The Thread (Το Νήμα) – Η διεθνής παραγωγή της ΛΑΒΡΥΣ στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

Η διεθνής παραγωγή της ΛΑΒΡΥΣ «The Thread» παρουσιάστηκε στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου το Σάββατο 24 Αυγούστου σε συμπαραγωγή με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Η πρωτότυπη μουσική ανήκει στον Βαγγέλη Παπαθανασίου, ενώ τη σκηνοθεσία και τη χορογραφία υπογράφει ο Ράσσελ Μάλιφαντ. Τα κοστούμια είναι της σχεδιάστριας μόδας Μαίρης Κατράντζου, και οι φωτισμοί του Μάικλ Χαλς. Το έργο βασίζεται σε μια ιδέα της Γεωργίας Ηλιοπούλου, διευθύνουσας συμβούλου της πολιτιστικής εταιρίας ΛΑΒΡΥΣ.

Η παράσταση ονομάστηκε «The Thread» από τον μίτο της Αριάδνης. Είναι το νήμα που ενώνει, το νήμα που οδηγεί, το νήμα που μπορεί να κατανοήσει ό,τι με πρώτη ματιά φαίνεται ασύνδετο, το νήμα που μπορεί να μας ταξιδέψει σε κόσμους ασύμβατους φαινομενικά, φωτίζοντας υπόγειες συγγένειες που οι άνθρωποι διστάζουν να αποδεχτούν. Το νήμα που, με εργαλείο τη χορευτική τέχνη, μάς υπενθυμίζει τη βάση της αρχαιοελληνικής φιλοσοφίας: Από τα πολλά το ένα και από το ένα τα πολλά. Πρόκειται για μια μοναδική παράσταση χορού με σπουδαίους συντελεστές διεθνούς φήμης και μια ομάδα 18 επιλεγμένων Ελλήνων χορευτών (12 χορευτών σύγχρονου και 6 χορευτών παραδοσιακού χορού).

The Thread – ΛΑΒΡΥΣ

Η Ιδέα

Το «The Thread», είναι μία πρωτοποριακή παράσταση σύγχρονου χορού, που βασίζεται στη φιλοσοφία και τη δομή των παραδοσιακών χορών μας, αναδεικνύοντας το σημερινό πρόσωπο του πολιτισμού μας. Ο χορός είναι μία μορφή τέχνης, μία γλώσσα οικουμενική, που ξεπερνάει όλες τις πολιτισμικές, θρησκευτικές και γλωσσικές διαφορές και λειτουργεί ως ένα όχημα εξωστρέφειας, επικοινωνίας και αλληλοκατανόησης. Οι παραδοσιακοί χοροί, ως φορείς της πολιτιστικής μας κληρονομιάς συνδιαλέγονται με τον σύγχρονο χορό δημιουργώντας μια νέα πρόταση, όπου μεταφέρουν το μήνυμα στο διεθνές κοινό σε γλώσσα κατανοητή.

Το νήμα («The Thread») είναι η γραμμή που διατρέχει τον χρόνο συνδέοντας το παρελθόν με το παρόν, είναι τα κοινά πολιτισμικά στοιχεία που ενώνουν διαφορετικές περιοχές, είναι θεμελιώδεις πανανθρώπινες αξίες που όλοι μοιραζόμαστε, ανεξαρτήτως της θρησκείας, της εθνικότητας ή των πιστεύω μας, είναι μια έννοια προσωπική & επίκαιρη αλλά ταυτόγχρονα οικουμενική & διαχρονική. Είναι η ενέργεια που μας ενώνει με το Σύμπαν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

The Thread – ΛΑΒΡΥΣ

Το «The Thread», δεν είναι μόνο το νήμα που ενώνει το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον, αλλά και το νήμα που ενώνει διαφορετικές περιοχές της χώρας που με τους παραδοσιακούς χορούς τους, συμμετέχουν στη δημιουργία αυτού του θεάματος. Το «The Thread» είναι το αόρατο νήμα της δημιουργίας και της επικοινωνίας που ενώνει τον άνθρωπο με το σύμπαν.

Tο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου (ο τόπος που “Δρα Επί της Αύρας”) ήταν κατάμεστο με κόσμο. Στο “The Thread” διακρίναμε την ιεροτελεστία του χορού, ιδίως του ελληνικού χορού. που μέσα από τον ενωμένο κύκλο υπογραμμίζει το “η ισχύς εν τη ενώσει”. Με τις κομψές χορογραφίες και τις απρόσμενες φιγούρες θαυμάσαμε τη διαχρονικότητα του χορού συνδέοντας το παρελθόν με το παρόν, το παλιό με το μοντέρνο, το απλό με το πολύπλοκο. Ο Russell Maliphant, με τη βοήθεια δυο Ελλήνων δασκάλων, της Ελένης Σπαθιά και του Τάκη Καραχάλιου, μελέτησε βαθιά τους ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς και κατάφερε να δημιουργήσει ένα μαγευτικό έργο. Η εκφραστική χορογραφία τόνισε την προσωπική κίνηση των χορευτών ενώ η “αντίφαση” των ελληνικών χορών με τους σύγχρονους, ακολουθώντας μια σειρά εναλλαγών συναισθημάτων, οδήγησε σε μία κατανυκτική ατμόσφαιρα και σε μια βαθιά συγκίνηση.

Η εξαιρετικά πρωτότυπη και εμπνευσμένη για τη συγκεκριμένη παράσταση μουσική του Βαγγέλη Παπαθανασίου έχει έντονο τη γνωστό συνθετικό στίγμα του οσκαρικού Βαγγέλη, ενώ πλαισιώνεται από διακεκριμένους σολίστ παραδοσιακών μουσικών οργάνων (γκάιντες, λύρες, νταούλια κλπ.). Αυτή η σύνθεση είναι σαν μία ανασκαφή στο παρελθόν και συγχρόνως στο μέλλον προσεγγίζοντας την εξέλιξη του ανθρώπου. Πότε διαχωρίζει και πότε ενώνει τους δύο αυτούς κόσμους δημιουργώντας μια ξεχωριστή μουσική ενότητα που καθηλώνει το κοινό.

Τα ανάλαφρα σώματα των χορευτών πάλλονταν με το ρυθμό και τα μοναδικά κουστούμια της Μαίρης Κατράντζου, με σχέδια και μοτίβα εμπνευσμένα από τα αρχαία Μινωικά αγγεία, κυμάτιζαν στην καλοκαιρινή αύρα της Επιδαύρου.

Η τελευταία χορογραφία με την οποία έκλεισε η βραδιά μάς γοήτευσε, μάς συγκίνησε και μάς προξένησε αισθήματα σεβασμού και περηφάνιας καθώς ξετυλίγονταν μπροστά μας οι χορευτές.

Ο «χορογράφος του φωτός» Michael Hulls, δημιούργησε ένα φωτιστικό «σκηνικό» υψηλής αισθητικής παίζοντας με τις σκιές των χορευτών στο φυσικό περιβάλλον του θεάτρου. Η ζωή είναι ένας λαβύρινθος και το «The Thread» είναι το νήμα που οδηγεί, όταν δεν μπορούμε να χαράξουμε πορεία επιχειρώντας να φωτίσει αυτά που δεν φαίνονται και να συνδέει αυτά που φαινομενικά δεν συνδέονται. Το «The Thread» αποτυπώνει την πορεία του πνεύματος και του σώματος προς το “Φως” μέσα από τον λαβύρινθο της ανθρώπινης ύπαρξης.

 

Όλοι οι συντελεστές του «The Thread» κατάφεραν να συντονιστούν με το κοινό και να παρουσιάσουν μία μοναδική παράσταση υψηλής αισθητικής δημιουργώντας συναισθήματα ευγενικά και σκέψεις έντονες.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η παράσταση θα παρουσιαστεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 20-24 Νοεμβρίου και στις 3-4 Δεκεμβρίου 2019, στις 20.00.

Συντελεστές:
Πρωτότυπη μουσική: Βαγγέλης Παπαθανασίου
Σκηνοθεσία – χορογραφία: Russell Maliphant
Κοστούμια: Μαίρη Κατράντζου
Φωτισμοί: Michael Hulls

Χορευτές:

Δημήτρης Δελής, Μαργαρίτα Δημητριάδη, Αναστάσης Καραχανίδης, Ηρώ Κόντη, Μήνα Λέτσου, Ηλίας Μπαγεώργος
Λίνα Ντεμελή, Χρήστος Ξυραφάκης, Δημήτρης Παγανός, Γιώργος Παπαδόπουλος, Μαρία Παπακωνσταντίνου, Θεμιστοκλής Παυλής, Ηώ Σπηλιωτοπούλου, Δάφνη Σταθάτου, Αλέξανδρος Σταυρόπουλος, Μυρτώ Σχοινοπλοκάκη, Μαρία Τσιγγίστρα, Γιώργος Τσώλης.


Μουσικοί:
Μιχάλης Καλιοντζίδης (λύρα), Δημήτρης Μπάκης (γκάιντα)
Παντελεήμων Νικολαΐδης (αγγείον ή τουλούμ)
Βαγγέλης Παπαναστασίου (κλαρίνο)
Ιωάννης Σέρβος (τσαμπούνα)

Πολυφωνικό σύνολο:
Βαγγέλης Κότσου, Νίκος Μενουδάκης, Παναγιώτα Μπαλινάκου, Ρούλα Γρηγορία Ριφούνα, Αθηνά Σιδέρη, Αλέξανδρος Τσιμέκας.

Συμπαραγωγή
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών – ΛΑΒΡΥΣ


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μαριλένα Πονηράκη

Η Μαριλένα Πονηράκη γεννήθηκε στην Αθήνα. Ασχολείται με το θέατρο ως σκηνοθέτης και παραγωγός αλλά & ως ηθοποιός. Έχει σκηνοθετήσει τους 'Μπαμπάδες με Ρούμι' των Ρέππα - Παπαθανασίου, 'Ο Επιθεωρητής Έρχεται' του John B. Pristley, 'Η Μεγάλη Στιγμή' του Αλέκου Λιδωρίκη, 'Φωνάζει ο Κλέφτης' του Δημήτρη Ψαθά ενώ υπήρξε ηθοποιός της Αγγλικής θεατρικής ομάδας GITs. Μεταφράζει από τα Αγγλικά προς τα Ελληνικά και αντίστροφα, όπως το θεατρικό έργο 'Περιπέτειες με τους Δεινόσαυρους' της Roxana Esteve. Ασχολείται επίσης με την Επικοινωνία & τις Δημόσιες Σχέσεις μουσικών, θεατρικών παραστάσεων & φεστιβάλ μέσω των Social media. Έχει εργαστεί στον χώρο της διαφήμισης & του κινηματογράφου στην παραγωγή. Ακόμη, διδάσκει Αγγλικά & Θεατρικό Παιχνίδι. Οι σπουδές της είναι πάνω στο Θέατρο, τον Κιν/φο & την Επικοινωνία. Σπούδασε Υποκριτική στη Βογιατζή-Τράγκα ενώ στο Λονδίνο απέκτησε το BA in Film Studies & Communication από το Middlesex University & το MA in Communication από το University of Westminster. Μιλάει Γαλλικά & Ισπανικά. Το πρώτο της παραμύθι, 'Το Πετροκάραβο' εκδίδεται τον Μάρτιο του 2019 από τις εκδόσεις 'ΩΡΙΩΝ'.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;