4ο Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών Σαλαμίνας

Για ένα ακόμη καλοκαίρι, το μικρό νησί του Σαρωνικού θα γεμίσει μουσικές και χορούς από χώρες και ηπείρους μακρινές. Ο λόγος για το  Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών που θα λάβει χώρα στη Σαλαμίνα για φορά (2009, 2011, 2013) , μια διοργάνωση που τείνει να γίνει θεσμός από το Λύκειο Ελληνίδων Σαλαμίνας.

 

Το Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών Σαλαμίνας αποτελεί έναν τοπικό πολιτιστικό θεσμό, που στηρίζεται εξ ολοκλήρου στη δύναμη των πολυάριθμων εθελοντών του, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων είναι Χορευτές και η Διοίκηση του Λυκείου Ελληνίδων Σαλαμίνας. Στοχεύει στις πολιτιστικές ανταλλαγές μέσα από τον παραδοσιακό χορό, τη μουσική , τα ήθη και τα έθιμα, στοιχεία που σφυρηλατούν δεσμούς φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των λαών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Λύκειο Ελληνίδων Σαλαμίνας, συμπληρώνοντας φέτος 35 χρόνια δράσεις, διοργανώνει το 40 Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών με θέμα “Ο Δρόμος του Μεταξιού”, όπου θα λάβουν μέρος γκρουπ-χορευτικές ομάδες από χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών για το δρόμο του Μεταξιού : η Ρωσία, η Ρουμανία, η Ισπανία και βέβαια η Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτού του νέου προγράμματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το εγχείρημα Τουριστικής Ανάπτυξης του Δυτικού Δρόμου του Μεταξιού, το Λύκειο Ελληνίδων Σαλαμίνας συμμετέχει δίνοντας σχετικό θέμα στο 4ο Φεστιβάλ θεωρώντας ότι ο “Δρόμος του Μεταξιού” μπορεί να αποτελέσει σημείο πολιτιστικής αναφοράς και να δώσει ώθηση στο τουριστικό ρεύμα προς την Ελλάδα και την Σαλαμίνα.

 

 

Φέτος οι χώρες που θα φιλοξενηθούν είναι η Ρουμανία (Plai de Dor – Arges Mioveni) , η Ρωσία ( Dance Theatre of Karachay- Cherkess Republic- Russian Federation)  και η Ισπανία (Grupo Folclórico San Francisco de Asís, Peña Huertana “El Botijo”) . Από τις 19 έως τις 23 Ιουλίου, οι ξένες αποστολές θα παρουσιάσουν την παράδοσή τους μέσα από τις παραδοσιακές μελωδίες και χορούς σε διάφορα μέρη του νησιού ώστε οι κάτοικοι να γνωρίσουν καλύτερα όψεις διάφορων πολιτισμών. Το πρόγραμμα τον παραστάσεων διαρθρώνεται ως εξής:

 

Λίγα λόγια για το Λύκειο Ελληνίδων Σαλαμίνας…

Το Λύκειο Ελληνίδων ως παράρτημα στην περιοχή της Σαλαμίνας ιδρύεται το 1982 και έκτοτε δραστηριοποιείται στην κατεύθυνση της συλλογής και προβολής του πολιτιστικού πλούτου της Ελλάδας και ιδιαίτερα της Σαλαμίνας. Για την επίτευξη των σκοπών του δημιουργούνται τα Τμήματα Εθνικών Χορών, Ιματιοθήκης και Βιβλιοθήκης, ενώ το 1995 η δραστηριότητά του διευρύνεται με την ίδρυση της Ερασιτεχνικής Σχολής Χορού, αναγνωρισμένης από το ΥΠΠΟ. Επιδιώκοντας την συνεπή προσέγγιση των χορών, της μουσικής και της ενδυμασίας, πραγματοποιούνται επιτόπιες καταγραφές στη Σαλαμίνα αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, που εμπλουτίζουν το χορευτικό ρεπερτόριο της ομάδας και την Ιματιοθήκη.

Ταυτόχρονα με την ίδρυση του Λυκείου συγκροτείται ο πρώτος πυρήνας της χορευτικής ομάδας, που γίνεται σταδιακά γνωστή στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, με τη συμμετοχή της σε σημαντικές εκδηλώσεις (Ωδείο Ηρώδου Αττικού το 1989 ) και σε διεθνή Φεστιβάλ Χορού στην Ιταλία, στη Γαλλία, στον Καναδά, στην Πορτογαλία, στη Γερμανία, στην Ουγγαρία, στην Κύπρο και αλλού. Το 2008, η χορευτική ομάδα συμμετείχε στην παράσταση “Η Αθήνα και η Ολυμπία χαιρετούν το Πεκίνο. 2.500 ελληνικής μουσικής παράδοσης”, που πραγματοποιήθηκε στο Πεκίνο με την επιστημονική και σκηνοθετική επιμέλεια του εθνομουσικολόγου Λάμπρου Λιάβα.

Την τελευταία δεκαετία, πραγματοποιούνται παραστάσεις χορών με ποικίλη θεματολογία ενώ το 2009 πραγματοποιήθηκε το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού με ιδιαίτερη απήχηση στην τοπική κοινωνία.

Ο χώρος του Λυκείου είναι πάντα ανοιχτός για όλους όσους επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν εθελοντικά στους κόλπους του, όπου άτομα κάθε ηλικίας συνεργάζονται εποικοδομητικά με στόχο την επίτευξη των σκοπών του και τη διατύπωση νέων προτάσεων στα πολιτιστικά δρώμενα της Σαλαμίνας.

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Πολύμνια Συνοδινού

Έχω μια γάτα, αδιάβαστα (πολλά) βιβλία και στα λευκώματα του Δημοτικού σχολίαζα ως όνειρό μου να γίνω συγγραφές και ποιήτρια. Σπουδάζω Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης, χορεύω, περπατάω στα στενά και εξερευνώ μουσεία ενώ τα τελευταία χρόνια μοιράζομαι ανάμεσα σε δύο νησιά και μια πόλη, τα οποία ανακαλύπτω όλο και περισσότερο.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;