«Όμορφη Πόλη» – μια νοσταλγική πόλη στο χώρο του θεάματος

Όμορφη Πόλη
Όμορφη Πόλη πηγή : www.pancreta.gr

«Όμορφη Πόλη» του Μέντη Μποσταντζόγλου (Μποστ), σε σκηνοθεσία Μιχάλη Κακογιάννη, σκηνικά του Βασίλη Φωτόπουλου, χορογραφίες του Βαγγέλη Σειληνού και φυσικά μουσική Μίκη Θεοδωράκη. Μια ιδιαίτερα υποσχόμενη μουσικοθεατρική παράσταση σε μια εποχή όπου σπουδαίοι καλλιτέχνες όπως  ο Μάνος Χατζηδάκης , Σταυρός Ξαρχάκος μαζί με τον Θεοδωράκη άφησαν το διαχρονικό μουσικό τους στίγμα με τις δημιουργίες τους κατακτώντας παράλληλα και το θέατρο.

Η «Όμορφη Πόλη» έκανε το ντεμπούτο της στις αρχές του καλοκαιριού το 1962 στο ιστορικό καλοκαιρινό θέατρο «Παρκ» όπου άνοιξε τις πύλες του για να την υποδεχτεί με ένα πλήθος μεγάλων, λαμπερών, ταλαντούχων ηθοποιών και τραγουδιστών όπως: ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, ο Γιάννης Βογιατζής, η Γιοβάννα, η Ντόρα Γιαννακόπουλου, η Σμάρω Στεφανίδου, ο Ανδρέας Ντούζος, η Ταϋγέτη, η Μίρκα Καλατζοπούλου και οι περίφημες οι αδελφές Καλουτά. Οι θεατές παρακολουθούσαν την παράσταση σε δύο μέρη: στο πρώτο ο Γιάννης Βογιατζής και η Γιοβάννα ερμήνευαν ελαφρολαϊκά τραγούδια σε στίχους του Μποστ μαζί με τους υπόλοιπους  πρωταγωνιστές ενώ στο δεύτερο ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης και η Ντόρα Γιαννακόπουλου ερμήνευαν τις νέες μουσικές δημιουργίες του πολυτάλαντου Θεοδωράκη σε στίχους των Δημήτρη Χριστοδούλου κι Ερρίκου Θαλασσινού.

Μερικοί τίτλοι από την «Όμορφη Πόλη» μαρτυρούν το μεγαλείο της παράστασης : «Μέσα στα μαύρα σου μαλλιά», «Της ξενιτιάς» («Φεγγάρι μάγια μου ‘κανες»), «Όταν με δείτε να μιλώ», «Εκείνος που μας χάθηκε», «Καημός» που είχε πρωτοτραγουδήσει ο αείμνηστος Στέλιος Καζαντζίδης ένα χρόνο πριν την παράσταση  κι όπου ερμηνεύονταν εξίσου μοναδικά  από τον Μπιθικώτση στην παράσταση.  Τα τραγούδια επίσης κυκλοφορήσαν στις 45 και στις 33 στροφές και έγιναν μεγάλες επιτυχίες εξαιρώντας όμως όλα εκείνα τα τραγούδια που είχανε στίχους του Μποστ (εκτός από τη «Σερενάτα») διότι τα έκοψε η λογοκρισία της εποχής και τέθηκαν ακατάλληλα για δισκογραφική εκμετάλλευση.

Διαβάστε επίσης  Κερδίστε 5 διπλές προσκλήσεις για την παράσταση "Ο γάμος του Καραχμέτη" για το Σάββατο 23 Δεκεμβρίου

Advertisements
Ad 14

Αυτό που είναι αξιοσημείωτο εκείνη την χρονιά για την «Όμορφη Πόλη» είναι ότι ανέβηκε παράλληλα με την παράσταση «Οδός ονείρων» του Μάνου Χατζιδάκι στο θέατρο «Μετροπόλιταν» επί της λεωφόρου Αλεξάνδρας (δίπλα στο «Παρκ»)  κάτω από την διεύθυνση του ίδιου επιχειρηματία Θεόδωρου Κρίτα, πυροδοτώντας την φήμη ότι Θεοδωράκης και Χατζιδάκις βρίσκονταν σε διαρκή κόντρα. Αυτή η φήμη μεγάλωσε όταν ο Μίκης Θεοδωράκης αρρώστησε και μεταφέρθηκε  στο νοσοκομείο «Εδουάρδος Ζ΄» του Λονδίνου για μια χρόνια αρρώστια που τον βασάνιζε από το 1947 έγραφε ο τύπος της εποχής.  Λόγο της απουσίας του από την σκηνή  ο κόσμος δεν έτμησε την παράσταση διότι ήθελε να δει τον ίδιο  να διευθύνει την ορχήστρα. Τότε ήταν που  ο Μίκης Θεοδωράκης μέσω του επιχειρηματία Κρίτα ζήτησε την στήριξη από τα «δίδυμα» Καζαντζίδη-Μαρινέλλας και Χιώτη-Λίντα που όμως αν και έλαβαν μέρος αφιλοκερδώς η παράσταση στερήθηκε την αναμενόμενη επιτυχία.

Ωστόσο, μετά από 57 χρόνια είχαμε την δυνατότητα να παρακολουθήσουμε την ιστορική αυτή παράσταση τόσο στο Μέγαρο Μουσικής όσο και στο Ηρώδειο. Στην θρυλική αυτή παράσταση, η οποία ανέβηκε το 2019, έπαιξαν μεταξύ άλλων Λήδα Πρωτοψάλτη, Κώστας Καζάκος, Ελισάβετ Μουτάφη κ.α. Η παράσταση γνώρισε μεγάλη επιτυχία.

 

Πήγες:

www.musiccorner.gr

https://stelioskazantzidis.blogspot.com/

www.ogdoo.gr

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

70s boho chic: Το trend που κάνει δυνατό comeback.

Το boho chic των 70s, εμπνευσμένο από την ανεπιτήδευτη αισθητική

Απόγνωση, Βλαντιμίρ Ναμπόκοφ: Μια χειριστική πρόζα

Το αριστούργημα του Ναμπόκοφ, Απόγνωση, συντίθεται με μια συγκλονιστική πρόζα