Φθινόπωρο στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού

SHARE

Λίγες μέρες μόνο απέχουμε από τον πρώτο μήνα του φθινοπώρου. Καθώς οι περιοδείες των θεατρικών παραστάσεων οδεύουν προς το τέλος τους, αρκετές από αυτές, πριν ρίξουν αυλαία, θα κάνουν μια στάση στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού. Γνωστό σε όλους μας ως Ηρώδειο.

Το Ωδείο Ηρώδου Αττικού χτίστηκε το 2ο αιώνα μ.Χ από το Ηρώδη του Αττικού, από τον οποίον και πήρε το όνομά του. Στο Ηρώδειο παρουσιάζονταν κυρίως μουσικές παραστάσεις γι αυτό ονομάστηκε Ωδείο Ηρώδου Αττικού. Κτίστηκε μετά την κατάρρευση του Ωδείου που είχε χτίσει ο Αυγούστος. Λειτούργησε για 105 χρόνια και καταστράφηκε μαζί με πολλά κτίσματα από τους Έρουλους επιδρομείς. Κατά το μεσαίωνα λειτούργησε ως οχυρό. Το 1848 επί Όθωνα γίνεται η πρώτη ανασκαφή, ενώ κατά τη δεκαετία του 1950 αποφασίζεται η αναστήλωση του Ηρωδείου. Στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού άρχισαν να παρουσιάζονται παραστάσεις ήδη από τα τέλη της ίδιας δεκαετίας.

Ωδείο Ηρώδου Αττικού
Ηρώδειο

Κάτω, λοιπόν, από τον έναστρο ουρανό και το φως της Ακρόπολης μπορούμε να απολαύσουμε αρκετές από τις παραστάσεις που ξεχώρισαν αυτό το καλοκαίρι. Οι θεατρικές παραστάσεις που θα παρουσιαστούν είναι κυρίως αρχαίες κωμωδίες, αλλά και τραγωδίες. Ας δούμε, όμως, λίγο πιο αναλυτικά ποιες παραστάσεις θα παρακολουθήσουμε στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού τους μήνες Σεπτέμβρη και Οκτώβρη.

Σεπτέμβρης

Ο μήνας Σεπτέμβρης θα ξεκινήσει με την αρχαία κωμωδία του Αριστοφάνη Αχαρνής.  Οι Αχαρνής του Αριστοφάνη θα ανοίξουν την αυλαία για τις τελευταίες θεατρικές παραστάσεις του Ηρωδείου στις 1/9. Ο αγρότης Δικαιόπολης απογοητευμένος από τους συμπολίτες του, αγανακτισμένος με τους πολιτικούς και βλέποντας την γη του να καταστρέφεται αποφασίζει να κλείσει μια ιδιωτική συμφωνία με τη Σπάρτη για τον ίδιο και την οικογένειά του. Αυτή του η κίνηση θα προκαλέσει αντιδράσεις. Έτσι, θα ζητήσει βοήθεια από τον Ευριπίδη. Στην παράσταση Αχαρνής παίζουν: Πέτρος Φιλιππίδης, Κώστας Κόκλας, Παύλος Χαϊκάλης, Ιωάννης Παπαζήσης κ.α

Advertisement

Στις 3/9 στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού θα ανέβει η παράσταση Βάτραχοι του Αριστοφάνη. Ο Διόνυσος ξεκινά ένα ταξίδι για τον Κάτω Κόσμο. Με σκοπό, να φέρει πάλι πίσω τον Ευριπίδη. Καθώς έχουν εκλείψει οι καλοί δημιουργοί. Σε αυτό του ταξίδι θα έχει μαζί του τον δούλο του τον Ξανθία. Όταν φτάσουν στον προορισμό τους, ο Αισχύλος και ο Ευριπίδης θα αρχίσουν να τσακώνονται για το ποιος είναι ο καλύτερος. Στους Βατράχους του Αριστοφάνη πρωταγωνιστούν Σοφία Φιλιππίδου, Λάκης Λαζόπουλος, Δημήτρης Πιατάς, Αντώνης Καφετζόπουλος.

Ωδείο Ηρώδου Αττικού
Βάτραχοι Αριστοφάνης

Στις 7/9 θα παρακολουθήσουμε την Ηλέκτρα του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη. Η Ηλέκτρα αποτελεί μια από τις σημαντικότερες τραγωδίες του Ευριπίδη. Στην τραγωδία του Ευριπίδη παρακολουθούμε την Ηλέκτρα και τον Ορέστη να διαπράττουν ένα αποτρόπαιο έγκλημα. Το έγκλημα της μητροκτονίας. Το έργο παρουσιάζεται από την πλευρά του Ευριπίδη χωρίς καμία δικαίωση. Στην παράσταση παίζουν Λένα Παπαληγούρα, Νίκος Κουρής, Χρήστος Χατζηπαναγιώτης κ.α

Στις 16/9 το Ίδρυμα το Σπίτι του Ηθοποιού παρουσιάζει την παράσταση Έρωτες & Θρήνοι Γυναικών από τις τραγωδίες του Ευριπίδη. Η παράσταση αποτελεί μια συρραφή μονολόγων από τα έργα του Ευριπίδη «Άλκηστη», «Ανδρομάχη» «Μήδεια», «Ιφιγένεια», «Ελένη», «Εκάβη», «Ηλέκτρα». Την παράσταση σκηνοθετεί ο Πάνος Αγγελόπουλος, ενώ τη μουσική υπογράφει ο Δημήτρης Παπαδημητρίου. Τα έσοδα θα διατεθούν στο Ίδρυμα το Σπίτι του Ηθοποιού.

Ο Σεπτέμβρης θα κλείσει με την παράσταση Θεσμοφοριάζουσες του Αριστοφάνη στις 19/9. Ο Ευριπίδης ταραγμένος εξαιτίας των γυναικών, τις οποίες δυσφημίζει στα έργα του. Αποφασίζει να στείλει στη γιορτή τους, τα Θεσμοφόρια, έναν άντρα ντυμένο γυναίκα για να τον υπερασπιστεί. Στέλνει τον Μνησίλαχο, τον οποίον όμως θα ανακαλύψουν. Ο Ευριπίδης εμφανίζεται στην γιορτή τους με σκοπό να σώσει τον Μνησίλαχο με μια συμφωνία. Να σταματήσει να τις κακολογεί, αν αφήσουν ελεύθερο τον Μνησίλαχο. Παίζουν: Μάκης Παπαδημητρίου, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Γιώργος Χρυσοστόμου, Νάντια Κοντογεώργη, Γιώργος Παπαγεωργίου, Ελένη Ουζουνίδου κ.α

Advertisement

Οκτώβριος

Η αυλαία του Ηρωδείου θα κλείσει για τις θεατρικές παραστάσεις του φθινοπώρου στις 4/10 με την παράσταση Εκκλησιάζουσες του Αριστοφάνη σε διασκευή και σκηνοθεσία Αλέξανδρου Ρήγα. Ο Αλέξανδρος Ρήγας με έναν ανδροκρατούμενο θίασο, μόνη εξαίρεση αποτελεί η Σοφία Μουτίδου, η οποία παίζει έναν ρόλο που φτιάχτηκε αποκλειστικά για εκείνη, παρουσιάζει τη διαχρονική κωμωδία του Αριστοφάνη Εκκλησιάζουσες. Γυναίκες από όλη την Ελλάδα συγκεντρώνονται στην Αθήνα. Με αρχηγό την Πραξαγόρα θα καταλάβουν την Βουλή μέχρι να δημιουργηθούν οι πρώτες εντάσεις από τις γυναίκες. Παίζουν: Μελέτης Ηλίας, Σοφία Μουτίδου, Δημήτρης Σταρόβας, Αντώνης Λουδάρος κ.α.

Advertisement
Ωδείο Ηρώδου Αττικού
Εκκλησιάζουσες Αριστοφάνης

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Σπουδάζω στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι ωραίο να κάνεις αυτό που σ αρέσει! Χαμογελάστε σε κάθε στιγμή της ημέρας! Ένα χαμόγελο μπορεί να αλλάξει τα πάντα!

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG