Ευγένιος Ιονέσκο: Οι ιδεολογίες μας χωρίζουν. Τα όνειρα και οι αγωνίες μας ενώνουν.

Ιονέσκο

Ένας από τους μεγαλύτερους εκφραστές του Θεάτρου του παραλόγου ήταν ο Ρουμάνος θεατρικός συγγραφέας Ευγένιος Ιονέσκο.  Γεννήθηκε στην πόλη Σλάτινα της Ρουμανίας στις 26 Νοεμβρίου του 1909. Ο Ευγένιος Ιονέσκο πέρασε την παιδική του ηλικία στην Γαλλία, αλλά μετά το διαζύγιο των γονιών του επέστρεψε στην Ρουμανία. Σπούδασε Γαλλική λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο του Βουκουρεστίου και αργότερα έγινε καθηγητής της γαλλικής γλώσσας. Το 1938 ο Ευγένιος Ιονέσκο επέστρεψε στην Γαλλία. Ένα χρόνο αργότερα μετά το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου πολέμου αναγκάζεται να εγκατασταθεί μαζί με την οικογένεια του στη Μασσαλία. Το 1944 με την απελευθέρωση του Παρισιού μετακομίζει μόνιμα στην πόλη του φωτός. Ο Ευγένιος Ιονέσκο έγραψε κυρίως στην γαλλική γλώσσα. Στα έργα του μιλάει για την μοναξιά του ανθρώπου και την ανθρώπινη ύπαρξη, ενώ πολλές φορές διακωμωδεί ανιαρές και κλισέ καταστάσεις. Ο Ευγένιος Ιονέσκο απόσπασε πολλά βραβεία και διακρίσεις κατατάσσοντάς τον στον κατάλογο με τους σημαντικότερους θεατρικούς συγγραφείς.

Στη συνέχεια παραθέτω μερικά από τα σημαντικότερα αποφθέγματα του Ευγένιου Ιονέσκο.

  • Οι άνθρωποι πάντα προσπαθούν να βρουν κίνητρα πίσω από κάθε καλή πράξη. Μας τρομάζει η αγνή καλοσύνη όσο και η αγνή κακία.
  • Τίποτε δεν είναι καινούργιο κάτω από τον ήλιο, ακόμα κι όταν δεν υπάρχει ήλιος.
  • Αυτοί που αντιστέκονται διστάζουν, αυτοί που διστάζουν αντιστέκονται.
  • Μόνο το εφήμερο διαρκεί.
  • Ένα έργο τέχνης είναι, πάνω από όλα, μια περιπέτεια του μυαλού.
  • Δεν είναι η απάντηση που μας διαφωτίζει, αλλά η ερώτηση.
  • Λογική είναι η τρέλα των δυνατών.
  • Οι ιδεολογίες μας χωρίζουν. Τα όνειρα και οι αγωνίες μας ενώνουν.
  • Το να σκέφτεσαι αντίθετα από τη εποχή σου είναι ηρωισμός. Αλλά το να το λες είναι τρέλα.
  • Το κωμικό, επειδή έχει την αίσθηση του παράδοξου, μου φαίνεται πως δείχνει περισσότερη απελπισία από το τραγικό.

Το 1970 ο Ευγένιος Ιονέσκο έγινε μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας. Πέθανε στις 28 Μαρτίου του 1994. Μερικά από τα σημαντικότερα έργα του είναι: Η Φαλακρή Τραγουδίστρια, Ρινόκερος, Οι Καρέκλες, Δολοφόνος χωρίς αμοιβή.

Ιονέσκο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Δάνος Στρατής

Απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών Τμήμα Θεατρικών Σπουδών. Λάτρης των τεχνών, της φωτογραφίας και των ταξιδιών.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;