Συναντήσαμε του συντελεστές των «Ερωτευμένων Αλόγων»

«Ερωτευμένα Άλογα»

«Ερωτευμένα Άλογα»

ομάδα Εν Δυνάμει 

Σκηνοθεσία: Ελένη Ευθυμίου 

Στη Μονή Λαζαριστών στις 19, 20, 23-27 Μαΐου 2018

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ομάδα «Εν Δυνάμει» είναι μία μικτή ομάδα ανθρώπων με και χωρίς αναπηρία. Ιδρύθηκε το 2008 από την Ελένη Δημοπούλου, τη Μαρία Ιωαννίδου και μια μικρή ομάδα αποτελούμενη από γονείς παιδιών με αναπηρίες, οι οποίοι επιθυμούσαν τα παιδιά τους μέσα από καλλιτεχνικές δράσεις να μπορούν να εξωτερικεύσουν τις σκέψεις και τα αισθήματά τους. Η ομάδα βασίζεται σε μαρτυρίες ανθρώπων εντός και εκτός της ομάδας αλλά ταυτόχρονα υπάρχει και ένα στοιχείο επινόησης και φαντασίας δηλαδή υπάρχουν πολλά κείμενα τα οποία είναι λογοτεχνικά και ποιητικά και έτσι ξεφεύγει από τη νόρμα της εποχής που είναι το Θέατρο Ντοκουμέντο. Πρόκειται για μια κολεκτίβα νέων καλλιτεχνών. Η ομάδα δεν περιορίζεται στη θεατρική δράση. Έχει εκδώσει ένα βιβλίο άτιτλο και με μια τρύπα στη μέση, ένα βιβλίο που παίζει στο δίπολο δύναμη-αδυναμία. Επίσης πραγματοποιούν εικαστικά αλλά και μουσικά δρώμενα. «Η Τέχνη είναι ο κοινός τόπος στον οποίο συναντιόμαστε και δημιουργείται ένα πεδίο δυνάμεων». 

«Ερωτευμένα Άλογα»

Τα «Ερωτευμένα Άλογα» είναι το τρίτο μέρος μίας τριλογίας με τίτλο «Το Άλλο το κανονικό». Η τριλογία αποτελείται από την πρώτη παράσταση «Ο Άνθρωπος Ανεμιστήρας» που ερευνά το θέμα της αναπηρίας. Η ομάδα εξέφρασε για πρώτη φορά την ασφυκτιούσα ανάγκη της να μιλήσει για προσωπικές ιστορίες και ο «Ο Άνθρωπος Ανεμιστήρας» ήταν μια παράσταση βασισμένη στις μαρτυρίες των ιδίων των μελών της ομάδας, των οικογενειών αλλά και του ευρύτερου κύκλου, αποτελούμενο από άτομα με αναπηρία. Η δεύτερη παράσταση της τριλογίας ήταν το «Άλλο Σπίτι» όπου η ομάδα εξερεύνησε το θέμα του προσωπικού χώρου και είχε ως εκκίνηση ένα ερώτημα που ταλανίζει αρκετούς γονείς παιδιών με αναπηρία – τι θα απογίνει το παιδί μου όταν εγώ φύγω; Το έργο «Ερωτευμένα Άλογα» πραγματεύεται τον έρωτα στους ανθρώπους με ή χωρίς αναπηρία, γιατί ο έρωτας εξισώνει τους πάντες. Ο έρωτας είναι μια κατάσταση που τρελαίνει και τορπιλίζει το μυαλό και και αναιρεί την λογική και κάθε είδους ορθολογισμό. Είναι μία αρκετά τολμηρή παράσταση και στην έρευνά της και στην αποτύπωσή της, «δε θέλαμε να είναι λιγότερο τολμηρή παράσταση από την πραγματικότητα.»
Το project «Home» της ομάδας, που παρουσιάστηκε στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης σχετίζεται με τα «Ερωτευμένα Άλογα». Η παράσταση βασίζεται σε έρευνες επιστημονικού (εργασίες) αλλά και διαπροσωπικού επιπέδου.

Επίσης υπάρχει στις παραστάσεις μια συνομιλία με μεγάλους στοχαστές ή μεγάλους συγγραφείς. Στα «Ερωτευμένα Άλογα» ανιχνεύονται αποσπάσματα του ερωτικού λόγου του Ρολάν Μπαρτ, εντοπίζεται «η ρευστή αγάπη του Μπάουμαν. Επιρροές από εμβληματικά κείμενα όπως ο Ρωμαίος και η Ιουλιέτα του Σαίξπηρ, ή ο Βέρθερος του Γκαίτε»

Είναι μια παράσταση που δεν έχει γραμμική δομή αλλά περνάει συνειρμικά από την μία εικόνα στην άλλη αναπτύσσοντας το θέμα του έρωτα κυρίως μέσα από την απουσία αυτού και από την ανάγκη για το άγγιγμα, το φιλί, για το ραντεβού. Μέσα στην παράσταση διαφαίνεται η απουσία του έρωτα από τη ζωή μας. Η προσπάθεια προσέγγισης του έρωτα και η πίστη ότι αυτός θα έρθει είναι στοιχεία που δεσπόζουν στο έργο. «Το κοινό θα εισέλθει σε ένα σύμπαν ποιητικό».

Μια συνειρμική παράσταση, δίχως ορθολογισμό διότι αυτός δεν υπάρχει στον έρωτα, εξού και ο τίτλος «Ερωτευμένα Άλογα».

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Σύλληψη & Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Ελένη Δημοπούλου
Σκηνοθεσία: Ελένη Ευθυμίου
Έρευνα & Συγγραφή Κειμένου: Ελένη Ευθυμίου & ομάδα «Εν δυνάμει»
Δραματουργική Επεξεργασία: Σοφία Ευτυχιάδου
Σκηνικά & Κοστούμια: Ευαγγελία Κιρκινέ
Συνεργάτης – σκηνογράφος: Richard Anthony
Σχεδιασμός Φωτισμών: Richard Anthony, Βαγγέλης Μαρούλης
Χορογραφία & Διδασκαλία Κίνησης: Τάσος Παπαδόπουλος
Καλλιτεχνική Συνεργάτης: Βιτόρια Κωτσάλου
Οπτικό Περιβάλλον & Βίντεο: Δημήτρης Ζάχος
Μουσική: Ελένη Ευθυμίου, Οδυσσέας Γκάλλιος
Σχεδιασμός Ήχου & Ενορχήστρωση: Οδυσσέας Γκάλλιος
Οργάνωση Παραγωγής: Φωτεινή Τσακίρη
Βοηθός Σκηνοθέτη: Βαγγέλης Κοσμίδης
Βοηθός Σκηνογράφου & Ενδυματολόγου: Σοφία Πατσινακίδου
Ειδικές Σκηνογραφικές & Ενδυματολογικές Κατασκευές: Μάριος-Λέανδρος Μπαστέας
Φωτογραφίες Παράστασης: Δημήτρης Χονδροπήδας

Ερμηνεύουν: Κλειώ Αντωνοπούλου, Νοεμή Βασιλειάδου, Χρύσα Γκούμα, Μαρία Δαχλύθρα, Μαργαρίτα Καϊναδά, Άννα Καλίντσεβα, Ευαγγελία Κεφάλα, Ευαγγελίνα Καρυοφύλλη, Βαγγέλης Κοσμίδης, Ηλίας Κουγιουμτζής, Γιώτα Κουϊτζόγλου, Θεανώ Κόντα, Νίκος Κυπαρίσσης, Άγγελος Κωνσταντίνου, Λωξάνδρα Λούκας, Δημήτρης Λύρας, Σοφία Μπλέτσου, Θάνος Νανάσης, Μιχάλης Ντολόπουλος, Θεανώ Παπαβασιλείου, Αργύρης Πνευματικός, Χρήστος Σιούμης, Αθηνά Σωτήρογλου, Δέσποινα Τριανταφυλλίδου, Νεφέλη Τσίντζου, Δανάη Τσορλίνη, Αλέξανδρος Χάτσιος


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;