Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας Κατά των Γυναικών στο Θέατρο

Η βία είναι φαινόμενο που το παρατηρούμε σχεδόν κάθε μέρα. Οι περισσότεροι έχουμε βιώσει κάποια μορφή βίας και στις γυναίκες αυτό το φαινόμενο είναι πιο έντονο. Υπολογίζεται ότι το 35% των γυναικών παγκοσμίως έχουν βιώσει σωματική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό ή από κάποιο άγνωστο κάποια στιγμή στην ζωή τους. Στις 17 Δεκεμβρίου ο ΟΗΕ ανακήρυξε την 25 Νοεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας Κατά των Γυναικών.Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας Κατά των Γυναικών

Το θέατρο είναι ένα μέσο που μπορεί πέρα από το να σε κάνει να περάσεις όμορφα για δυο ώρες, μπορεί να σε κάνει να προβληματιστείς, να κοιτάξεις διαφορετικά κάποια θέματα που ίσως σε απασχολούν, αλλά παράλληλα μπορείς να βρεις και μια λύση σε ένα πρόβλημά σου. Με αφορμή, λοιπόν, τη Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας Κατά των Γυναικών ψάξαμε και βρήκαμε θεατρικές παραστάσεις που έχουν κέντρο άξονά τους τη βία κατά των γυναικών.

Η Αγγέλα του Γιώργου Σεβαστίκογλου σε σκηνοθεσία του Πέτρου Νάκου στο πολυχώρο Alters Pars. Αποτελεί μια παράσταση για την εκμετάλλευση και τη βία που βίωναν οι γυναίκες υπηρέτριες τη δεκαετία του 1950 από τα αφεντικά τους αλλά και από τους ανθρώπους που τους έταζαν ότι θα γίνουν όλα αυτά που ήθελαν. Οι γυναίκες αυτές φαίνονται αδύναμες αλλά δεν είναι. Με τη βοήθεια της Αγγέλας θα προσπαθήσουν να βρουν τη φωνή τους και να κοιτάξουν κατάματα τη βία για να απελευθερωθούν από αυτή.

Άλλη μια παράσταση που καταγγέλλει την γυναικεία υποδούλωση στην πατρική και στην συζυγική εξουσία είναι η θεατρική μεταφορά του λογοτεχνικού βιβλίου «Η αγάπη άργησε μια μέρα» της Λιλής Ζωγράφου σε σκηνοθεσία Ένκε Φεζολλάρι στο Θέατρο ΑΡΓΩ. Το έργο παρουσιάζει την συγκλονιστική εικόνα της ελληνικής επαρχίας από τα μέσα της δεκαετίας του ’30 ως τις αρχές της δεκαετίας του ’80. Η παράσταση αποτελεί έναν ύμνο για τον έρωτα αλλά και για την ελευθερία.

Η βία κατά των γυναικών είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο που αμαυρώνει την σύγχρονη κοινωνία. Μίλα! Δεν είσαι μόνη! Σίγουρα κάποιος μπορεί να σε βοηθήσει! Ο πρώτος που μπορεί να σε βοηθήσει είναι ο εαυτός σου. Εσύ μπορείς να βρεις τη λύση! Κάνε το πρώτο βήμα! ΜΙΛΑ!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χριστίνα Γεωργιάδη

Έχω τελειώσει το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Αγαπώ το θέατρο, την μουσική και γενικότερα την τέχνη. Έχω καταλήξει στο ότι είναι ωραίο να κάνεις αυτό που σ αρέσει! Μην ξεχνάτε να χαμογελάτε!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;