Όταν «Το Τρίτο Στεφάνι» έγινε θεατρική παράσταση

Το βιβλίο του Κώστα Ταχτσή, «Το Τρίτο Στεφάνι», έγινε η πιο όμορφη αφορμή για ανέβει στη σκηνή του Εθνικού Θεάτρου τη θεατρική σεζόν 2009-2010, σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή. Ο Σταμάτης Φασουλής μαζί με τον Θανάση Νιάρχο διασκεύασαν το κείμενο της παράστασης. «Το Τρίτο Στεφάνι» αποτελεί την πρώτη απόπειρα του σκηνοθέτη να μεταφέρει στο θέατρο ένα από τα σημαντικότερα μυθιστορήματα.

Το Τρίτο Στεφάνι
Το Τρίτο Στεφάνι

Μέσα από τις ζωές της Εκάβης και της Νίνας βλέπουμε την Ελλάδα του μεσοπολέμου, της κατοχής και του εμφυλίου. Το έργο αντικατοπτρίζει την ελληνική πραγματικότητα της εποχής εκείνης. Το μυθιστόρημα του Κώστα Ταχτσή περιέχει αρκετά αυτοβιογραφικά στοιχεία. Το 1962 ο Κώστας Ταχτσής αποφάσισε να το εκδώσει για πρώτη φορά χωρίς μεγάλη απήχηση. Μετά από 8 χρόνια κατά την διάρκεια της διδακτορίας αρχίζει να γίνεται γνωστό. Το 1970 θα επανακυκλοφορήσει από της εκδόσεις Ερμής. «Το Τρίτο Στεφάνι» ήταν από τα βιβλία που συζητήθηκαν πολύ στους καλλιτεχνικούς κύκλους. Έτσι, το 1979 το Τρίτο Πρόγραμμα θα αποφασίσει να το διασκευάσει για το ραδιόφωνο. Το 1995-1996 ο τηλεοπτικός σταθμός Ant1 θα φέρει στις οθόνες μας την τηλεοπτική μεταφορά του μυθιστορήματος. Στη τηλεοπτική μεταφορά το ρόλο της Εκάβης θα παίξει η Λήδα Πρωτοψάλτη, ενώ το ρόλο της Νίνας η Νένα Μεντή.

Η θεατρική μεταφορά του μυθιστορήματος θα έρθει αρκετά χρόνια αργότερα, το 2009 στο Εθνικό Θέατρο. Αυτή τη φορά η Νένα Μεντή θα υποδυθεί την Εκάβη, ενώ την Νίνα θα υποδυθεί η Φιλαρέτη Κομνηνού. Μαζί τους ένα 24μελής θίασος, με το οποίον θα ενσαρκώσουν επί σκηνής τις ζωές της Νίνας και της Εκάβης. Η παράσταση είχε διάρκεια 4 ώρες. Παρά τη μεγάλη διάρκεια που είχε, «Το Τρίτο Στεφάνι» κατάφερε να γίνει μια από τις πιο επιτυχημένες παραστάσεις των τελευταίων χρόνων. Την επόμενη χρονιά (2010) και συγκεκριμένα το Σεπτέμβριο του 2010 θα επιστρέψει για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων. Αυτή τη φορά στο Θέατρο Παλλάς για να συνεχίσει την επιτυχία του. Το 2016 θα ανέβει από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος πάλι σε σκηνοθεσία και διασκευή του Σταμάτη Φασουλή. Το ρόλο της Εκάβης θα υποδυθεί η Ελισάβετ Κωνσταντινίδη.

«Το Τρίτο Στεφάνι» αποτελεί μια από τις σημαντικότερες παραστάσεις των τελευταίων χρόνων. Είναι από εκείνες τις παραστάσεις που θα ήθελες να δεις ή να ξαναδείς. Χωρίς να θέλει να ωραιοποιήσει την πραγματικότητα της εποχής μας μεταδίδει ακριβώς τα συναισθήματα της.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χριστίνα Γεωργιάδη

Έχω τελειώσει το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Αγαπώ το θέατρο, την μουσική και γενικότερα την τέχνη. Έχω καταλήξει στο ότι είναι ωραίο να κάνεις αυτό που σ αρέσει! Μην ξεχνάτε να χαμογελάτε!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;