραγματικότητα μπορεί να συμβαίνει γύρω του ή ακόμα και «μέσα» του.

Σε συνδυασμό με την φρέσκια σκηνοθετική ματιά, χωρίς να χάνει την ευαισθησία του ηθοποιού, ο Α. Σιώπκας μεταχειρίζεται και παρουσιάζει τις ιστορίες με τρυφερότητα και αγάπη θέλοντας να προβληματίσει και να ξεσηκώσει το θεατή. Τόσο σε προσωπικό επίπεδο – βρίσκοντας σημεία να ταυτιστεί – όσο και σε συλλογικό επίπεδο – για όσα συμβαίνουν γύρω του. Χωρίς φυσικά να παραλείπονται τα αστεία στιγμιότυπα και η ανάλαφρη διάθεση, με δόσεις χιούμορ που θα διασκεδάσουν και θα τέρψουν ευχάριστα το θεατή.

Στοιχεία παράστασης:

Πρεμιέρα: Παρασκευή 03/02/2017 ώρα 21:00

Ειδική Προβολή – Επίσημη Πρεμιέρα (για τον Τύπο, τους χορηγούς κι επίσημους καλεσμένους) Δευτέρα 06/02/2017 ώρα 21:15 (Είσοδος ελεύθερη)

Μέρες παραστάσεων : Παρασκευή / Σάββατο / Κυριακή

Ώρες παραστάσεων: Παρασκευή – Σάββατο 21:15, Κυριακή 20:15

Τιμές εισιτηρίων: 10€ (Κανονικό), 8€ (Φοιτητικό / Ανέργων), 5€ (Ατέλειες)

Διάρκεια παράστασης : 90′

Συντελεστές

Σκηνοθεσία : Αντώνης Σιώπκας

Χορογραφίες : Σταυρούλα Καπίδου

Φωτισμοί – σκηνικά : Αντώνης Σιώπκας

Βοηθός Σκηνοθέτη : Πηνελόπη Γεροβασιλείου

Παίζουν

Αντώνης Σιώπκας

Σταύρος Βαφειάδης

Χριστίνα Γυφτάκη

Νίκος Κουνέλης

Μαριάννα Πασχαλούδη

Σάκης Παπαγεωργίου

Χορεύουν

Σταυρούλα Καπίδου

Ερωφίλη Ειρήνη Κλέπκου

Δόμνα Μπίκου

Βιργινία Μορόμαλου

Αγάπη Καραγιάννη

Σημείωμα του Συγγραφέα

Ένα κείμενο σκληρό, προκλητικό, βίαια ποιητικό με γλώσσα κοφτερή και σοκαριστική και ταυτόχρονα τρυφερή και αληθινή, με κυνικό και αφοπλιστικό χιούμορ. Λίγο πριν πέσουμε για ύπνο, όταν οι αντιστάσεις και οι άμυνες μας πέφτουν, τότε βγαίνουν στην επιφάνεια οι αλήθειες που τόσο προσεκτικά κρύβουμε. Αυτές είναι οι ιστορίες μας, τα Bedtime Stories. Άτομα καθημερινά, άνθρωποι της διπλανής πόρτας – που όλοι τους ξέρουμε – εξομολογούνται σε πρώτο πρόσωπο, ξαφνιάζοντας με τις αποκαλύψεις τους αλλά και με την τόλμη τους. Κεντρικός άξονας αυτών των « διαλογικών » μονολόγων είναι το σεξ. Το σεξ σαν πληγή, σαν απόλαυση, σαν ενοχή, σαν τραύμα, σαν απωθημένο και σαν ανεκπλήρωτο. Όλοι οι ήρωες με αφετηρία αυτό ξεκινούν να μιλήσουν, να αποκαλύψουν, να εκθέσουν και να ερμηνεύσουν τη ζωή τους.

Γιώργος Ηλιόπουλος

Σημείωμα Σκηνοθέτη

Μία καινούρια πρόταση για τον κόσμο της πόλης μου. Συνδυάζοντας έξι διαφορετικούς θεατρικούς μονολόγους σε συνδυασμό με κλασσικό και σύγχρονο χορό, η παράσταση θα αποτελέσει μια ξεχωριστή θεατρική πρόταση στο φετινό χειμώνα της Θεσσαλονίκης. Ένα βαθιά κοινωνικόψυχολογικό έργο που θα συγκινήσει και θα βρει ανταπόκριση στην ψυχή κάθε θεατή.

Α. Σιώπκας

Η Παράσταση είναι ακατάλληλη για ανηλίκους.

ΘΕΑΤΡΟ ΣΟΦΟΥΛΗ

Πληροφορίες-κρατήσεις: 2310 423925, info@theatrosofouli.gr

Τραπεζούντος 5 & Σοφούλη, Καλαμαριά

Πρόσβαση με λεωφορείο του ΟΑΣΘ: Γραμμή 5

Δυτικά Ανατολικά: Στάση: Βερβελίδη

Ανατολικά Δυτικά: Στάση: Ναυτικός Όμιλος

+1 ) Los Topografos” του Cruz Rosta

Από την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου στο Θέατρο Τ

Σε μια χώρα και μια κοινωνία που προκαλούν συνεχώς προβλήματα στους επαγγελματίες, δύο άνδρες και δύο γυναίκες τοπογράφοι βιώνουν με χιούμορ μια περιπέτεια ανατροπών που θα αλλάξει μια για πάντα τη ζωή τους.

Το “Los Topografos” είναι μια αφηγηματική παράσταση με κομμάτια ρεαλιστικών αναπαραστάσεων που σχηματίζουν ένα παζλ όπου τελικά τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται.

Ο Ισπανός Cruz Rosta έζησε στη Θεσσαλονίκη και συνδέθηκε με τους κατοίκους της. Επιστρέφει στην πόλη 16 χρόνια μετά, με ένα έργο αφιερωμένο σε αυτούς.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Θέατρο Τ, Αλ. Φλέμινγκ 16, Θεσσαλονίκη

Πρεμιέρα: Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2017

Ημέρες & ώρες παραστάσεων:

17 & 18/2 στις 21:30

19/2 στις 19:00

24-25/2 στις 21:30

26/2 στις 19:00

27-28/2 στις 21:30

Από 1/3, Δευτέρα – Τρίτη στις 21:30 και Κυριακή στις 22:00

Τιμές εισιτηρίων: 10€ (γενική είσοδος) | 7€ (μειωμένο) | 5€ (ατέλεια)

Κρατήσεις θέσεων: 2310 854 333 &  6942 948 475

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Σταύρος Ευκολίδης

Μετάφραση – Δραματολογική επεξεργασία: Σταύρος Ευκολίδης – Μαρία Τσικάρα

Σκηνικά – Κοστούμια: Μαρίνα Γκούμλα

Κινησιολογική επιμέλεια: Χάρης Πεχλιβανίδης – Σοφία Παπανικάνδρου

Coaching ηθοποιών: Κωνσταντίνος Χατζησάββας

Οργάνωση παραγωγής: Δημήτρης Σπορίδης

Video: Κωστής Κουρής

Ηχοληψία: Δήμος Δρύζας

Μουσική: Unshaped Ahead, PLONK, Ανθή Κύρκου, Αθηνόδωρος Καρκαφίρης, Γιάννης Τσεμπερλίδης

Παίζουν οι: Γιώργος Δημητριάδης – Ματίνα Κουλουριώτη- Αλέξανδρος Κωχ – Μυρσίνη Χρυσοχοΐδου

Εμφανίζονται σε video 15 ακόμη ηθοποιοί.


Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:


SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Η Μαργαρίτα γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Έδεσσα. Είναι απόφοιτη του τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Δ.Π.Θ και συνεχίζει τις σπουδές της στην Ολλανδία.Παθιάζεται με την Αρχιτεκτονική και τις τέχνες γενικότερα. Εκτονώνεται μέσω του χορού και του Θεάτρου και λατρεύει να "μαθαίνει" περισσότερα και περισσότερα και περισσότερα...Χειρότεροι εχθροί της τα όρια και ο χρόνος.

Αφήστε το σχόλιο σας

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG