Ο Πάτροκλος Σκαφιδάς φωτογραφίζει το «Πεδίον του Άρεως» του Αναστάσιου Πινακουλάκη

Πεδίον του Άρεως

«Πεδίον του Άρεως»

του Αναστάσιου Πινακουλάκη

Την Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου συναντηθήκαμε στην Πλατεία Βικτωρίας. Περπατήσαμε την 3η Σεπτεμβρίου και διασχίσαμε το πλακόστρωτο για να βρεθούμε στην 28η Οκτωβρίου. Ήταν 08:50. Τα μαγαζιά ήταν ήδη ανοιχτά. Οι δρόμοι γεμάτοι. Μπροστά από την είσοδο του μαντρωμένου πάρκου, μία γριά πόρνη ξυνόταν επιδεικτικά. Ήμασταν μερικοί από τους πολλούς.

Πεδίον του Άρεως

Ο Πάτροκλος έφτασε 8:59 και ώσπου να δέσει με λουκέτο το ποδήλατό του, είχε φτάσει 9. Όπως πάντα συνεπής με τα ραντεβού του. Χωρίς πολλές συστάσεις, έβγαλε τον φωτογραφικό του φακό.

Πεδίον του Άρεως

Η φωτογράφηση έγινε με αφορμή το θεατρικό έργο «Πεδίον του Άρεως» του Αναστάση Πινακουλάκη. Ανήλικοι μετανάστες εκδίδονται καθημερινά στους δρόμους της Αθήνας, για 2-3 ευρώ, κάτω από το βλέμμα της Αστυνομίας. Ο Έλιο -13χρονο αγόρι από την Βουλγαρία- προσπαθεί μέσω της πορνείας να μαζέψει τ’ απαραίτητα χρήματα για να περάσει στην Σουηδία, όπου ζει κι εργάζεται η μητέρα του. Ο Μουστάφα -15χρονο αγόρι από το Πακιστάν- γνωρίζει πια πως το Δυτικό Όνειρο είναι ένα ψέμα, «izlŭga». Σε αυτό το πάρκο, δεν πέφτουν μόνο οι ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης, αλλά και οι εντελώς δικοί μας ήρωες, που δεν δεχτήκαμε ποτέ. Κάθε φορά που ο Μουστάφα βάφει τα μαλλιά του ξανθά και βγάζει ένα πλαστό διαβατήριο, ακούει «fraud» στην πύλη του αεροδρομίου, μα κάθε φορά προσπαθεί. Προσπαθεί να ζήσει κάπου όπου δε θα είναι αναγκασμένος να χάνει την αξιοπρέπειά του για να ζει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πεδίον του Άρεως

10.20 είχαμε τελειώσει τον αναζωογονητικό μας περίπατο. Το Πεδίον του Άρεως είναι ένα από τα ομορφότερα πάρκα της Αθήνας. Το πολεοδομικό έργο ανάπλασης που υλοποιήθηκε πραγματικά επανέφερε την γοητεία που είχε άλλοτε, αλλά δεν κατάφερε ν’ αναβαθμίσει την περιοχή και να λυτρώσει τους ανήλικους εργάτες από την πορνεία.

Πεδίον του Άρεως

Φωτογράφιση: Πάτροκλος Σκαφίδας

Στη φωτογράφηση συμμετείχαν φιλικώς οι ηθοποιοί: Θοδωρής Βράχας, Έλιο Φοίβος Μπέικο, Χρήστος Χριστόπουλος, Αχιλλέας Βατρικάς, Κωνσταντίνα Αργυροπούλου

Πεδίον του Άρεως


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Καστανάρα Μαρία

Γεννήθηκα και μένω στην Θεσσαλονίκη. Από την νεαρή μου ηλικία αγάπησα το θέατρο, τον κινηματογράφο και τα βιβλία κάτι που με οδήγησε λίγα χρόνια μετά στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ. Η βαθιά και συστηματική ενασχόληση με το θέατρο αποτελεί πηγή ζωής και τρόπο έκφρασης για μένα. Η δημιουργικότητα και η έμπνευση μου βρίσκουν διέξοδο και στην διακόσμηση.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;