Πολύβιος Δημητρακόπουλος: πολυτάλαντος και πολυσχιδής

Πολύβιος Δημητρακόπουλος

 

Ο Πολύβιος Δημητρακόπουλος ήταν Έλληνας θεατρικός συγγραφέας, ποιητής, μυθιστοριογράφος, δημοσιογράφος κι εκδότης. Γεννήθηκε το 1864 στο σημερινό χωριό Τερψιθέα της Μεσσηνίας. Ολοκληρώνοντας τις σπουδές του στην Κυπαρρισία, κατατάχθηκε στο στρατό για ν’ ακολουθήσει στρατιωτική καριέρα, όπως επιθυμούσε ο πατέρας του. Το 1882, ενώ ήταν λοχίας στη φρουρά του Ναυπλίου, γράφει την πρώτη του κωμωδία. Δύο χρόνια αργότερα το έργο θα ανέβει, όμως μια απρόοπτη πυρκαγιά δε θα επιτρέψει να ολοκληρωθεί η παράσταση. Το απρόοπτο αυτό γεγονός που χαρακτηρίστηκε από τους θεατρικούς κύκλους της εποχής ως καλός οιωνός οδήγησε το Δημητρακόπουλο να αφοσιωθεί στο θέατρο. Ως συγγραφέας έγινε γνωστός με το γαλλικό φιλολογικό ψευδώνυμο Αρκάς (Πολ Αρκάς).

Την επόμενη χρονιά, στις 19 Ιουλίου του 1895 πραγματοποιείται στο θέατρο Αθήναιον η πρεμιέρα του πρώτου και σπουδαίου θεατρικού του έργου “Η Μαρκέλλα“, ένα τετράπρακτο δράμα, υπό τον θίασο Δ. Κοτοπούλη. Η παράσταση έλαβε από τους κριτικούς της εποχής πολύ θετικά σχόλια.Με τις παραστάσεις αυτού του έργου, που παρακολούθησαν οι Βασιλείς και πολιτικοί ξεκίνησε ουσιαστικά η μεγάλη θεατρική συγγραφή του Π. Δημητρακόπουλου. Όμως η πορεία αυτή ανακόπηκε σύντομα σχετικά. Το τελευταίο του έργο, «Το Κριτήριον» ανέβηκε τον Απρίλιο του 1922 στο Δημοτικό Θέατρο Αθηνών. Λίγο αργότερα, στις 28 Ιουλίου 1922 ο Δημητρακόπουλος θα αφήσει την τελευταία του πνοή.

Ως δημοσιογράφος εργάστηκε στις περισσότερες εφημερίδες και περιοδικά της εποχής του. Ο ίδιος εξέδωσε το εβδομαδιαίο περιοδικό «Πρωτεύουσα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πέραν όμως των συγγραφικών του ανησυχιών, ο Δημητρακόπουλος φαίνεται πως ασχολούνταν και με τη μελέτη μεταφυσικών φαινομένων. Ο ίδιος ήταν πνευματιστής και μεσάζων. Μάλιστα είχε συμμετάσχει και σ’ ένα συλλογικό έργο που σχετίζεται με τα πνεύματα, το “Ο υπερκόσμιος Παρνασσός”.

Η εργογραφία του περιλαμβάνει πάνω από εκατό έργα. Έχει γράψει τραγωδίες, κωμωδίες, οπερέτες μέχρι κι επιθεωρήσεις. Μάλιστα, υπήρξε ένας από τους πρώτους συγγραφείς της επιθεώρησης στην Ελλάδα. Ενδεικτικά αναφέρουμε τίτλους έργων του: Ο Βελισάριος, Η Βουλγάρα, Διδώ, Ειρήνη η Αθηναία, Σία κι αράξαμε, Η κρητικοπούλα, Τζένη Θεοτόκη και το φιλοσοφικό έργο Αι δύο διαθήκαι: Η χρυσή διαθήκη και Η σιδηρά διαθήκη.

 

Πολύβιος ΔημητρακόπουλοςΤο φιλοσοφικό έργο του Δημητρακόπουλου “Σιδηρά και Χρυσή Διαθήκη”


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χαντζή Μαντώ

Σπούδασε Βιολογία.Ζει στην Αθήνα,την οποία δεν αλλάζει για τίποτα στον κόσμο.Έχει μανία με το διάβασμα και της αρέσει το θέατρο.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;