Οικονομικές Παραστάσεις/Ελεύθερη Είσοδος σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Το θέατρο έχει να μας προσφέρει πολλά –γνώσεις, συναισθήματα, τροφή για σκέψη… το καλό είναι πως δεν ζητάει πάντα ανάλογης αξίας με την προσφορά του ανταλλάγματα. Ιδού, λοιπόν, κάποιες οικονομικές παραστάσεις και δωρεάν προτάσεις γι αυτή την εβδομάδα που αξίζει να δείτε.

Θεσσαλονίκη

Ορλάντο της Βιρτζίνα Γουλφ – Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών

Στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών ανεβαίνει το έργο “Ορλάντο” από τις 28/9 έως και τη 1/10, κάθε βράδυ στις 21:00.

“Ορλάντο” ονόμασε η Βιρτζίνια Γουλφ το «υπεράνθρωπο» πλάσμα που δημιούργησε, ένα πλάσμα που ζει αιώνια και γνωρίζει τη ζωή τόσο μέσα από τα αντρικά όσο και μέσα από τα γυναικεία μάτια. Η ιδιαίτερη αυτή φιγούρα γεννιέται ως άνδρας ευγενικής καταγωγής κατά την Ελισαβετιανή εποχή, ενώ η ζωή της τελειώνει όντας μια χειραφετημένη γυναίκα του 20ου αιώνα. Ανά τους αιώνες το πλάσμα αυτό έχει καταφέρει να γεμίσει με πάμπολλες εμπειρίες. Ζώντας τη ζωή του στο έπακρο, αναζητά πάντα το ίδιο πράγμα την ουσιαστική και βαθιά επικοινωνία με τον άνθρωπο.

Στο παρόν τοποθετείται η Ορλάντο στην παράσταση. Η ηρωίδα, λίγο πριν το τέλος της μακραίωνης ζωής της, αφηγείται στο κοινό τις πιο σπουδαίες στιγμές της σε μια ύστατη προσπάθεια να βρει επιτέλους την αληθινή ανθρώπινη επαφή, που πάντα έψαχνε. Έτσι, μέσω των αφηγήσεων της η Ορλάντο έρχεται ξανά αντιμέτωπη με τις πιο ακραίες εμπειρίες της, κάποιες από τις οποίες φυσικές και γήινες και κάποιες άλλες υπερβατικές και μεταφυσικές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Μετάφραση: Αλέξανδρος Ίσαρης
Διασκευή-Σκηνοθεσία: Ιώ Βουλγαράκη
Σκηνικός χώρος-Κοστούμια: Μαγδαληνή Αυγερινού
Φωτισμοί: Karol Jarek
Ηχητικό μοτίβο του Ύπνου: Δημήτρης Πατσαρός
Σχεδιασμός κομμώσεων: Alex Scissors
Σχεδιασμός μακιγιάζ: Marina Stat
Φωτογραφίες παράστασης: Κική Παπαδοπούλου
Teaser-Trailer: Σεμπάστιαν Φραγκόπουλος

Ερμηνεία: Αμαλία Καβάλη

Τιμές εισιτηρίων
Γενική Είσοδος: 12 €
Εκπτωτικό εισιτήριο (Φοιτητικό, Άτομα άνω των 65): 8 €
Ατέλεια – Ανέργων: 5 €

Προπώληση
Ταμείο Βασιλικού Θεάτρου T. 2315 200 200
Μονή Λαζαριστών: Μόνο ημέρες και ώρες παραστάσεων

Ώρες λειτουργίας Ταμείων
Βασιλικό Θέατρο (Πλατεία Λευκού Πύργου):
Τρίτη με Κυριακή: 8:30-21:30

 

“Τι λείπει”– Θέατρο Αυλαία

Οικονομικές παραστάσεις

Μέχρι και την 1η Οκτωβρίου θα παρουσιάζεται η χοροθεατρική παράσταση “Τι λείπει” στο θέατρο Αυλαία κάθε βράδυ στις 9.

Το βιβλίο του Shel Silverstein «Το κομμάτι που λείπει συναντά το μεγάλο Ο» αποτέλεσε την έμπνευση για τη δημιουργία αυτής της παράστασης. Πυρήνας του έργου είναι η άποψη πως οι συναντήσεις, που έχει κάθε άνθρωπος στη ζωή του, συμβάλλον καθοριστικά στην διαμόρφωση του εαυτού του αλλά και στη σύνθεση των προϋποθέσεων για την συνύπαρξή του με τους άλλους.

Χορευτές και ηθοποιοί συναντιούνται και συναντούν επί σκηνής διαφορετικά είδη χορού. Σύγχρονο, tango, hip-hop, jazz, flamenco. Έτσι, με όχημα τον χορό,  μιλούν με λέξεις πλασμένες από κίνηση για την συνάντηση με τους άλλους, με το διαφορετικό και το ανοίκειο. Βρίσκονται σε μια διαρκή αναζήτηση, μιλούν για ποικίλα θέματα που μας απασχολούν όλους και βιώνουν έντονα συναισθήματα.

Τελικά, ο χορός είναι ένας κώδικας επικοινωνίας και δημιουργίας. Ένα όλο από το οποίο Τίποτα δεν λείπει.

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Χορογραφία – Σκηνοθεσία: Μαριάνθη Ψωματάκη
Δραματουργική επεξεργασία: Αμαλία Κοντογιάννη
Μουσική: ​Γιώργος Ξανθόπουλος (πρωτότυπη μουσική σύνθεση για την παράσταση)
Σκηνικά  – Κοστούμια: Αλεξάνδρα Μπουσουλέγκα, Ράνια Υφαντίδου
Ειδικές κατασκευές σκηνικών: Θάνος Καρώνης
Κατασκευή κοστουμιών: Γεωργία Τιμιλιώτου
Σχεδιασμός Φωτισμών: ​Χρήστος Γιαλαβούζης
Βοηθός σχεδιαστή φωτισμών: Διονύσης  Καραθανάσης
Επιμέλεια video: Μιχάλης Γιαγκουνίδης
Επιμέλεια προγράμματος: Τζένη Αλσούλα
Σχεδιασμός Έντυπων: ​Δημήτρης Πολίτης
Επιμέλεια προγράμματος: Τζένη Αλσούλα
Concept – Φωτογραφίες: Τάσος Θώμογλου
Υπεύθυνος Οργάνωσης Παραγωγής  – Επικοινωνίας: Απόστολος Λιάπης
Βοηθός Οργάνωσης Παραγωγής: Σοφία Στυλιανού
Παραγωγή: «Ομάδα Τέχνης Oberon»

Παίζουν: Γιάννης Βαρβαρέσος, Σεργγέι Ιριτζιάν, Αναστασία Κωστοπούλου, Νιόβη Μπένου, Δημήτρης Μπίσκας, Σοφία Παπανικάνδρου, Μαριάννα Πατσαρίκα, Λένα Ράνη, Δροσιά Τριαντάκη

Τιμές εισιτηρίων

10€ κανονικό
8€ μειωμένο (φοιτητικό, ομαδικό)
5€ ανέργων

Προπώληση
IANOS (Αριστοτέλους 7) και στο ταμείο του Θεάτρου Αυλαία

Ώρες ταμείου
Τετάρτη – Κυριακή 10:30-13:30, 17:30-21:00

 

Αθήνα

Στείρα πόλη – Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Κορυδαλλού

Οικονομικές παραστάσεις

Το έργο του Αντώνη ΠαπαδόπουλουΣτείρα πόλη” θα παρουσιαστεί, από τον θίασο Ιωνικό Θέατρο,  την Παρασκευή 29 και το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου στις 20:00, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Κορυδαλλού.

Η θεατρική αυτή παράσταση αποτελείται από δύο έργα του Αντώνη Παπαδόπουλου, τα οποία έχουν έναν κοινό άξονα, την Αργολίδα και την επίδραση που είχαν οι Μυκήνες στις ζωές όλων των ανθρώπων ανεξάρτητα από την ταξική τους θέση.

Το πρώτο έργο ονομάζεται «Ασίνην τε» και αποτελεί το πρώτο θεατρικό έργο που ασχολείται με την Ασίνη, μια πόλη που έζησε στην σκιά των Μυκηνών και τώρα δεν την θυμάται σχεδόν κανείς.

Το δεύτερο έργο ονομάζεται «Φυγή από τις Μυκήνες». Η Κλυταιμνήστρα και ο Αίγισθος, ευρισκόμενοι μέσα σε ένα τρένο που τρέχει στον χρόνο, αναζητούν την αλήθεια ενώ ζουν μέσα σε ένα μακραίωνο ψέμα. Η –αμφίβολη– ισορροπία ρυθμίζεται από τον Δούλο, ενώ σε κάθε σταθμό του τρένου η Αλήθεια πλησιάζει πιο ωμή και πιο απλή.

Η “Στείρα πόλη” είναι μια παράσταση που έχει να προσθέσει κάτι νέο στους κύκλους των αρχαίων τραγωδιών, καθώς συνδιαλέγεται με ταξική συνείδηση με την ηρωική μυθολογία της αρχαιότητας. Γιατί εκτός από τη δόξα των λίγων που γράφουν την Ιστορία υπάρχει και η αφάνεια των πολλών που θυσιάζονται για τη δόξα εκείνων. Που γίνονται το υλικό πάνω στο οποίο χαράσσεται με αίμα η επίσημη Ιστορία.

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Κείμενα–Σκηνοθεσία: Αντώνης Παπαδόπουλος

Μουσική : Γιώργος Κομνάς,

Φωτισμοί : Λουλούδης Χατζής

Παίζουν: Στέλιος Βέργος (Δούλος), Νίκος Λουκάς (Ο άνδρας στην Ασίνη), Γιώργος Μπάϊκας (Αίγισθος- στρατιώτης), Γεωργία Μπαχού (Ξεπεσμένη Ηθοποιός), Ευγενία Πασπαλά (Κλυταιμνήστρα), Γιάννα Πετρουτσά (Η γυναίκα στην Ασίνη) και Κυριακή Φαντάκη (Ιφιγένεια και έγκυος γυναίκα)

Τιμές εισιτηρίων
Είσοδος ελεύθερη.

 

Δεν πληρώνομαι, δεν πληρώνω του Ντάριο Φο – Αίθριο του Δημαρχείου Κηφισιάς

Την Πέμπτη 28/9 στις 20:30 ανεβαίνει στο αίθριο του Δημαρχείου Κηφισιάς το έργο “Δεν πληρώνομαι, δεν πληρώνω” του Ντάριο Φο. Η παράσταση συνδιοργανώνεται από τον Σύνδεσμο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των Πόλεων και τον Δήμο Κηφισιάς και εντάσσεται στον πολιτιστικό θεσμό του τελευταίου «Μενάνδρεια».

Η πολιτική αυτή σάτιρα αποτελεί την τελευταία εκδοχή της εξαίρετης κωμωδίας “Δεν πληρώνομαι, δεν πληρώνω” (1974), την οποία ο Ιταλός νομπελίστας επανέφερε το 2010 μετά την προσθήκη των νέων οικονομικών δεδομένων της σύγχρονης Ιταλίας. Η δράση τοποθετείται στο Μιλάνο, όπου ξεσπά ανταρσία. Εκεί τα παιδιά πετροβολούν τους αστυνομικούς, οι γυναίκες κάνουν πλιάτσικο στα σούπερ μάρκετ και οι εργάτες σταματούν την κυκλοφορία των τρένων. Το σπίτι του Τζοβάνι, ενός νομοταγούς προλετάριου, και της Αντωνίας, μιας γυναίκας που επαναστατεί, γίνεται γιάφκα. είναι ο τόπος που συναντιούνται τρεις εκκεντρικές και καθόλου όμοιες μεταξύ τους φιγούρες, ένας αναρχικός αστυνομικός, ένας καραμπινιέρος κι ένας γέρος φιλόσοφος που πάσχει από άνοια.

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Μετάφραση, διασκευή και σκηνοθεσία: Παντελή Δεντάκη

Παίζουν: Κάτια Γέρου, Γιώργος Μακρής, Ερατώ Πίσση, Χρήστος Μαλάκης, Πέτρος Σπυρόπουλος.

Τιμές εισιτηρίων
Είσοδος ελεύθερη.

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Σταυρούλα Καζάκη

Γέννημα θρέμμα Θεσσαλονικιά. Ανήσυχο πνεύμα από παιδί διαβάζω ό,τι πέσει στα χέρια μου. Επιδιώκω την διαρκή ενημέρωση. Αγαπώ το θέατρο. Λατρεύω τα βιβλία -και κάπως έτσι έγινα Φιλόλογος!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;