ΑΘΗΝΑ: ΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ, μια πρωτοτυπη performance στο Θέατρο Τέχνης

SHARE

ΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ

της Έλλης Παπακωνσταντίνου / ΟDC Ensemble 

Στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης για δέκα παραστάσεις (από 31 Ιανουαρίου-11 Φεβρουαρίου 2018).

 

“Φαντάσου την ανθρώπινη φύση ως προς την παιδεία και την απαιδευσία, σαν μια εικόνα που παριστάνει μια τέτοια κατάσταση.” 

Πλάτων, Πολιτεία, Έβδομο βιβλίο. 

 

 Φαντάσου τώρα πως βρίσκεσαι σε έναν ειδικά διαμορφωμένο εικαστικό περιβάλλον, όπου μέσα στον μαυρόασπρο κόσμο των σκιών, δεν ξεχωρίζεις τι είναι πραγματικό και τι φανταστικό, τι σκιά και τι σώμα. Ξέρεις ότι κάποιοι χειρίζονται αυτές τις εικόνες, αλλά δε βλέπεις τους χειριστές. Φαντάσου πως οι ζωντανές λυρικές φωνές και τα ηχοτοπία είναι κλειδιά για να κατανοήσεις κάτι βαθύτερο για τον εαυτό σου και αυτόν τον κόσμο σου.

ΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ σε σύλληψη/σκηνοθεσία της Έλλης Παπακωνσταντίνου διερευνά μέσα από την φιλοσοφική διάσταση της τυφλότητας, πιθανές παραλληλίες με τον σημερινό κόσμο της εικονικής πραγματικότητας και των ψευδών ειδήσεων αντλώντας από την πλατωνική αλληγορία του Σπηλαίου.

Στην Αλληγορία του “Σπηλαίου” (514 π.Χ.– 520 π.Χ.) ο Πλάτων βάζει τον Σωκράτη να περιγράφει μια ομήγυρη ανθρώπων που ζουν αλυσοδεμένοι μέσα σε ένα σπήλαιο και βλέπουν μόνο σκιές πραγμάτων, ζώων και ανθρώπων που τις παίρνουν για αληθινές. Ποιός είναι λοιπόν ο αληθινός κόσμος;

Με τους στενούς συνεργάτες και μέλη της ODC Ensemble εικαστικό Παντελή Μάκκα και μουσικοσυνθέτη Τηλέμαχο Μούσα που υπογράφουν αντίστοιχα το εικαστικό περιβάλλον και τη μουσική σύνθεση, αλλά και με την δραματουργική συνεργασία των Στέλλα Ράπτη και της Tanja Diers, η ομάδα προτείνει μια νέα όπερα που αντλεί από μια μεγάλη γκάμα επιρροών: μοτίβα παραδοσιακής ελληνικής μουσικής, μπαρόκ μουσική λουπαδόροι και θορυβικά τοπία συνυφαίνονται με τον απρόβλεπτο εικαστικό κόσμο των σκιών σε μια ποιητική εμπειρία. Μια νέα όπερα για 4 φωνές, σαντούρι, πιάνο και live electronics Οι περφόρμερς, λυρικοί τραγουδιστές και χειριστές του θεάτρου σκιών στο κέντρο αυτού του έργου, μετέχουν με όλα τους τα εκφραστικά. Για το ΣΠΗΛΑΙΟ, ξένοι και Έλληνες δημιουργοί μοιράζονται τεχνικές και γνώσεις του θεάτρου σκιών και της νέας όπερας.

Advertisement

Με διακρίσεις στο εξωτερικό -πρόσφατα οι ΟDC βραβεύτηκαν για την παράσταση Revolt AthenΣ με το “First Prize Award BE Festival for the REP” στη Μεγάλη Βρετανία- αλλά και με σταθερή παρουσία στην Ελλάδα, η ομάδα συνεχίζει την έρευνά της στο σύγχρονο πολιτικό θέατρο.

Η παράσταση υποστηρίζεται από το Υπουργείο Πολιτισμού και αποτελεί μια διεθνή συμπαραγωγή και συνεργασία φορέων του εξωτερικού, όπως του Ευρωπαϊκού προγράμματος Creative Europe και των: Teater Nordkraft, Aalborg (Δανία), REP Theatre, Birmingham (Μεγ. Βρετανία), New Media Department, Stanford University (ΗΠΑ) και Copenhagen Operafestival (Δανία).

Η πρώτη παρουσίαση θα γίνει στο Θέατρο Τέχνης για δέκα παραστάσεις (31 Ιανουαρίου – 11 Φεβρουαρίου 2018). ΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ θα εξελιχθεί μέσα από διεθνή residencies και συνεργασίες σε βάθος χρόνου ενώ έχουν ήδη κλειστεί παραστάσεις στο εξωτερικό.

 

Ταυτότητα / συντελεστές:

Concept/ Σκηνοθεσία/ Libretto:  Έλλη Παπακωνσταντίνου

Μουσική Σύνθεση: Τηλέμαχος Μούσας

Δραματουργική συνεργασία: Στέλλα Ράπτη, Tanja Diers

Video installations / Real-time video και video-art: Παντελής Μάκκας

Shadow puppet designers: Τάσος Κώνστας/ Παντελής Μάκκας

Κατασκευή φιγούρων θεάτρου σκιών: Τάσος Κώνστας

Φωτισμοί: Ολυμπία Μυτηληναίου

Διεύθυνση Παραγωγής: Κωνσταντίνα Αγγελέτου

Performers/Παίζουν οι: Σταύρος Γιαγκούλης, Αναστασία Κατσιναβάκη, Βιβή Πέτση, Μαριλένα Χρυσοχοΐδη.

Σαντούρι: Μαριλένα Χρυσοχοΐδη

Πιάνο: Αναστασία Κατσιναβάκη

Βοηθός Σκηνοθέτη: Κατερίνα Δρακοπούλου,

Υπεύθυνος Επικοινωνίας: Νικόλ Βότση

Ηχοληψία: Σπύρος Δουκέρης

Φωτογράφοι: Karol Jarek, Ηλίας Μωραϊτης

Μουσική Διδασκαλία: Αναστασία Κατσιναβάκη

Παραγωγή: ODC Ensemble

 

Με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού

ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ:

Πρεμιέρα και πρώτη παρουσίαση στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης: 31 Ιανουαρίου – 11 Φεβρουαρίου 2018

Δεύτερο residency: BE Festival for REP, Birmingham residency, Birmingham, Μεγάλη Βρετανία.

Advertisement

Τρίτο residency: Teater Nordkraft, Aalborg, Δανία.

 

Παραστάσεις:

31 Ιανουαρίου 2018 – 11 Φεβρουαρίου 2018 Θέατρο Τέχνης – Υπόγειο, Αθήνα, Ελλάδα

4-6 Ιουλίου 2018 Φεστιβάλ BE, Birmingham, Μεγάλη Βρετανία.

Αύγουστος 2018 Ααlborg Theater, Δανία

Αύγουστος 2018 Copenhagen Operafestival, Δανία

The Gate Theatre, Λονδίνο, Μεγάλη Βρετανία

Operadagen Festival, Ολλανδία

 

Το πρόγραμμα της τουρνέ είναι υπό διαμόρφωση.

 

H ODC Ensemble

Η ODC Ensemble είναι μια διεθνώς αναγνωρισμένη ομάδα, που δρα στο χώρο της σύγχρονης και πειραματικής τέχνης και έχει ιδρυθεί από τη σκηνοθέτιδα Έλλη Παπακωνσταντίνου.
H ODC Ensemble δραστηριοποιείται στον χώρο της σύγχρονης τέχνης δημιουργώντας κυρίως υβριδικά έργα. Η ODC Ensemble εμπνέει και προκαλεί το κοινό με θεατρικές παραγωγές από κλασσικά και σύγχρονα έργα.

Η εταιρεία ODC Ensemble έχει δείξει δουλειές της στο Φεστιβάλ Αθηνών, έχει χρηματοδοτηθεί από το Arts Council της Μεγάλης Βρετανίας και το Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού και έχει παρουσιάσει παραστάσεις της στο εξωτερικό: Όπερα του Καϊρου (Υπό την Αιγίδα του ΟΗΕ), Chashama Theatre, Times Square (ΝΥ, Η.Π.Α.), Φεστιβάλ του Εδιμβούργου το 1998 και το 2004 (Μεγ. Βρετανία), Πανεπιστήμιο του Princeton (Η.Π.Α.), LaMaMa E.T.C., (ΝΥ, Η.Π.Α.), 1ο Διεθνές Φεστιβάλ του Ιράκ, Operadagen Festival, Ολλανδία, Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας (επίσημα εγκαίνια), Neukollner OperBerlin, Musikteatertage Festival Vienna,  etc. Το 2016 συμμετείχε στην PQ Quadrennial 2016 (CZ). Η Valetta 18 Πολιτιστική Προτεύουσα της Ευρώπης έχει αναθέσει την πραγματοποίηση παράστασης με τίτλο «Casino Barocque”, ενώ τον Ιούνιο θα παρουσιάσουμε την “Λουιζέτα, τα καμαρίνια μιας επανάστασης” σε συμπαραγωγή του Φεστιβάλ Αθηνών και της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Ελευσίνας.

Το 2011 η ODC Ensemble σύστησε ένα χώρο συλλογικής έκφρασης, δικτύωσης καλλιτεχνών και πολιτών, μια θερμοκοιτίδα σύγχρονης τέχνης το «ΒΥΡΣΟΔΕΨΕΙΟ», το οποίο και διηύθυνε από το 2011 μέχρι και το 2016. Σήμερα, πρωτοστατώντας στη διεθνή δικτύωση συμμετέχει ως partner σε τρία Creative Europe προγράμματα: Business Models for Culture (2016-2020), Europe Grand Central (2016-2018), Polar Circle (2017-2020). Είναι μέλος των διεθνών δικτύων Trans Europe Halles και IETM.

Advertisement

 

Η τελευταία τους παράσταση Revolt AthenΣ έχει παιχτεί μεταξυ άλλων στα φεστιβάλ: Acco Festival- Israel, Operadagen Festival- Holland, Neukoellner Oper- Germany, Musikteater Festival- Austria, Faki Festival- Croatia, BE Festival for the REP, UK, Antik Theatre- Spain και Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.

 

Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν – Υπόγειο: Πεσμαζόγλου 5, Αθήνα

Ώρες Παραστάσεων:

Τετάρτη 31 Ιανουαρίου στις 20:00

Πέμπτη 1, Παρασκευή 2, Σάββατο 3 Φεβρουαρίου στις 21:15

Κυριακή 4 Ιανουαρίου στις 20:00

Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου  στις 20:00

 

Πέμπτη 8, Παρασκευή 9, Σάββατο 10 Φεβρουαρίου στις 21:15

 

Κυριακή 11 Φεβρουαρίου  στις 20:00

Τηλέφωνο ταμείου: 2103228706

 

H παράσταση επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

SHARE:

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Θεατροπαίδι, μουσικοπαίδι και αλλα τέτοια καλλιτεχνικά. Απόφοιτη του Τμήματος Θεάτρου. Σαββατογεννημένη. Αγαπώ τον καφέ, τον χειμώνα και τις καλές παρέες. Δωσε μου ταξίδι και πάρε μου την ψυχή.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG