Κρίστοφερ Μάρλοου ο πρόδρομος του Ο. Σαίξπηρ

Μάρλοου

Ο Κρίστοφερ Μάρλοου ήταν θεατρικός συγγραφέας της αγγλικής Αναγέννησης, γεννήθηκε στις 6 Φεβρουαρίου του 1564 στη πόλη Καντέρμπερι της νοτιοανατολικής Αγγλίας. Ο Μάρλοου θεωρείται πρόδρομος του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, για πολλούς ο Μάρλοου και ο Σαίξπηρ ήταν το ίδιο πρόσωπο, η θεωρία αυτή βέβαια σήμερα δεν ευσταθεί. Ο Κρίστοφερ Μάρλοου υπήρξε σημαντική μορφή για την ανάπτυξη της ελισαβετιανής σκηνής, βοήθησε να απελευθερωθεί από την επιρροή του μεσαιωνικού δράματος και των ιντερλουδίων που κυριαρχούσαν στο θέατρο.

Το πρώτο θεατρικό έργο του Κρίστοφερ Μάρλοου ήταν ο Ταμερλάνος το οποίο ανέβηκε γύρω στο 1587. Την επόμενη χρονιά παρουσιάστηκε το δεύτερο μέρος του έργου, γραμμένο σε ανομοιοκατάληκτο στίχο όμως με μεγάλη ποιητική ομορφιά. Αυτά τα δύο έργα αναμφίβολα επηρέασαν τον Σαίξπηρ και έπαιξαν ρόλο στη ”γέννηση” του θρυλικού συγγραφέα. Από τα μεγαλύτερα θεατρικά έργα του Κρίστοφερ Μάρλοου είναι Η τραγική ιστορία του Δόκτορα Φάουστους  που βασίζεται στο γνωστό γερμανικό θρύλο Φάουστ, ανέβηκε περίπου το 1589. Άλλα γνωστά του έργα είναι Η σφαγή των Παρισίων, Ο Εβραίος της Μάλτας και Εδουάρδος Β΄. Ο Μάρλοου δολοφονήθηκε σε μια συμπλοκή σε καπηλειό λόγω της ανάμιξής του σε μυστικές υπηρεσίες. Συχνά κινδύνευε να συλληφθεί για τις απροκάλυπτες αθεϊστικές απόψεις του. Απεβίωσε στις 30 Μαΐου 1593 σε ηλικία 29 ετών.

Στη συνέχεια επέλεξα μερικά από τα σημαντικότερα αποφθέγματα του Κρίστοφερ Μάρλοου μέσα από τα έργα & τον βίο του

  • «Η κόλαση είναι όπου είμαι εγώ»
  • «Καταραμένος να ‘ναι αυτός που πρώτος ανακάλυψε τον πόλεμο»
  • «Τα λεφτά δεν μπορούν να αγοράσουν την αγάπη, βελτιώνουν όμως τη διαπραγματευτική σου θέση»
  • «Λογαριάζω τη θρησκεία σαν ένα παιδικό παιχνίδι και θεωρώ πως δεν υπάρχει αμαρτία σαν την άγνοια»
  • «Να ζεις και να πεθαίνεις μέσα στα έργα του Αριστοτέλη»
  • «Ότι με τρέφει [ή με ταΐζει] με καταστρέφει»
  • «Κάνε με αθάνατο με ένα φιλί σου»

Μάρλοου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Δάνος Στρατής

Απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών Τμήμα Θεατρικών Σπουδών. Λάτρης των τεχνών, της φωτογραφίας και των ταξιδιών.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;