Τί μας δίδαξε ο Μπρεχτ για τη ζωή;

Ο Μπέρτολτ Μπρεχτ υπήρξε Γερμανός δραματουργός, σκηνοθέτης και ποιητής του 20ου αιώνα. Γεννήθηκε το 1898 σε μια πόλη της νότιο-κεντρικής Γερμανίας, στο Άουγκσμπουργκ της Βαυαρίας. Θεωρείται ο πατέρας του “επικού θεάτρου” (Episches Theater), εμπνευσμένος απ’ τη διαλεκτική του Πλάτωνα. Η καλλιτεχνική του φύση και οι ρηξικέλευθες ιδέες του άσκησαν τεράστια επίδραση στον 20ο αιώνα. Ο Μπρεχτ έκανε μία απ’ τις μεγαλύτερες τομές στο σύγχρονο θέατρο, ενώ επιχείρησε να το διαχωρίσει από το θέατρο της ψευδαίσθησης. Αυτό που ήθελε ήταν ένα θέατρο, το οποίο θα έκανε τον θεατή να σκέφτεται, καθώς άφησε το στίγμα του μέσα από τα επαναστατικά του έργα. Τέλος, άφησε την τελευταία του πνοή στις 14 Αυγούστου του 1956.

Τί μας δίδαξε, όμως, ο Μπρεχτ για τη ζωή;

 

Berthold Friedrich Brecht

 

«Αυτός που αγωνίζεται μπορεί να χάσει, όμως αυτός που δεν αγωνίζεται ήδη έχει χάσει»

Η ζωή από μόνη της αποτελεί ένα ρίσκο, γι’ αυτό οφείλουμε να την αντιμετωπίζουμε με ρίσκο. Αξίζει να προσπαθούμε και να παλεύουμε για το βέλτιστο των καταστάσεων, ακόμη κι αν γνωρίζουμε πως θα χάσουμε, τουλάχιστον θα είμαστε σίγουροι πως προσπαθήσαμε. Αλίμονο σε αυτούς που αποστασιοποιήθηκαν και δεν τόλμησαν να παλέψουν μέχρι τέλους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

«Αλίμονο στη χώρα που έχει ανάγκη από ήρωες»

Ήρωας. Τί μεγαλοπρεπή λέξη; Ένας ήρωας είναι ικανός να φτάσει στο σημείο της αυτοθυσίας για χάρη του κοινού καλού και της κοινωνικής ευμάρειας. Ένας άνθρωπος με ηρωική υπόσταση έχει προβεί σε γενναίες πράξεις, τελώντας είτε το αντικειμενικά ορθό, είτε το αντικειμενικά εσφαλμένο. Τί συμβαίνει όμως με τον δικό μας εσωτερικό ηρώα, τον εαυτό μας; Τον παραγκωνίζουμε στον βούρκο της ματαιοδοξίας μας, στηριζόμενοι σε τρίτους, δίχως να πάρουμε τα ηνία και να γίνουμε οι πρωταγωνιστές της καθημερινότητας μας;

 

«Μη φοβάστε τόσο πολύ τον θάνατο, όσο μια ανεπαρκή ζωή»

Ο Μπρεχτ εδώ, τα είπε όλα: Αν δε ζούμε την κάθε μας ημέρα, δε γευόμαστε την κάθε μας στιγμή, τότε τί νόημα θα είχε ετούτο δω το επίγειο ταξίδι μας;

 

«Ο πόλεμος είναι όπως η αγάπη: πάντα βρίσκει έναν τρόπο»

Γιατί η αγάπη και ο πόλεμος, σε κάθε πεδίο μάχης, πάντα βρίσκει τουλάχιστον έναν τρόπο για να κατακτήσει το έπαθλο του πόθου.

 

«Η πραγματικότητα είναι εκεί και σε περιμένει, θέλει να αλλάξει, άλλαξέ την»

Στο χέρι μας είναι να αντιμετωπίζουμε την όποια πραγματικότητα κατάματα και να αρπάξουμε την κάθε ευκαιρία της, ώστε να την μετατρέψουμε στα μέτρα μας.

 

«Κανείς δεν μπορεί να είναι καλός για πολύ, αν δεν υπάρχει ζήτηση για καλοσύνη»

Η καλοσύνη είναι ένα υπέρτατο συναίσθημα, που έχει τη δύναμη να χτίζει τα θεμέλια των ανθρώπινων σχέσεων. Δυστυχώς όμως, είναι δύσκολο να παραμείνουμε πιστοί στην καλοσύνη, όταν οι γύρω μας είναι άπιστοι σε αυτήν.

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Βαρβάρα Αδαμοπούλου

Καλλιτεχνική φύση και ανήσυχο πνεύμα. Λατρεύω τα ταξίδια, το καλό φαγητό, τις συναυλίες και το θέατρο. Φοιτήτρια Θεατρικών Σπουδών στην Αθήνα και χαοτική όσο δεν πάει!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;