Σπύρος Ευαγγελάτος: ένας αεικίνητος σκηνοθέτης

Στις 20 Οκτωβρίου 1940 γεννήθηκε ο Σπύρος Ευαγγελάτος στην Αθήνα. Με καλλιτεχνική καταγωγή ήταν μονόδρομος η ενασχόλησή του με το θέατρο. Γονείς του ήταν ο συνθέτης και αρχιμουσικός της Λυρικής Σκηνής Αντίοχος Ευαγγελάτος κι η αρπίστρια Ξένη Mπουρεξάκη. Αρχικά σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη συνέχεια στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Την περίοδο 1966-1970 συμπλήρωσε τις σπουδές του στην Αυστρία, την Γερμανία, την Γαλλία. Σπούδαζε μάλιστα με υποτροφία θέατρο και θεατρολογία στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης.

Το 1962  ίδρυσε τη “Νεοελληνική Σκηνή” ενώ το διάστημα 1971-1977 συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο σκηνοθετώντας παραστάσεις στην Επίδαυρο κι αλλού.

Την περίοδο 1977-1980 διετέλεσε γενικός διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος ενώ την τριετία ’84-’87 διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Το 1975 ίδρυσε το “Αμφι-θέατρο”, με το οποίο διοργάνωνε παραστάσεις σε όλο τον κόσμο. Αν και η πορεία του ήταν λαμπρή με πολύ καλές παραγωγές, το τέλος του θεάτρου ήταν άδοξο. Τον Φεβρουάριο του 2011, λόγω οικονομικών προβλημάτων, αποφάσισε αναστολή της λειτουργίας του ιστορικού αυτού θεάτρου.

Σπύρος Ευαγγελάτος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε όλα τα χρόνια της σκηνοθετικής του πορείας καταπιάστηκε με κείμενα γνωστά αλλά και άγνωστα. Μεταξύ άλλων σκηνοθέτησε Σαίξπηρ, Λόπε ντε Βέγκα, Μπέκετ, Μπρεχτ και Πιραντέλο, αλλά κι όλους τους αρχαίους Έλληνες δημιουργούς. Η τελευταία του παράσταση ήταν ο “Αμύντας”, που παρουσίασε το καλοκαίρι του 2016.

Το 1970 έγινε διδάκτορας της Φιλοσοφικής Σχολής της Αθήνας και το 1989 εξελέγη αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της ίδιας Σχολής. Το 1991 ανέλαβε την έδρα του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών, που μόλις είχε δημιουργηθεί. Επίσης το διάστημα 1997-1999 έγινε πρόεδρος του ίδιου τμήματος.

Για την προσφορά του στο θέατρο έχει, κατά καιρούς, τιμηθεί με διάφορα βραβεία. Μεταξύ των άλλων έχει λάβει το βραβείο “Κάρολος Κουν” (1988), το βραβείο της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων (1994), το βραβείο Σκηνοθεσίας της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων (1996). Σε ένδειξη σεβασμού προς το σπουδαίο του έργο έλαβε το παράσημο του «ταξιάρχη του τάγματος του Φοίνικος» απο τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας ενώ το 2005 εκλέχθηκεκαι τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

                      Η στιγμή της αναγόρευσής του σε τακτικό μέλος της Ακαδημίας.

Στις 12 Ιανουαρίου 2012 ανακηρύχθηκε αντιπρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών και πρόεδρος το 2013.  Tο 2004 ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας τον τίμησε με το ανώτερο παράσημο “Ordine della Stella Solidarietà Italiana-Cavaliere” (III Classe) για την προσφορά του στη σύσφιγξη των ελληνο-ιταλικών πολιτιστικών σχέσεων.

Ήταν παντρεμένος με την ηθοποιό Λήδα Τασοπούλου (1953-2005), με την οποία απέκτησαν τον Αντίοχο (1986-2010) και την Κατερίνα (1979-). Δεύτερη σύζυγός του ήταν η ηθοποιός Χριστιάνα Ματζουράνη.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χαντζή Μαντώ

Σπούδασε Βιολογία.Ζει στην Αθήνα,την οποία δεν αλλάζει για τίποτα στον κόσμο.Έχει μανία με το διάβασμα και της αρέσει το θέατρο.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;