Αντονίν Μαγιέ, η αφανής συγγραφέας

Ακαδινοί

Ο κόσμος της λογοτεχνίας αργεί να εκτιμήσει τα πραγματικά αριστουργήματα, όταν όμως αυτό συμβεί κανείς δεν τα ξεχνά.

[punica-dropcap]Σ[/punica-dropcap]αν σήμερα γεννιέται η Αντονίν Μαγιέ ή Antonine Maillet. Πρόκειται για την πρωτοπόρα γαλλόφωνη Καναδή πεζογράφο και θεατρική συγγραφέα που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα γράμματα το 1950. Το έργο της αφορμάται από την αστική ζωή του Ακαδινού πολιτισμού και κυρίως των γυναικών του.

Ποιοι ήταν όμως οι Ακαδινοί;

Ακαδινοί ήταν οι Γάλλοι που εξορίστηκαν το 17ο  αιώνα από την πατρίδα τους και αναγκάστηκαν να αποικήσουν στη Β. Αμερική. Το όνομα τους δεν είναι παρά μία παραφθορά του ελληνικού τοπωνυμίου, Αρκαδία. Το 1755, όταν η Ακαδία βρέθηκε υπό Βρετανική κατοχή, άρχισαν μαζικές εκδιώξεις των πληθυσμών στη Γαλλία, την Αγγλία και  σε αποικίες τους.

Ακαδινοί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έχοντας αυτό το ιστορικό υπόβαθρο, η Μαγιέ δημιουργεί το La Saguine (1971), την ιστορία μιας κόρης και γυναίκας ψαράδων που μέσα από 16 μονολόγους διηγείται  την ζωή της όπως την βίωσε μέσα από την κουλτούρα των ομοφύλων της.

 

Λίγο αργότερα, το 1979 επηρεασμένη από τον κλασικισμό και τον αναγεννησιακό Ραμπελαί δημοσιεύει στο Radio America το Pelagie la Charette. Η χήρα Pelagie νοσταλγώντας να φτάσει στο Grand Pre (Νέα Σκωτία) ξεκινά από τον Αμερικανικό Νότο ένα ομηρικό ταξίδι με συντρόφους της, τους Ακαδινούς συγγενείς και φίλους

Η πρόσφορα της δεν πέρασε απαρατήρητη  κάτι που οδήγησε στο βραβείο Γκονκούρ ενώ απέσπασε και άλλες σημαντικές διακρίσεις, όπως :Αξιωματικός των Τεχνών και των Γραμμάτων, Εταίρος του Τάγματος του Καναδά, Prix Québec-Paris (1975), Officer of the Order of Academic Palms, Ταξιάρχης του Εθνικού Τάγματος της Τιμής και Αξιωματικός της Λεγεώνας της Τιμής.

Άλλα σημαντικά έργα της:

La Contrebandière – 1981

Les Drolatiques,

 Horrifiques et Épouvantables Aventures de Panurge,

ami de Pantagruel – 1981

 Crache à pic – 1984

 Garrochés en paradis – 1986

 Le Huitième Jour – 1986

Margot la folle – 1987

 L’Oursiade – 1990

William S. – 1991

 Les Confessions de Jeanne de Valois – 1992

La Nuit des rois – 1993

La Fontaine ou la Comédie des animaux – 1995

Le Chemin Saint-Jacques

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Αντώνιος Κίτσιος

Μετά από μερικά χρόνια απουσίας είπα να κάνω το come back στο περιοδικό που μου έδωσε τα φτερά για να πετάξω. Αν θα με χαρακτήριζα θα έβαζα πάντοτε το στερητικό -α από μπροστά. Πάμε να μιλήσουμε για πολιτισμό!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;