Παραστάσεις με ελεύθερη είσοδο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Το MAXMAG σας παρουσιάζει παραστάσεις Νοεμβρίου με ελεύθερη είσοδο που παίζονται σε Αθήνα  και Θεσσαλονίκη.

Αθήνα

Παραστάσεις ελεύθερη είσοδο

“Pietà”

στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Pietà – μια παράσταση που πραγματεύεται την απώλεια. Αυτό το βαθύ, ριζικό συναίσθημα που βιώνεται όταν ο άνθρωπος χάνει τον άνθρωπο, τη ζωή, την αξιοπρέπεια.

Μέσα από μια παλλόμενη, αγαλμάτινη ακινησία δυο ερμηνεύτριες (μια ηθοποιός και μια σοπράνο) αποτυπώνουν τρεις βιβλικές γυναικείες μορφές. Οι μορφές αυτές κραυγάζουν, ψιθυρίζουν και τραγουδούν τη ζωή τους όπως την έζησαν και την έχασαν συνδυάζοντας το συμβολικό τους λόγο με ιστορίες που ακούγονται off και αναβλύζουν από το αίμα και την άβυσσο του 20ου αιώνα (Άουσβιτς, Αμμόχωστος, Νανκίν) – μια ζωή σκληρή, απρόβλεπτη, εφιαλτική, μοναδική. Τα σύμβολα άλλωστε γεννιούνται από την πραγματικότητα.

Pietà – μια παράσταση εμπνευσμένη από το αριστούργημα του Μικελάντζελο, και τις διδαχές των μεγάλων μυστών. Πάντα η Τέχνη και το Θείο, με αφορμή τον άφατο πόνο, μιλούν για τον Εαυτό, για την Ύπαρξη μακριά και πέρα από κάθε δόγμα, θεωρία ή άποψη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Pietà σημαίνει Έλεος. Αυτό το είδος του ελέους που Τρυπά, Ξεσκίζει, Ανοίγει τα μάτια, Βλέπει.

Κείμενο, μουσική, σκηνοθεσία: Γιώργος Στεφανακίδης
Κοστούμια: Ελευθερία Δομένικου (aka Hallelujah)
Φωτισμοί: Γιώργος Στεφανακίδης
Ερμηνεύουν: Εβελίνα Αραπίδη, ηθοποιός, Μάιρα Μηλολιδάκη, υψίφωνος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ
27 Νοεμβρίου 2017 – 12 Δεκεμβρίου 2017
Είσοδος ελεύθερη.
Απαραίτητη η κράτηση θέσεων. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας
Κρατήσεις θέσεων στα ταμεία του Ιδρύματος, Πειραιώς 206, 177 78 Ταύρος
και τηλεφωνικά 210 3418579, Δευτέρα – Παρασκευή 11:00 – 14:00

Θεσσαλονίκη

Παραστάσεις ελεύθερη είσοδο

«Με δύναμη από την Κηφισιά»

στο Κέντρο Πολιτισμού Χρήστος Τσακίρης

Ο Δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού Ιωσήφ Αράπογλου και το ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, σας καλούν να παρακολουθήσετε την παράσταση «Με δύναμη από την Κηφισιά» των Κεχαΐδη – Χαβιαρά,  ένα από τα αριστουργήματα της σύγχρονης, ελληνικής θεατρικής παραγωγής από τη Θεατρική Ομάδα Δήμου Παύλου Μελά, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Σακατζή στο Κέντρο Πολιτισμού Χρήστος Τσακίρης  (Οδός Λαγκαδά 221, T: 2313 302833) τα τριήμερα  17, 18, 19 και 24, 25, 26 Νοεμβρίου 2017.

Ώρες παραστάσεων:
Παρασκευές και Σάββατα 21.00, Κυριακές 19.00
Η είσοδος είναι ΕΛΕΥΘΕΡΗ.
Αντί εισιτηρίου μπορείτε να προσφέρεται τρόφιμα μακράς διάρκειας και είδη προσωπικής υγιεινής, για την ενίσχυση του ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟΥ του Δήμου Παύλου Μελά.

Το έργο παρουσιάστηκε Δημοτικό Θέατρο της Σταυρούπολης του Δήμου Παύλου Μελά, το Φεβρουάριο και το Μάρτιο του 2016 και ήταν η δεύτερη κατά σειρά πετυχημένη παράσταση από τις έξη των τελευταίων δύο ετών που παρακολούθησαν οι φίλοι του Θεάτρου από τη Θεατρική Ομάδα του Δήμου όλα σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Σακατζή
«Εχθροί εξ αίματος» του Αρκά
«Με δύναμη από την Κηφισιά» του Δημήτρη Κεχαΐδη και της Ελένης Χαβιαρά
«8 γυναίκες κατηγορούνται» του Ρομπέρ Τομά
«Οι Ηλίθιοι» του Νιλ Σάιμον
«Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω» του Ντάριο Φο
«Έτσι είναι … αν έτσι νομίζετε» του Λουίτζι Πιραντέλλο

Λίγα λόγια για το έργο
Το «Με δύναμη από την Κηφισιά»  είναι ένα έργο που πρωταγωνιστούν γυναίκες αλλά δεν απευθύνεται μόνο σε  γυναίκες. Τρεις φίλες και η κόρη της μίας εξ αυτών συζητούν συνέχεια για τον έρωτα τόσο έντονα, όσο έντονη είναι τελικά και η απουσία του. Ο Δημήτρης Κεχαΐδης πίστευε ότι, μιλώντας για τον έρωτα, είναι σαν να μιλάς για την ίδια τη ζωή. Η συζήτηση για τον έρωτα, έλεγε, δεν είναι σαν όλες τις άλλες, δεν είναι για να περνάει η ώρα. Ο έρωτας είναι το κίνητρο της ζωής. Αυτό ισχύει και για τις ηρωίδες του έργου, την Αλέκα, τη Μάρω, τη Φωτεινή και την Ηλέκτρα. Ο έρωτας είναι το κίνητρο της ζωής τους. Γι αυτό και είναι πρόσωπα τραγικά ιδωμένα, όπως λέει η Ελένη Χαβιαρά, από μια γωνία … λοξή. Μέσα από τα μάτια και την καθημερινότητα αληθινών, όλο σάρκα και οστά γυναικών ζωντανεύουν επί σκηνής στιγμές από τη ζωή τους. Οι γυναίκες αυτές  θα μπορούσαν να είναι οι κόρες μας, οι φιλενάδες μας, οι συναδέλφισσές μας. Σαρκάζουν και σαρκάζονται ανηλεώς ενώπιόν μας.

Το έργο ανέβηκε για πρώτη φορά το 1995 από τη Νέα Σκηνή σε σκηνοθεσία Λευθέρη Βογιατζή και μετά την πρώτη παράσταση έμεινε για χρόνια το σλόγκαν ΄΄με δύναμη από …΄΄ προσαρμοσμένο σε κάθε περίσταση και σε κάθε θέμα.

Η Θεατρική Ομάδα του Τμήματος Αθλητισμού Πολιτισμού του Δήμου Παύλου Μελά, δημιουργήθηκε πρόσφατα από τη συνένωση της Θεατρικής Ομάδας «Καπνομάγαζο» του πρώην Δήμου Σταυρούπολης και του Θεατρικό Εργαστηρίου  του πρώην Δήμου Πολίχνης.

To Σημείωμα του Σκηνοθέτη Δημήτρη Σακατζή
Το «Με δύναμη από την Κηφισιά» είναι ένα θεατρικό έργο που μιλά για τον έρωτα. Γι? αυτόν το μικρό φτερωτό θεό που τρυπώνει στις καρδιές των ανθρώπων, αναστατώνει το πνεύμα, θυσιάζει το σώμα και τρελαίνει την ψυχή. Τον έρωτα τον αγνό, τον έρωτα τον στρεβλό, τον έρωτα που γελάει, τον έρωτα που κλαίει, τον έρωτα που ανάβει φωτιές και αφήνει  πίσω του κάρβουνα. Τον έρωτα που μας μεθά και βουτάμε με πάθος στη ζωή. Τον έρωτα που φωλιάζει μέσα στις καρδιές και τις γλεντάει. Και που όταν αποφασίσει να φύγει, αφήνει πίσω του ψυχές έρημες και άδειες. Και όπως αναρωτιέται η Αλέκα, μία από τις ηρωίδες του έργου μας : Αυτό ήτανε; Αυτό ήτανε και τελείωσε;

Τα όρια ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη φαντασία, την κωμωδία και το δράμα είναι δυσδιάκριτα. Το ταξίδι στην ταπεινή Ταϊλάνδη, που θα σημαίνει και το ξεκίνημα μιας νέας ζωής, λειτουργεί σαν σύμβολο της αρχέγονης ανάγκης του ανθρώπου για αλλαγή. Οι δύο συγγραφείς ξεκινούν από ένα θέμα που ενδιαφέρει και τους δύο και αυτοσχεδιάζουνε. Επιλέγουν ένα χώρο μαζεμένο, έναν κύκλο κλειστό και μέσα εκεί σκάβουνε στις σχέσεις των ανθρώπων και ψάχνουνε τη λεπτομέρεια. Το αξεπέραστο συγγραφικό δίδυμο δίνει έμφαση στις σχέσεις των γυναικών με τον άνδρα και δίνει ρόλους ισοδύναμους, χωρίς πρωταγωνιστή.

Οι συντελεστές της παράστασης
Συγγραφή: Δημήτρης Κεχαϊδης, Ελένη Χαβιαρά
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Σακατζής
Σκηνικά – Κουστούμια – Κατασκευές: Έλενα Ζέπου, Ελεάνα Μπάρμπα
Μουσική Επιμέλεια: Δημήτρης Σακατζής
Φωτισμοί: Μάκης Μαριάδης

Παίζουν (με σειρά εμφάνισης):
Αλέκα  Τζένη Τζερκέζη
Ηλέκτρα   Μαρία Λαουτίδη
Φωτεινή   Χαρά Γκιουσλή
Μάρω      Ερμιόνη Κουζανίδου

Η θεατρική ομάδα του Δήμου Παύλου Μελά
Η Θεατρική ομάδα του Δήμου Παύλου Μελά, παρουσίασε τα δύο τελευταία χρόνια τις εξής επιτυχημένες παραστάσεις: το «Εχθροί εξ αίματος» του Αρκά, το «Με δύναμη από την Κηφισιά» του Δημήτρη Κεχαΐδη και της Ελένης Χαβιαρά, το «8 γυναίκες κατηγορούνται» του Ρομπέρ Τομά, «Οι Ηλίθιοι» του Νιλ Σάιμον και το «Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω» του Ντάριο Φο. Οι παραστάσεις παρουσιάστηκαν στη σκηνή του Κ.Π. «Χρήστος Τσακίρης» και στο Κινηματοθέατρο «Αλέξανδρος», καθώς και για φιλανθρωπικούς σκοπούς στο Αμύνταιο και σε δύο Φεστιβάλ πανελλήνιας εμβέλειας (Ιεράπετρα, Ορεστιάδα) όπου και βραβεύτηκαν. Διακρίσεις πολύ σημαντικές γιατί προβάλλεται η πολιτιστική πολιτική και η συμβολή του Δήμου Παύλου Μελά στην προώθηση της θεατρικής τέχνης και στην παρακίνηση των πολιτών για ενασχόληση και συμμετοχή στην τέχνη και στον πολιτισμό.

Η ομάδα αριθμεί πάνω από 80 μέλη, ερασιτέχνες ηθοποιούς, που προέρχονται από την ομάδα «Καπνομάγαζο» της Σταυρούπολης, από το «Θεατρικό εργαστήρι Πολίχνης» καθώς και από ηθοποιούς που δεν ανήκαν στα παραπάνω σχήματα.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Δήμος Παύλου Μελά
Τμήμα Αθλητισμού – Πολιτισμού
Κέντρο Πολιτισμού «Χρήστος Τσακίρης»
Τηλ. 2313 302833, 835


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;