Ευρωπαίοι θεατρικοί συγγραφείς που άφησαν ιστορία

Θεατρικοί συγγραφείς
Ευρωπαίοι θεατρικοί συγγραφείς που άφησαν ιστορία. Πηγή εικόνας: parallaximag.gr

Οι θεατρικοί συγγραφείς που άφησαν ιστορία είναι πάρα πολλοί και ίσως θα χρειαζόταν να γράψουμε τόμους για το έργο που άφησαν στο θέατρο.

Ο θεατρικός συγγραφέας είναι το σημαίνον πρόσωπο για να ανέβει μία παράσταση. Είναι αυτός που εμπνέεται και αποτυπώνει τις σκέψεις του στο χαρτί ώστε το έργο να πάρει σάρκα και οστά από ηθοποιούς και σκηνοθέτες. Πολλά κείμενα έχουν μεταφερθεί από το βιβλίο στο σανίδι ενώ άλλα μεταφέρθηκαν από το σανίδι στην μικρή ή την μεγάλη οθόνη. Η Ευρώπη έχει “γεννήσει” σημαντικούς θεατρικούς συγγραφείς.

Η επιλογή των θεατρικών συγγραφέων έγινε με γνώμονα τον αριθμό των θεατρικών έργων που έγραψαν, τα βραβεία που έλαβαν και την απήχηση που είχαν στον θεατρικό κόσμο.

Ερρίκος Ίψεν

Ο Ερρίκος Ίψεν ήταν από τους σημαντικότερους Ευρωπαίους θεατρικούς συγγραφείς. Ο Νορβηγός συγγραφέας άφησε το στίγμα του στο παγκόσμιο θεατρικό στερέωμα. Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Στην ηλικία των 20 ετών έγραψε το πρώτο του έργο με τίτλο Catilina. Από εκεί και μετά ξεκίνησε η τεράστια πορεία του Τα θεατρικά του έχουν μία ιδιαίτερη τεχνική. Ο Ίψεν έδωσε έμφαση στην θέση της γυναίκας, σε θέματα πλούτου και της κοινωνικής θέσης των ανθρώπων καθώς και σε ζητήματα ηθικής. Εκτός από θεατρικός συγγραφέας υπήρξε σκηνοθέτης και ηθοποιός ενώ για κάποιο διάστημα διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεάτρου της Χριστιανίας.

Ερρίκος Ίψεν. Οι Νορβηγοί θεατρικοί συγγραφείς τον έχουν ως πρότυπο. Πηγή εικόνας: agonaskritis.gr

Τα πιο σημαντικά έργα του  Ίψεν είναι η Αγριόπαπια, Η Κυρά της Θάλασσας, Ο εχθρός του λαού, Γιάννης Γαβριήλ Μπόργκμαν, Έντα Γκάμπλερ, Ο Αρχιμάστορας Σόλνες, Βρυκόλακες κ.α. Οι Νορβηγοί θεατρικοί συγγραφείς έχουν τον Ερρίκο Ίψεν ως παράδειγμα προς μίμηση για αυτό τον λόγο θεσπίστηκε από το 1986 το Βραβείο Ίψεν. Το βραβείο απονέμεται κάθε χρόνο σε Νορβηγούς συγγραφείς με σκοπό να προαχθεί το Νορβηγικό δράμα στον κόσμο της τέχνης. Πέρα απ’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να αναφερθεί και το Διεθνές Βραβείο Ίψεν. Το Διεθνές Βραβείο Ίψεν απονέμεται από το 2008 και βραβεύει πρόσωπα ή οργανισμούς στον χώρο του πολιτισμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ουίλιαμ Σαίξπηρ

Όλοι οι θεατρικοί συγγραφείς υποκλίνονται στο έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ και όχι άδικα. Ο Άγγλος θεατρικός συγγραφέας άφησε γενναία παρακαταθήκη σε ποιήματα, σονέτα, κωμωδίες και τραγωδίες. Τα έργα του μεταφράστηκαν σε περισσότερες από 80 γλώσσες και ανεβαίνουν συνεχώς σε θεατρικές σκηνές παγκοσμίως. Αρκετοί είναι αυτοί που τον χαρακτηρίζουν ως τον εθνικό ποιητή της Αγγλίας.

Ουίλιαμ Σαίξπηρ. Όλοι οι θεατρικοί συγγραφείς υποκλίνονται στο έργο του. Πηγή εικόνας: lifo.gr

Ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ καταγόταν από εύπορη πολυμελή οικογένεια. Εργάστηκε επίσης ως ηθοποιός και θεατρικός επιχειρηματίας. Η συγγραφική πορεία του Σαίξπηρ ξεκίνησε το 1585 μετά την εγκατάσταση του στο Λονδίνο. Επιπλέον, ήταν ένας από τους ιδρυτές του θεάτρου Globe. Το θέατρο Globe βρίσκεται στις όχθες του Τάμεση και συνεχίζει να ανεβάζει παραστάσεις του συγγραφέα ακόμα και σήμερα. Τα έργα του Σαίξπηρ είναι πολλά και γραμμένα στην Αγγλική γλώσσα. Ενδεικτικά θα αναφέρουμε τον Άμλετ, Ρωμαίος και Ιουλιέτα, Μάκμπεθ, Δωδεκάτη Νύχτα και Όνειρο θερινή νυκτός.

Αντόν Τσέχωφ

Ο Αντόν Πάβλοβιτς Τσέχωφ είναι από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες του θεάτρου και της λογοτεχνίας παγκοσμίως. Αρχικά σπούδασε Ιατρική στο πανεπιστήμιο της Μόσχας και άσκησε το επάγγελμα μετά την αποφοίτηση του. Η συγγραφική δράση του ξεκίνησε το 1884 γράφοντας ευθυμογραφήματα σε περιοδικά της εποχής. Δύο χρόνια αργότερα έγραψε το Κύκνειο άσμα το οποίο ήταν το πρώτο του μονόπρακτο.

Τσέχωφ Άντον
Πορτραίτο του Αντόν Τσέχωφ. Πηγή εικόνας: elculture.gr

Ο Αντόν Τσέχωφ συνεργάστηκε πολλές φορές με το Θέατρο Τέχνης της Μόσχας ενώ του απονεμήθηκε και το Βραβείο Πούσκιν. Τα σημαντικότερα θεατρικά έργα που ανέβηκαν είναι ο Γλάρος, ο Βυσσινόκηπος, ο Θείος Βάνιας, Οι τρεις αδερφές και ο Πλατόνοφ. Επίσης, είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι το πρώτο θεατρικό έργο του Τσέχωφ που ανέβηκε ήταν ο Ιβάνοφ από το Θέατρο Κορς της Μόσχας.

Χάρολντ Πίντερ

Ο Χάρολντ Πίντερ ήταν Άγγλος δραματουργός και πολιτικός ακτιβιστής. Υπήρξε από τους βασικότερους εκπροσώπους του θεάτρου του παραλόγου και βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας. Μέχρι το 2001 εργαζόταν και ως ηθοποιός. Το πρώτο του θεατρικό έργο ήταν το Δωμάτιο και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από φοιτητές του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ το 1957. Αργότερα ακολούθησαν και άλλα έργα για το θέατρο όπως το Πάρτι Γενεθλίων, Ο Επιστάτης, Η Προδοσία και ο Βουβός σερβιτόρος. Συνολικά έγραψε 28 θεατρικά έργα. Παράλληλα στην συλλογή του υπάρχουν ισάριθμα σενάρια για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, δραματικά σκετς, ποιήματα και δοκίμια.

Χάρολντ Πίντερ. Πηγή εικόνας: koutipandoras.gr

Ο Χάρολντ Πίντερ συστήθηκε για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό μέσα από το ανέβασμα της παράστασης Το Δωμάτιο σε σκηνοθεσία Δημήτρη Κολλάτου το 1961. Στην Ελλάδα έχουν ανέβει επίσης τα έργα του Τέφρα και Σκιά, Πάρτι Γενεθλίων, Πόλεμος, Παλιοί καιροί, Η προδοσία, η επιστροφή, ο Βουβός σερβιτόρος και Ο Επιστάτης. Επίσης, αρκετοί θεατρικοί συγγραφείς χρησιμοποιούν πολύ συχνά τον όρο «πιντερικός». Αυτό γίνεται διότι τα έργα του Πίντερ χαρακτηρίζονται από τις παύσεις των ηρώων του και την εξάρτηση που έχουν ο ένας από τον άλλο στα έργα του.

Μπέρτολτ Μπρέχτ

Ο Μπέρτολτ Μπρεχτ αποτέλεσε μία από σπουδαία μορφή για τον 20ο αιώνα. Τα έργα του ήταν επηρεασμένα από τις ιδέες του κομμουνισμού και του μαρξισμού. Εργάστηκε στο θέατρο ως δραματουργός και σκηνοθέτης. Ο Μπρεχτ θεωρείται ο πατέρας του επικού θεάτρου ενός ιδιαίτερου θεατρικού είδους καθώς ο θεατής μετατρέπεται σε παρατηρητή. Το 1949, μετά το τέλος του πολέμου, ίδρυσε το θέατρο Μπερλίνερ Ανσάμπλ (Berliner Ensemble) μαζί με την σύζυγο του Ελένε Βάιγκερ.

Μπέρτολτ Μπρεχτ. Ο σπουδαίος θεατρικός συγγραφέας του 20ου αιώνα. Πηγή εικόνας: koutipandoras.gr

Ο Μπρεχτ κέρδισε το Βραβείο Κλάιστ για το θεατρικό έργο του Ταμπούρλα Μες την Νύχτα. Τα πιο αξιοσημείωτα θεατρικά έργα του Μπέρτολντ Μπρεχτ είναι Η όπερα της πεντάρας, Μάνα Κουράγιο, Ο Καλός άνθρωπος του Σετσουάν, Ο κύκλος με την κιμωλία και Ο κύριος Πούντιλα και ο υπηρέτης του Μάττι. Τέλος, τα έργα του συγγραφέα χαρακτηρίζονται από συμπάθεια προς την εργατική τάξη ενώ το κεφάλαιο αποτελεί εμπόδιο σε βάρος της κοινωνίας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ξεσπάσουν διαμαρτυρίες από το εργατικό κίνημα.

Διαδικτυακές πηγές:

Ξάνθος, Θ., Χλιαρά, Κ., Μιχαηλίδου, Δ., Παπαθανασίου, Χ., Κατσίκη, Η., Παπαδάκου, Μ., Τσατσάμη, Χ., Ηλία, Φ. (2016). Αφιέρωμα: Θεατρικοί συγγραφείς που έγραψαν ιστορία. Δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα frapress.gr στις 27/3/2016. Ανακτήθηκε στις 17/7/2020.

Ερρίκος Ίψεν, ήταν Νορβηγός θεατρικός συγγραφέας, σκηνοθέτης και ηθοποιός.  Δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα diaskedasi.info. Ανακτήθηκε στις 17/7/2020.

Ελc team. (2020). Άντον Πάβλοβιτς Τσέχωφ: Ένας ποιητής στο 20ο και στον 21ο αιώνα. «Σκοπός της λογοτεχνίας είναι η απόλυτη, η τίμια αλήθεια». Δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα elculture.gr στις 29/1/2020. Ανακτήθηκε στις 19/8/2020.

Μπέρτολτ Μπρεχτ. Εμπνεύστηκε από την διαλεκτική του Πλάτωνα για την δημιουργία του επικού θεάτρου. Κυνηγήθηκε από τον Χίτλερ και από τους αντικομμουνιστές των ΗΠΑ. Γι’ αυτό το Χόλιγουντ απέρριψε 50 σενάρια. Δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα mixanitouxronou.gr. Ανακτήθηκε στις 19/8/2020.

Χάρολντ Πίντερ: Μοντερνιστής στο θέατρο, ακτιβιστής στην ζωή. Δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα tvxs.gr στις 24/12/2019. Ανακτήθηκε στις 19/8/2020.

Γουίλιαμ Σαίξπηρ. Δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα sansimera.gr Ανακτήθηκε στις 19/8/2020.

Χάρολντ Πίντερ. Δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα sansimera.gr. Ανακτήθηκε στις 19/8/2020.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μαρία Αντωνίου

Ονομάζομαι Μαρία Αντωνίου, γεννημένη στη Θεσσαλονίκη. Λατρεύω το θέατρο, τον κινηματογράφο, τα βιβλία και τις βόλτες με φίλους.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;