«Τάδε έφη Ζαρατούστρα» στο θέατρο «Αλεξάνδρεια» από 22 Νοεμβρίου

«Τάδε έφη Ζαρατούστρα»
του Φρειδερίκου Νίτσε
από την Μαρία Ξενουδάκη
Από 22 Νοεμβρίου στο θέατρο «Αλεξάνδρεια»

 

Η Ανθρωπότητα έχει καθήκον να τοποθετεί τον σκοπό της, πιο πέρα από τον εαυτό της
Το φιλοσοφικό αριστούργημα του Φρειδερίκου Νίτσε (Friedrich Nietzsche) «Τάδε έφη Ζαρατούστρα», που θεωρείται ως το σημαντικότερο έργο του σπουδαίου Γερμανού φιλόσοφου, παρουσιάζει η Μαρία Ξενουδάκη (σκηνοθεσία-ερμηνεία) από 22 Νοεμβρίου 2021, κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 9:00 μμ στο θέατρο «Αλεξάνδρεια» (Σπάρτης 14, Πλ. Αμερικής, Τηλ.: 212-1007079).

Ο Ζαρατούστρα είναι ο ίδιος ο Νίτσε, ο ασκητής, ο ερημίτης, ο οραματιστής, ο αναχωρητής, ο Προφήτης, που προφητεύει ένα μέλλον απροσδιόριστο. Ο Ζαρατούστρα θέλει να ελευθερώσει τον άνθρωπο από το απατηλό ονειροπόλημα των αισθήσεων. Δεν ήρθαν ακόμη οι καιροί, παρά το γεγονός ότι τα λευκά περιστέρια χαϊδεύουν τώρα πια τα κάτασπρα μαλλιά του προφήτη και ο Λέων αναπαύει ανάμεσα στα χέρια του το κουρασμένο του μουσούδι. Σε λίγο θα σβήσει η πιο περίεργη μορφή στο στερέωμα της σκέψης των νεώτερων χρόνων, παίρνοντας μαζί του στον τάφο πολλά από τα μυστικά της κοσμοθεωρίας του.

«Την ζωή και το έργο μου στην τέχνη την αφιερώνω στον αγαπημένο μου φιλόσοφο Νίτσε και στην Μητέρα μου», σημειώνει η σκηνοθέτρια και ηθοποιός της παράστασης Μαρία Ξενουδάκη, «τους δυο παιδαγωγούς της εσωτερικής λευτεριάς μου, που σμίλεψαν με σπουδή την εύθραυστη ισορροπία μου, ανάμεσα στη ζωή και τον θάνατο. Αυτοί που μου έδειξαν την πληρότητα της ζωής, μέσα από την αγωνία της γέννησης της ύπαρξης έως τη βίαιη προσέγγιση ενός επικείμενου τέλους. Η ανθρωπότητα οφείλει να γνωρίζει το ανώτερο μέτρο της, μέσα από τέτοιες τραγικές φύσεις που οδήγησαν ατέρμονα τον εαυτό τους, μέσα από τη μοναξιά της απάρνησης των πάντων μακριά από την μονοτονία της ηθικής σ’ ένα ατέλειωτο γίγνεσθαι». Μ.Ξ.

Αποσπάσματα από τις σκέψεις και την φιλοσοφική θεωρία του Νίτσε
Δεν πρέπει ο Άνθρωπος να ξεπερνάει μόνο τα κακά ένστικτα.  Πρέπει να σβήνει και τα καλά και να ξαναθυσιάζει.
Ο άνθρωπος μπορεί να κάνει μια πράξη πολύτιμη, ποτέ όμως η πράξη δεν μπορεί να κάνει πολύτιμο τον άνθρωπο.
Δεν πρέπει να ζητάμε μόνο τις απολαύσεις από την ζωή, αυτό δείχνει την έλλειψη από τη ζωή, αυτό δείχνει την έλλειψη κάθε ευγένειας και αρετής.
Οι αρετές, οι νίκες πάνω στον ίδιο τον εαυτό μας, έχουν σημασία, γιατί προετοιμάζουμε τον εαυτό μας, για την μεγάλη νίκη του πνεύματος!
Η Ανθρωπότητα έχει καθήκον να τοποθετεί τον σκοπό της, πιο πέρα από τον εαυτό της.  Όχι σαν κόσμο της φαντασίας.  Διαίσθηση είναι να προβλέπεις την θέληση του μέλλοντος.  Αυτό το μεγάλο γεγονός.
Η γέννηση του μεγάλου πνευματικού ανθρώπου, του Υπερανθρώπου, που δεν θα σώσει τον άνθρωπο, αλλά θα τον ωθήσει να σώσει μόνος του τον εαυτό του, με τα δικά του εργαλεία, που είναι η Αρετή, το θάρρος και η Αγνότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ταυτότητα της παράστασης
Τάδε Έφη Ζαρατούστρα
Συγγραφέας: Φρειδερίκος Νίτσε
Μετάφραση: Εμμ. Ανδρουλιδάκη
Σκηνοθεσία – ερμηνεία: Μαρία Ξενουδάκη
Σκηνικά – Κοστούμια: Ειρήνη Πετράκη
Φωτισμοί: Στηβ Μαργαρίτης
Βοηθός σκηνοθέτη: Νατάσα Κορομβόκη
Φωτογραφίες: Κώστας ΒολιώτηςINFO
ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ: Δευτέρα και Τρίτη στις 9:00 μμ
ΠΡΕΜΙΕΡΑ: Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2021
ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ: 12 €, 10 € (φοιτητικό), 8 € (άνεργοι)
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 90 λεπτά
ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ: τηλ. 212-1007079, 6944-898482

Θέατρο Αλεξάνδρεια
Σπάρτης 14, Πλατεία Αμερικής, 11252 ΑΘΗΝΑ
Τηλ.: 212-1007079, 6944-898482
EMAIL:  alexandreia.theatro@gmail.com
https://www.facebook.com/AlexandreiaPolychorosTechnes

Ο χώρος λειτουργεί ως COVID FREE και τηρεί όλα τα υγειονομικά μέτρα.
Σύντομα θα ανακοινωθεί η on line αγορά εισιτηρίων


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χριστίνα Γεωργιάδη

Έχω τελειώσει το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Αγαπώ το θέατρο, την μουσική και γενικότερα την τέχνη. Έχω καταλήξει στο ότι είναι ωραίο να κάνεις αυτό που σ αρέσει! Μην ξεχνάτε να χαμογελάτε!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;