Γνωρίζοντας Τον Tennessee Williams

SHARE

Tennessee Williams

Ο Tennessee Williams (26 Μαρτίου 1911 – 25 Φεβρουαρίου 1983) είναι ένας από τους σημαντικότερους θεατρικούς συγγραφείς παγκοσμίως, με πληθώρα έργων στο ενεργητικό του. Μαζί με τους Eugene O’Neill και Arthur Miller, θεωρείται από τους κορυφαίους στο είδος του. Το πραγματικό του όνομα ήταν Thomas Lanier Williams III και περίπου το 1939 υιοθέτησε το γνωστό σε όλους “Tennessee Williams” ως επαγγελματικό όνομα. Οι δύσκολες συνθήκες στην οικογένειά του, κατά την παιδική και νεανική ζωή του, αποτέλεσαν βάση για τη θεματογραφία των έργων του και για τη δημιουργία των χαρακτήρων του. 

Παιδική ηλικία

Young Tennessee WilliamsΟ Thomas Lanier Williams ο ΙΙΙ, γεννιέται στις 26 Μαρτίου του 1911 στο Columbus, Mississippi. Αποτελεί το δεύτερο παιδί του Cornelius Coffin Williams και της Edwina Dakin. Η οικογένεια είχε μία μεγαλύτερη κόρη, την Rose Isabel Williams και έναν μικρότερο γιο, τον Walter Dakin Williams. Ο πατέρας του, την περίοδο αυτή, ήταν πλανόδιος πωλητής παπουτσιών και σταδιακά οδηγήθηκε στον αλκοολισμό που τον έκανε ιδιαίτερα βίαιο, τόσο κατά της γυναίκας του, αλλά και κατά των ίδιων των παιδιών του. Η βιαιότητά του ήταν αυτή που απομάκρυνε τη γυναίκα του και πιθανότητα δημιούργησε πληθώρα συναισθηματικών προβλημάτων τόσο στον Tennessee Williams, όσο και στα αδέρφια του. Σαν παιδί νόσησε από διφθερίτιδα, η οποία παρά λίγο να του στοιχίσει τη ζωή. Το πέρασμα της ασθένειας του άφησε μια φανερή αδυναμία, η οποία τον περιόρισε εντός της οικείας του για περίπου έναν χρόνο, έως την πλήρη ανάρρωσή του. Θεωρείται πως η διφθερίτιδα του “κληροδότησε” μια γενική έλλειψη ζωντάνιας και τον έκανε στα μάτια του πατέρα του να φαίνεται ένα προβληματικό παιδί σε σχέση με τα αγόρια της ηλικίας του. Αυτό αποτέλεσε μία ακόμα αιτία για να “σηκώσει χέρι” ο πατέρας του σε αυτόν, αλλά και στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Η σύζυγός του, Edwina, εγκλωβισμένη σε ένα δυστυχισμένο γάμο, έστρεψε την προσοχή της στον Tennessee και προσπάθησε να τον προστατέψει. Μάλιστα φημολογείται πως με δική της προτροπή, όσο ήταν σε κατ’ οίκον περιορισμό, ξεκίνησε να φαντάζεται και να γράφει ιστορίες, καθώς δεν ήταν σε θέση για οποιανδήποτε άλλη δραστηριότητα. Όταν ο Tennessee ήταν 8 χρονών, ο πατέρας του πήρε προαγωγή στην εταιρεία παπουτσιών και η δουλειά του έγινε πλέον σταθερή, όμως η κατάστασή του χειροτέρευε κι εκείνος βυθιζόταν πιο πολύ στο ποτό και στην άγρια συμπεριφορά του. Την ίδια περίοδο ο Tennessee Williams διακρίνεται για το ταλέντο του, στην ηλικία των 16 κερδίζει την τρίτη θέση με ένα γραπτό του, ενώ τον επόμενο χρόνο, μία σύντομη ιστορία που γράφει δημοσιεύεται στο περιοδικό Weird Tales.

Advertisement

Σπουδές

Το 1929 (έως το 1931), ο Tennessee σπουδάζει στο University of Missouri, όπου παρακολουθεί μαθήματα δημοσιογραφίας. Εντούτοις τα μαθήματα δεν κατόρθωσαν να του τραβήξουν το ενδιαφέρον και σταδιακά άρχισε να καταθέτει διάφορα γραπτά του σε διαγωνισμούς, όπου και διακρίθηκε. Μετά την αποτυχία του σε ένα μάθημα στρατιωτικής εκπαίδευσης, ο πατέρας του τον πήρε από το Πανεπιστήμιο και τον έβαλε να δουλέψει στην εταιρεία υποδημάτων που εργαζόταν και εκείνος. Η νέα ρουτίνα που είχε καθημερινά να αντιμετωπίσει, τον εξαντλούσε ψυχικά και έτσι τον οδήγησε να γράφει ακόμα περισσότερο από πριν τα Σαββατοκύριακα, συχνά και αργά το βράδυ. Στα 24 του χρόνια, αποκαμωμένος και απογοητευμένος παθαίνει νευρικό κλονισμό και έτσι ο πατέρας του εν τέλει αποδέχεται να τον αποδεσμεύσει και εκείνος εισάγεται στον Washington University και μετά από λίγο καιρό στο University of Iowa, όπου και ολοκληρώνει τη φοίτησή του. Τις σπουδές του πάνω στο θεατρικό σενάριο συνεχίζει στο Dramatic Workshop του New School. Δέχτηκε επιρροές από πληθώρα συγγραφέων, όπως ο William Shakespeare, ο William Faulkner, η Katherine Mansfield και άλλοι.

Συγγραφική Πορεία

Tennessee WilliamsO Tennessee Williams δυσκολεύτηκε στην αρχή της πορείας του να βρει εργασία στον κλάδο της συγγραφής, περνώντας από διάφορες και καθόλου σχετικές δουλειές. Σταδιακά κάποια από τα έργα του τραβάνε την προσοχή και αρχίζει να εμπλέκεται περισσότερο με τη συγγραφή. Όμως τη μεγάλη αλλαγή στη ζωή του έφερε το έργο του “A Streetcar Named Desire” (“Το Λεωφορείον ο Πόθος“), το οποίο τιμήθηκε με το βραβείο Pulitzer το 1948. Το θεατρικό αυτό, που γράφτηκε το 1947, τον καθιέρωσε ως έναν πολύ σημαντικό θεατρικό συγγραφέα και του άνοιξε καινούριες πόρτες. “Το Λεωφορείον ο Πόθος” είναι βαθύτατα επηρεασμένο από τα βιώματα του Williams, όπως και όλα τα έργα του. Ο κεντρικός ρόλος της Blanche DuBois είναι ένα σκιαγράφημα της αδερφής του, η οποία πάλευε από νεαρή ηλικία με τη σχιζοφρένεια, ενώ το ερωτικό της ενδιαφέρον ο Stanley Kowalski, ήταν μία μορφή φτιαγμένη από αναμνήσεις του Williams από την εργασία του στην επιχείρηση υποδημάτων. Η επιτυχία του, όμως, παρά τη φήμη και τον πλούτο που του εξασφάλισε, δεν τον άφησε να εφησυχαστεί, όντας ακόμη και τότε ανασφαλής, ανέκαθεν φοβούμενος πως ίσως δεν κατορθώσει να συντηρήσει το όνομά του. Έτσι λοιπόν, στις δύο δεκαετίες που ακολούθησαν ταξιδεύει συνέχεια, μαζί με τον σύντροφό του Frank Merlo, ώστε να κινητοποιήσει τη φαντασία του και να συνθέσει καινούρια έργα. Πολλά θεατρικά του ανεβαίνουν στη συνέχεια στο Broadway, όμως η φήμη του εκτινάσσεται όταν το “A Streetcar Named Desire” και το “The Glass Menagerie” μεταφέρονται στην μεγάλη οθόνη και φτάνουν σε μεγαλύτερο κοινό από τα θεατρικά. Το 1955 λαμβάνει το βραβείο Pulitzer για το έργο του “Cat On A Hot Tin Roof“. Παρά όμως τη μεγάλη του επιτυχία στις δεκαετίες του ’40 και του ’50, η ποιότητα των έργων του έχει μειωθεί πολύ κατά τις δεκαετίες του ’60 και ’70, αποτέλεσμα της μεγάλης του επαφής με το αλκοόλ και τα ναρκωτικά. Το 1963 χάνει τον σύντροφό του από καρκίνο, γεγονός που τον καταρρακώνει και τον οδηγεί σε διάφορες μονάδες ψυχικής υγείας και απεξάρτησης. Τα έργα που ακολούθησαν αποτέλεσαν όλα οικονομικές και κριτικές αποτυχίες. Το τελευταίο του θεατρικό που ανέβηκε με τίτλο “A House Not Meant To Stand” δέχεται θετικές κριτικές, αλλά παίζεται για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων. Ο ίδιος ο Tennessee Williams υποστήριζε πως έγραφε διαφορετικά πλέον και πως δεν ήταν ορθό οι κριτικοί να συγκρίνουν παλιά γραπτά του με νέα. Οι κριτικοί κρεμασμένοι στο παλαιό του στυλ, δεν κατόρθωσαν να προσαρμοστούν στο νέο τρόπο γραφής του. Παρά την αλλαγή στην ποιότητα, ο Williams εξακολούθησε να γράφει ασταμάτητα. Το 1974 τιμάται με το βραβείο St. Louis Literary από το Saint Louis University, ενώ το 1979 εισάγεται στο American Theater Hall of Fame. Πολλοί υποστηρίζουν ότι το έργο του “In Masks Outrageous And Austere” μιλάει για το τέλος της ζωής του.

Advertisement

Θάνατος

Tennessee WilliamsΣτις 25 Φεβρουαρίου του 1983 ο Tennessee Williams εντοπίζεται νεκρός σε ηλικία 71 ετών, στη σουίτα του στο Hotel Elysée στη Νέα Υόρκη. Το ιατρικό πόρισμα μίλαγε για πνιγμό από ένα πλαστικό καπάκι που ανήκε σε μπουκαλάκι ρινικού σπρέι ή κολλύριο ματιών. Εντούτοις θεωρείται πως αυτή η θεωρία είναι κατασκεύασμα φαντασίας και πως ο Williams πέθανε από τυχαία υπερδοσολογία χαπιών, όντας ήδη σωματικά αδύναμος. Λέγεται μάλιστα πως η θεωρία του πνιγμού βγήκε είτε για να μην χαλάσει την εικόνα και την κληρονομιά του θεατρικού συγγραφέα, είτε για να μην δημιουργηθεί η αντίληψη ότι αυτοκτόνησε. Η πραγματική ιστορία για τον θάνατό του δεν θα επιβεβαιωθεί ποτέ σίγουρα. Ο Williams επιθυμούσε να ταφεί στη θάλασσα, αλλά η επιθυμία του δεν πραγματοποιήθηκε και μετά από απόφαση του αδερφό του Walter, θάφτηκε στο νεκροταφείο Calvary, στο Missouri

Η φήμη του Tennessee Williams εξακολουθεί να είναι τεράστια, με πολλά από τα έργα του να παίζονται κάθε χρόνο σε χιλιάδες θέατρα ανά τον κόσμο. Τα βασικά του έργα είναι τα εξής:

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG