Ερρίκος Ίψεν: Η μεγάλη αμαρτία, είναι όταν σκοτώνεις μέσα σ`έναν άνθρωπο την αγάπη

 

Ίψεν
Πηγή εικόνας: Klik.gr

Ο Ερρίκος Ίψεν είναι μια εξέχουσα μορφή του Παγκόσμιου θεάτρου, επηρέασε και εξέλιξε το σύγχρονο θέατρο με μέσο το ευφυέστατο μυαλό και την φλογερή του πένα. Η Ιδιαίτερη προσωπικότητα του Ερρίκου Ίψεν καθώς και το ισχυρό ποιητικό πνεύμα που διέθετε δημιούργησαν έναν τεράστιο συγγραφικό πλούτο που ακόμα και σήμερα αγγίζει τον αναγνώστη. Ο Ερρίκος Ίψεν γεννήθηκε στις 20 Μαρτίου του 1828 στην πόλη Σίεν της Νορβηγίας. Η οικογένεια του ήταν εύπορη αλλά μετά την πτώχευση της επιχείρησης που κατείχε ο πατέρα του αναγκάζονται να μετακομίσουν στο Vernstpop. Τα νεανικά και εφηβικά χρόνια του Ερρίκου Ίψεν ήταν δυστυχισμένα, όμως μέσα από τις δυσκολίες κατάφερε να ανθίσει ένας εσωτερικός κόσμος που άφησε ανεξίτηλα την υπογραφή του στην παγκόσμια λογοτεχνία και το θέατρο. Τα έργα του Ίψεν χαρακτηρίζονται από ρεαλισμό αν και στα τελευταία του συγγράμματα ο συμβολισμός παίζει όλο και σημαντικότερο ρόλο. Μέσα από τα έργα του ο Ερρίκος Ίψεν έθιξε σοβαρά θέματα της εποχής όπως η θέση της γυναίκας στην κοινωνία, το κύρος μέσα στο σύνολο καθώς και ζητήματα ηθικής. Ενώ στην αρχή τα έργα του συγγραφέα είχαν σαν κέντρο το άτομο μέσα στην κοινωνία σταδιακά το ενδιαφέρον μετατοπίζεται στο μοναχικό και απομονωμένο άτομο μέσα στην κοινωνία. Με το έργο Μπραντ (1864) ο Ίψεν εδραίωσε την φήμη του σε όλη την Ευρώπη ένα μεγάλο ποιητικό δράμα το οποίο έγραψε στην Ρώμη, όταν πήρε υποτροφία για σπουδές και μπορούσε να ταξιδέψει μακριά από αυτά που τον εγκλώβιζαν.

Ο Ερρίκος Ίψεν απεβίωσε στις 23 Μαΐου του 1906 στο Όσλο. Μερικά από τα σημαντικότερα έργα του είναι: Τα στηρίγματα της κοινωνίας (1877), Κουκλόσπιτο (1879), Βρικόλακες (1881), Ένας εχθρός του λαού (1882),  Η αγριόπαπια (1884),  Η κυρά της θάλασσας (1888), Έντα Γκάμπλερ (1890), Ο αρχιμάστορας Σόλνες (1892). Το 1899 ο Ίψεν έγραψε την τελευταία του διακήρυξη πάνω στη σχέση του καλλιτέχνη με τη ζωή και την αλήθεια, στο θεατρικό έργο Όταν ξυπνήσουμε εμείς οι νεκροί.

Σημαντικά αποφθέγματα από τον Ερρίκο Ίψεν 

* Μια ανθρώπινη κοινότητα είναι σαν ένα καράβι: Όλοι πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για να αναλάβουν το τιμόνι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

*Το μεγάλο μυστικό της εξουσίας είναι να μη θέλεις ποτέ να κάνεις περισσότερα από όσα μπορείς να πετύχεις.

*Το να αποζητάς την ευτυχία σ’ αυτήν τη ζωή, είναι η πραγματική έννοια της ανταρσίας.

*Το να ζητούμε σ’ αυτόν τον κόσμο επίμονα την ευτυχία, θα πει πως κατεχόμαστε από το πνεύμα της επανάστασης. Γιατί, ποιο είναι το δικαίωμά μας στην ευτυχία;

*Η μειοψηφία μπορεί και να έχει δίκιο, η πλειοψηφία πάντα κάνει λάθος.

*Ποτέ δεν πρέπει να φοράς το καλό σου παντελόνι όταν πηγαίνεις να πολεμήσεις για την ελευθερία και την αλήθεια.

*Το πνεύμα της αλήθειας και το πνεύμα της ελευθερίας είναι οι στυλοβάτες της κοινωνίας.

*Η θάλασσα έχει μια δύναμη που επιδρά επάνω στους ανθρώπους σαν θέληση. Η θάλασσα μπορεί να υπνωτίζει. Η φύση γενικά έχει μια τέτοια δύναμη.

*Ο δυνατότερος άνθρωπος που υπάρχει στη γη είναι εκείνος που καταφέρνει να ζει περισσότερο μόνος

*Η μεγάλη αμαρτία, η ασυγχώρητη,είναι όταν σκοτώνεις μέσα σ`έναν άνθρωπο την αγάπη

Ίψεν
Πηγή εικόνας: Ert.gr

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Δάνος Στρατής

Απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών Τμήμα Θεατρικών Σπουδών. Λάτρης των τεχνών, της φωτογραφίας και των ταξιδιών.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;