Ο ξεχασμένος ρομαντικός συγγραφέας Σπυρίδων Βασιλειάδης

SHARE

Για αυτή την εβδομάδα αποφασίσαμε να ανατρέξουμε πίσω στον χρόνο, σε έναν ποιητή και θεατρικό συγγραφέα του 19ου αιώνα. Ο λόγος για τον Σπυρίδων Βασιλειάδη, τον ξεχασμένο σημαντικό συγγραφέα, «παιδί» της Α’ Αθηναϊκής σχολής, δηλαδή έναν εκ των τελευταίων εκπροσώπων των ρομαντικών ποιητών.

Ο Σπυρίδων Βασιλειάδης, γεννήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 1845 στην Πάτρα. Παιδί πλούσιας οικογένειας που μετέπειτα χρεοκόπησε, τελείωσε το γυμνάσιο στην Πάτρα και σπούδασε στην Νομική σχολή της Αθήνας. Άσκησε το επάγγελμα του δικηγόρου στην Αθήνα και έγινε διδάκτωρ της Νομικής το 1868. Η πνευματική του καλλιέργεια όμως δεν τον άφησε μόνο στους νομικούς χώρους, αφού ήδη από το 1866, έχοντας ήδη μπει στον συγγραφικό χώρο, κερδίζει έπαινο για την ποιητική του συλλογή «Εικόνες και κύματα». Και αυτό και μόνο είναι ένα μεγάλο ξεκίνημα της πνευματικής του πορείας, αφού πέρα από ποιητής, έγραψε συνολικά στην ζωή του, πεζογραφήματα, θεατρικά έργα, επιφυλλίδες, μεταφράσεις και κριτικές μελέτες.

Λόγω και της περιόδου που γεννήθηκε και μεγάλωσε, έγραφε τόσο σε καθαρεύουσα γλώσσα, όσο και σε δημοτική. Μάλιστα, είναι γνωστό πως μελέτησε πολύ το πνεύμα των αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων, καθώς και το δημοτικό τραγούδι, που τον επηρέασε και στην γραφή του. Ο ποιητικός του λόγος ήταν γεμάτος έντονα συναισθήματα, αλλά και σατιρικά στοιχεία. Η ρομαντική αύρα ξεδιπλώνεται σε κάθε λέξη, αφού έχουμε ανέλπιστους έρωτες και τον θάνατο ως κομβικά σημεία των ιστοριών του. Αργότερα, βέβαια στην πιο ώριμη γραφή του, διαφαίνεται και το θρησκειο-πολιτικό υπόβαθρο των λέξεων του. Όπως για παράδειγμα στην δεύτερη ποιητική συλλογή του, με τίτλο «Έπεα πτερόεντα».

Τα θεατρικά έργα που μας πρόσφερε, παρότι στην ύστερη και τωρινή μας εποχή, είναι άγνωστος, είναι: «Έγγαμος ή Αυτόχειρ», «Αμάλθεια», «Σεμέλη», «Γαλάτεια», «Σκύλλα», «Θάνη Κλεισθένη», «Χίμαιρα», «Οι Καλλέργαι -Λουκάς Νοταράς»: δραματικά δοκίμια. Η «Γκόλφω» και η «Γαλάτεια» είναι από τα πιο γνωστά θεατρικά του έργα που βασίζεται στο μύθο του Πυγμαλίωνα. Ο Σπυρίδων Βασιλειάδης, έχοντας γευθεί την αίγλη του θεάτρου, μίλησε για την ανάγκη να δημιουργεί Εθνικό θέατρο στην χώρα μας και υπήρξε πολέμιος του γαλλικού κωμειδυλλίου, που κυριαρχούσε την εποχή εκείνη στην αθηναϊκή σκηνή. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του φιλολογικού συλλόγου «Παρνασσός» και επιμελήθηκε της ίδρυσης της Σχολής Απόρων Παίδων. Δεν είναι τυχαίο, όπου μαζί με τον καλό του φίλο, Δημήτριο Παπαρρηγόπουλο, ήταν εκπρόσωπος του ελληνικού ρομαντισμού και θεωρούσε πως μπορούμε από το δημοτικό τραγούδι, να αντλήσουμε αρκετή έμπνευση για ποίηση. Μάλιστα το δημοτικό του τραγούδι «Η Άπιστη Γυναίκα», έκανε καριέρα και στο εξωτερικό.

Advertisement

Μακάρι να πρόφταινε να προσφέρει ακόμα περισσότερα, αλλά δυστυχώς, έφυγε πολύ νωρίς από την ζωή, μόλις σε ηλικία 29 ετών, από φυματίωση, στο Παρίσι.

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα στα τέλη του '80! Απόφοιτη της σχολής "Εργαστήρι Επαγγελματικής Δημοσιογραφίας" και νυν σπουδάστρια του τμήματος δημοσιογραφίας στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ. Ραδιοφωνικά με βρίσκετε στο ράδιο της σχολής ΙΕΚ ΑΚΜΗ κάθε Παρασκευή 14.00-15.00 με την μουσική και ενημερωτική εκπομπή "Νότες Πολιτισμού". Αγαπώ την μουσική, τον χορό και τον κινηματογράφο. Στο MAXMAG.GR μοιράζομαι από το καλοκαίρι του 2017 την αγάπη μου για το θέατρο... το νέο μου πάθος!

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG