Είδαμε το «Hello # Ελένη; 2018 μ.Χ.» στο Loukoumi # 10

Ελένη; 2018 μ.Χ.

Στον ιδιαίτερο χώρο του Loukoumi #10 στο Μοναστηράκι, είχαμε την δυνατότητα να παρακολουθήσουμε την θεατρική παράσταση «Hello # Ελένη; 2018 μ.Χ.» σε σκηνοθεσία Ζανό Ντάνια και κείμενο Γιάννη Βασιλειάδη.

Όχι όμως με αφορμή την υπέροχη και διαχρονική ποιητική γραφή του Ομήρου, στην Ιλιάδα, για τον Τρωικό πόλεμο που ξεκίνησε με αφορμή την γοητεία της ωραίας Ελένης, αλλά για το κείμενο του Ευριπίδη που ονομάζεται «Ελένη» και αναφέρεται στην αλήθεια της ιστορίας, ότι δηλαδή δεν έγινε ποτέ ο πόλεμος για μια γυναίκα.

Αντί αυτού ο ιστορικός τραγωδός παίρνει όχι μόνο έναν αλλά αρκετούς μύθους και τους μετουσιώνει σε μια δική του ιστορία που διαδραματίζεται στην Αίγυπτο. Συγκεκριμένα: Ο Μενέλαος μετά από την άλωση της Τροίας κατέπλευσε στην Αίγυπτο όπου συνάντησε την Ελένη και έμαθε με κατάπληξη ότι η «εν Τροία» Ελένη ήταν φάσμα ψευδές. Η πραγματική του σύζυγος ήταν κρυμμένη στην Αίγυπτο καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου και ο καταστροφικός πόλεμος της Τροίας είχε βασιστεί σε ένα ψέμα. Ο βασιλιάς της Αιγύπτου Θεοκλύμενος θέλει να νυμφευθεί την Ελένη αλλά εκείνη με τον Μενέλαο καταφέρνουν και διαφεύγουν κρυφά. Η έξοδος στο έργο αυτό μοιάζει πολύ με εκείνη στην Ιφιγένεια εν Ταύροις. Το έργο χαρακτηρίζεται ως αντιπολεμικό δράμα.

Η παράσταση που παρακολουθήσαμε μας ξεναγεί στο δικό της κωμικό ταξίδι και όχι δραματικό γεμάτο παραλλαγές και μετουσίωση στο σήμερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όλοι οι ηθοποιοί καταφέρνουν μέσα στο κωμικό στοιχείο να μας ταξιδέψουν στις περιπέτειες και τα πάθη των ηρώων σε μια ιδιαίτερη παρωδία που μας κάνει να θέλουμε να εξερευνήσουμε ακόμα περισσότερο το αρχαίο κείμενο ή απλά να ταξιδέψουμε με όμορφη και ανάλαφρη διάθεση στο παρόν κείμενο, αφού έχει αναφορές σε καθημερινές ανησυχίες του σήμερα, σε αντίθεση με το πρωτότυπο κείμενο και προσδίδει έτσι ένα ακόμα πιο προσιτό τόνο στο προφίλ των πρωταγωνιστών.

Συντελεστές:
Κείμενο: Γιάννης Βασιλειάδης
Σκηνοθεσία: Ζανό Ντανιάς
Μουσική: Πρόδρομος Μακρίδης
Τραγούδια: Ηφαιστίων Βαξεβανέρης
Μουσική και σκηνική επιμέλεια: Μαρία Νόρμαν
Ηχογράφηση: Studio S Lab-Σπύρος Κολαΐτης
Φωτογραφίες: Ζώης Τριανταφύλλου – Σφακιανάκης
Χορογραφίες: Γιόγια Ταμπακάκη
Βοηθός σκηνοθέτη: Νερίνα Καμπασάκη
Προβολή-Επικοινωνία: Νατάσα Παππά
Ερμηνεύουν: Δημήτρης Γιώτης, Γεωργία Σιακαβάρα, Μαρία Δρακοπούλου, Βασίλης Σαμαριτάκης, Ζανό Ντανιάς
Διάρκεια: 75 λεπτά

Info θεάτρου:
Loukoumi # 10
Διεύθυνση: Αγίου Φιλίππου 7, Μοναστηράκι


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Δανάη-Ελευθερία Σωπασή

Απόφοιτη ιδιωτικής σχολής δημοσιογραφίας και εν εξελίξει φοιτήτρια στον "Ευρωπαϊκό Πολιτισμό" του Ε.Α.Π. Μαζί εξερευνούμε θέματα πολιτισμού, όπως το θέατρο, ο κινηματογράφος, το βιβλίο και συζητάμε ακόμα περισσότερα μέσα από συνεντεύξεις. Στάση ζωής: "Rhythm is a dancer....! "

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;