Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος βραβεύτηκε με το Διεθνές Βραβείο Θεάτρου Yuri Liubimov

Τερζόπουλος
Θεόδωρος Τερζόπουλος -Luri Liubimov Πηγή από: cityportal.gr Φωτογραφια : Johanna Weber

Ο κορυφαίος Ελληνας σκηνοθέτης Θεόδωρος Τερζόπουλος τιμήθηκε με το Διεθνές Βραβείο Θεάτρου Yuri Liubimov. Η τιμητική αυτή διάκριση πραγματοποιείται κάθε χρόνο στη μνήμη του διάσημου ρώσου σκηνοθέτη Λιούρι Λιουμπίμοφ και το βραβείο απονέμεται σε μια διεθνή προσωπικότητα του θεάτρου. Τα προηγούμενα χρόνια είχαν βραβευθεί ο Ανατόλι Βασίλιεφ και ο Ταντάσι Σουζούκι.

Η κριτική επιτροπή του Διεθνές Βραβείου Θεάτρου, η οποία αποτελείται από τον Τομπαια Μπανκόνε (Πρόεδρος του ΙΤΙ), την Καταλίν Λιουμπίμοβα, τη Ναταλία Ισάεβα, τον Ανατόλι Βασίλιεφ, αποφάσισε την βράβευση του Θεόδωρου Τερζόπουλου επειδή εκείνος θεωρείται μια αναγνωρισμένη προσωπικότητα διεθνώς τόσο για το καλλιτεχνικό όσο και για το εκπαιδευτικό του έργο.Η τελετή απονομής του βραβείου Yuri Liubimov, λόγω της πανδημίας, μετατίθεται για το 2021.

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος γεννήθηκε στο Μακρύγιαλο Πιερίας. Αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Κ.Μιχαηλίδη το 1967 με καθηγητές τον Γιώργο Σεβαστίκογλου, τον Λεωνίδα Τριβιζά και Κωστή Μιχαηλίδη. Από το Berliner Ensemble του Βερολίνου θα αποφοιτήσει το 1976, με καθηγητές τους Χάινερ Μύλερ, Μάνφρεντ Βέκβερτ, Ρουθ Μπέρκχαους και Εκεχαρτ Σαλ.

Το 1981-83 κατέχει τη θέση του Διευθυντή Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας, ενώ το 1990 θα αποτελέσει ιδρυτικό μέλος του Διεθνούς Ινστιτούτου Μεσογειακού Θεάτρου, στο οποίο συμμετέχουν 22 χώρες της Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και των Βαλκανίων. Από το 1993 μέχρι σήμερα παραμένει Πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής της Θεατρικής Ολυμπιάδας. Το 2005 διοργάνωσε την 1η Διεθνή Συνάντηση Αρχαίου Δράματος στη Σικυώνα, με τίτλο Σκότος εμόν Φάος.  Από το 2013 διοργανώνεται κάθε χρόνο στο Θέατρο Αττις το θερινό διεθνές εργαστήριο η Μέθοδος του Θεόδωρου Τερζόπουλου για νέους ηθοποιούς και σκηνοθέτες.

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος έχει σκηνοθετήσει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και έχει συνεργαστεί με σημαντικούς Ελληνες και ξένους ηθοποιούς. Το 1985 ιδρυσε την θεατρική ομάδα Αττις με την οποία  έχουν παρουσιάσει σε 35 χρόνια, περισσότερες απο 2100 παραστάσεις σε όλο τον κόσμο.Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος ως Καλλιτεχνικός Διευθυντής των Διεθνών Συναντήσεων του Αρχαίου Δράματος στους Δελφούς, θα καλέσει  σημαντικούς δημιουργούς του Παγκόσμιου Θεάτρου όπως τους Χάινερ Μύλλερ, Μαριάν Μακ Ντόνταλντ, Ταντάσι Σουζούκι, Ρόμπερτ Γουίλσον, Γιούρι Λιουμπίμοφ κ.α.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Θεόδωρος  Τερζόπουλος με την πολυετή εμπειρία του, έχει συμβάλλει στην μελέτη του αρχαίου ελληνικού δράματος. Η μέθοδος εργασίας του και οι παραστάσεις αρχαίας τραγωδίας διδάσκονται σε έδρες κλασσικών σπουδών σε τριάντα πανεπιστήμια του κόσμου. Η φήμη του εχει ταξιδέψει παγκοσμίως για τη  σκηνοθεσία ελληνικών τραγωδιών, του Αισχύλου, του Σοφοκλή και του Ευρυπίδη αλλά και σύγχρονων έργων σπουδαίων Ελλήνων και Ευρωπαίων συγγραφέων.

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος πραγματοποιεί  εργαστήρια σε όλο τον κόσμο διδάσκοντας την μέθοδο διδασκαλίας του ενώ είναι Επίτιμος Καθηγητής σε πανεπιστήμια και ακαδημίες θεάτρου της Ελλάδας και του εξωτερικού.Εχει βραβευτεί με πολλά θεατρικά βραβεία. Η μέθοδος διδασκαλίας του έχει εκδοθεί στα Ελληνικά, Αγγλικά, Γερμανικά, Γαλλικά, Τουρκικά, Ρωσικά, Ιταλικά, Πολωνικά, Κινεζικά, Μανδαρίνικα, Κορεάτικα και Αραβικά. Το βιβλίο η “Επιστροφή του Διόνυσου” εκδόθηκε το 2015 και έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες.

τερζόπουλος
Πηγή : camerastyloonline.wordpress.com

Σημαντικός σταθμός στην καριέρα του Θεόδωρου Τερζόπουλου αποτελεί η συνεργασία του με την Ακαδημία του Πεκίνου. Το 1984 ξεκίνησε η συνεργασία του Έλληνα σκηνοθέτη με την Ακαδημία του Πεκίνου και σηματοδότησε μια δημιουργική σχέση ανάμεσα στην αρχαία ελληνική τραγωδία, την ὀπερα του Πεκίνου και το ασιατικό θέατρο. Το 2008 στο πλαίσιο του Πολιτιστικού έτους της Ελλάδας στην Κίνα σκηνοθέτησε με τους σπουδαστές της Ακαδημίας τον Προμηθέα Δεσμώτη του Αισχύλου και τιμήθηκε με το 1ο βραβείο καλύτερης παράστασης στο Φεστιβάλ ακαδημιών θεάτρου της Κίνας.

Επισφράγιση της συνεργασίας του Θεόδωρου Τερζόπουλου με την Ακαδημία αποτελεί το γεγονός της απονομής του τίτλου του Επίτιμου Καθηγητή της Ακαδημίας και η αναγνώριση ” της απόλυτης υποταγής της Ακαδημίας στο διαπολιτισμικό θέατρο του Έλληνα σκηνοθέτη¨ εἰπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της, Xu Xiang.

 

«Στο θέατρο του Τερζόπουλου ο μύθος δεν είναι παραμύθι, αλλά συμπυκνωμένη εμπειρία, η διαδικασία της πρόβας δεν είναι εκτέλεση μιας δραματουργικής θεώρησης, αλλά μια περιπέτεια σ’ ένα ταξίδι στο τοπίο της μνήμης, μια αναζήτηση των χαμένων κλειδιών της ενότητας του σώματος με τον λόγο, της λέξης ως φυσικής οντότητας».

Χάινερ Μύλλερ, Ιούνιος 1987, Βερολίνο

τερζόπουλος
Πηγή: camerastyloonline.wordpress.com

Πηγές  από:

  • ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΤΕΡΖΟΠΟΥΛΟΣ, σκηνοθέτης θεάτρου, ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ (αναλυτική) με στοιχειώδη εικονογράφηση & βιντεογράφηση Ανακτήθηκε από: https://camerastyloonline.wordpress.com/2011/08/24/theodoros-terzopoulos-skinothetis-theatrou-viografia-analytikh/  Τελευταία πρόσβαση: 21/10/2020
  • Στον Θεόδωρο Τερζόπουλο το Διεθνές Βραβείο Θεάτρου Yuri Liubimov από: https://cityportal.gr/ston-theodwro-terzopoylo-to-diethnes-brabeio-theatroy-yuri-liubimov,197580,5,2,0 Τελευταία πρόσβαση: 21/10/2020
  • Θέατρο ΑΤΤΙΣ Θεόδωρος Τερζόπουλος – Ανακτήθηκε από: http://attistheatre.com/  Τελευταία πρόσβαση 21/10/2020

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Γεωργία Μαυρογιάννη

Εἰμαι απόφοιτος του ΕΑΠ στον Τομέα του Ευρωπαικού Πολιτισμού Μου αρέσει το θέατρο, η μουσική και η ποίηση

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;