Μποστ: Ο ιδιόρρυθμος καλλιτέχνης της μεταπολεμικής Ελλάδας

SHARE

Μποστ

Σε μια δύσκολη περίοδο της σύγχρονης Ιστορίας έδρασε ο σημαντικός καλλιτέχνης Μέντης Μποσταντζόγλου γνωστός με το ψευδώνυμο Μποστ. Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1918, μα δύο χρόνια αργότερα η οικογένεια του αποφασίζει να μετακομίσει στην Ρουμανία. Ζουν εκεί περίπου έξι χρόνια και στην συνέχεια εγκαθίστανται στην Αθήνα. Ήδη απ’ τα μαθητικά και εφηβικά του χρόνια ο Μποστ έρχεται σε επαφή με την τέχνη. Η πρώτη του επαφή με τον χώρο των τεχνών έγινε στα χρόνια του Γυμνασίου, που ξεκίνησε να φτιάχνει σκίτσα με το ψευδώνυμο Μέντης. Το 1939 ο Μποστ εισήχθη στη Σχολή Καλών Τεχνών, όμως έξι μήνες αργότερα σταματάει τις σπουδές του. Την περίοδο της Γερμανικής κατοχής συμμετείχε στην Εθνική Αντίσταση. Ο Μποστ ξεχώρισε ως ζωγράφος και γελοιογράφος αλλά αργότερα έδειξε κλίση και σε άλλες μορφές τέχνης. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα θεατρικά έργα του Μποστ καθώς και οι επιθεωρήσεις οι οποίες σατίριζαν την πολιτική και κοινωνική κατάσταση της χώρας. Ο Μποστ ξεκίνησε την καριέρα του ως σκιτσογράφος σε περιοδικά και παιδικά βιβλία.

Μποστ

Το 1945 ο Μποστ εκδίδει το πρώτο του βιβλίο με τον τίτλο Ο Άγιος Φανούριος. Βοήθημα δια την κατανόησιν των Κινέζων κλασσικών…Γκα-τσου και Βου-Σβου-Νι. Το 1952 θα πιάσει δουλειά στην εφημερίδα Καθημερινή και τρία χρόνια αργότερα θα αρχίσει να εργάζεται στο περιοδικό Εικόνες ως εικονογράφος και χαρτογράφος. Το 1959 ο Μποστ παρουσιάζει στον τύπο την προσωπική του στήλη με τον τίτλο Το μποστάνι του Μποστ με τους τρεις γνωστούς ήρωες: Μαμά Ελλάς, Πειναλέων και Ανεργίτσα. Το κείμενο με τον τίτλο Το επάγγελμα της μητρός μου το 1961 θα προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις και τον αφορισμό του από τον τύπο. Ο Μποστ θα συνεχίσει να δημοσιεύει σκίτσα σε εφημερίδες πλέον πιο σπάνια. Από τα μέσα του 1960 αφιερώθηκε στην ζωγραφική και το θέατρο.

Advertisement

Ο Μποστ κατάφερε να δημιουργήσει ένα ιδιαίτερο και αναγνωρίσιμο ύφος στην τέχνη του. Βασικό χαρακτηριστικό του ήταν το σατιρικό ύφος που χρησιμοποιούσε στα σκίτσα, στα κείμενα και στα θεατρικά του έργα. Η γλώσσα που συναντάμε στα έργα του είναι ένα σύνολο ιδιαίτερων γλωσσικών φαινομένων. Η χρήση λαϊκών εκφράσεων και τα επίτηδες ανορθόγραφα κείμενα, σατίριζαν την καθαρεύουσα και την ημιμάθεια των Ελλήνων της εποχής. O ευφυέστατος Μποστ δημιούργησε ένα καλλιτεχνικό ρεύμα στην ιστορία της μεταπολεμικής Ελλάδας άξιο προσοχής και ανάγνωσης ακόμα και σήμερα. Απεβίωσε Στις 13 Δεκεμβρίου του 1995.

Advertisement

Καλλιτέχνης

 

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών Τμήμα Θεατρικών Σπουδών. Λάτρης των τεχνών, της φωτογραφίας και των ταξιδιών.

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG