«Ο Παπουτσωμένος Γάτος» στα Ιωάννινα κάθε Κυριακή


«είναι πολύ ωραίο να αγγίζεις μέσα από τα παιδικά θέατρα τα παιδικά ματάκια και τις παιδικές ψυχές  ειδικά όταν αυτά τα παιδιά είναι της πόλης σου».

Ως παιδιά σίγουρα το παραμύθι «ο παπουτσωμένος γάτος» ήταν από τα παραμύθια  εκείνα που το διαβάζαμε ξανά και  ξανά μέχρι που μεγαλώσαμε.Τώρα μπορούμε να το δούμε και επί σκηνής κάθε Κυριακή στο Θέατρο Στοά Ορφέα. Η Παιδική Θεατρική Σκηνή του Καλλιτεχνικού Σωματείου «οι ΑΘΕΡΑΠΕΥΤΟΙ» παρουσιάζει  ένα θεατρικό έργο για μικρούς και μεγάλους, βασισμένο στο ομώνυμο παραμύθι του Giovanni Francisco Straparola , με έναν ξεχωριστό τρόπο.

Ο Παπουτσωμένος Γάτος
Το παραμύθι αν και έχει πολλές εκδοχές όπως  γερμανική,γαλλική η παλαιότερη πρωτότυπη εκδοχή είναι ιταλική και καταγεγραμμένη από τον Giovanni Francisco Straparola ως μία από τις συνολικά 75 ιστορίες της συλλογής του «Οι διασκεδαστικές νύχτες- Le piacevoli notti».

                       Το παραμύθι


Στο παραμύθι περιγράφεται η αδικία σε μία κλασική περίπτωση κληρονομιάς. Μετά από τον θάνατο ενός μυλωνά ο πρώτος γιος κληρονομεί τον μύλο, ο δεύτερος τον γάιδαρο και ο τρίτος τον φαινομενικά άχρηστο γάτο. Ο γάτος καταφέρνει να πείσει τον γιο του μυλωνά όχι μόνο να μην χρησιμοποιήσει το τομάρι του για να κάνει γάντια αλλά και να του φτιάξει ένα ζευγάρι μπότες με τα τελευταία του χρήματα. Από το σημείο εκείνο και μετά ο γάτος εξασφαλίζει στο νέο του αφεντικό αρχικά χρυσάφι, μετά μεγάλη ιδιοκτησία σε γη και ένα παλάτι αφού πρώτα σκότωσε τον κακό μάγο. Τέλος ο μικρός γιος με την βοήθεια του γάτου παντρεύτηκε την βασιλοπούλα Μελισσάνθη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

               Από μία άλλη πλευρά


Οι Αθεράπευτοι αποφάσισαν να προσεγγίσουν με έναν ιδιαίτερο τρόπο το κλασσικό αυτό παραμύθι έχοντας το όμως ως βάση. Σύμφωνα με την προσέγγισή τους  η σοφία του φτωχού μυλωνά μεταβιβάστηκε στο γάτο ο οποίος ανθρωποποιήθηκε, αφού το αφέντικό του του μιλούσε κάθε βράδυ, και βοήθησε το μικρο γιο. Με τη σοφία και την εξυπνάδα μέσω του γάτου ο Τριστάνο, ο μικρότερος γιος του μυλωνά κατάφερε να νικήσει την αλαζονεία και την τυραννία του μεγάλου κακού μάγου Τράμπα και να αποκτήσει όσα επιθυμούσε.

Βέβαια για την επιτυχία αυτή πέρα από την καθοδήγηση του ανθρωποποιημένου γάτου απόλυτος καταλύτης ήταν ο έρωτας του Τριστιάνο με την πριγκίπισσα Μελισσάνθη αλλά και ανάμεσα στο Γάτο “μας” και την Ψιψινέλα του.

Με αυτόν τον τρόπο αποδεικνύεται πως  ένα φαινομενικά μικρότερης αξίας δώρο από τον πατέρα του μπορεί στην πραγματικότητα να είναι το πιο σπουδαίο.

Ο παπουτσωμένος γάτος όπως και όλα τα παραμύθια εξάλλου έχει πολλά σύμβολα και αισιόδοξα μηνύματα που μεταδίδονται με ευχάριστο τρόπο στα παιδιά. Καλλιεργώντας στα παιδιά την αντίληψή τους για την αλήθεια και την πραγματική ομορφιά αποκτούν αληθινές αξίες και σταθερές βάσεις για το μέλλον. Ακόμη το παραμύθι αυτό περνάει ένα ισχυρό μήνυμα αισιοδοξίας και πίστης. Ακόμα και αν τα πράγματα δεν είναι φαινομενικά όπως τα περιμέναμε αν πιστέψουμε και κυνηγήσουμε τα«θέλω μας» στο τέλος θα έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Ο Παπουτσωμένος Γάτος

Το κείμενο και η σκηνοθεσία είναι του Δημήτρη Παππά, καθώς και η πρωτότυπη μουσική του έργου που θα παίζεται ζωντανά επί σκηνής. Τα σκηνικά και τα κοστούμια της Γιωργίνας Παπαγεωργίου. Βοηθός σκηνοθεσίας, σκηνογραφίας & ενδυματολογίας είναι η Αγγελική Κουτσοθανάση. Η φωτογραφία είναι του Βαγγέλη Παπαγιαννάκη και το σχέδιο της αφίσας της Άννας Θεοδόση. Η κατασκευή των σκηνικών είναι έργο όλης της Ομάδας.
Ερμηνεύει ο Λευτέρης Βανούσης (ως “Παπουτσωμένος Γάτος”) και μαζί του (με σειρά εμφάνισης) οι: Δημήτρης Παππάς, Κατερίνα Παπλιάκου, Περικλής Λιάρος, Σοφία Στεφανοπούλου, Χριστίνα Βάρφη, Έφη Μήτου, Πάνος Λιόντος, Αστέριος Τουβλατζής, Βάσια Τασούλη, Παναγιώτης Κόλλιας, Σπύρος Γεροστάθης, Μιχάλης Χατζηισαάκ, Παρασκευή Ροντογιάννη, Αγγελική Κουτσοθανάση, Εύη Τσαβουρέλου, Γεωργία Γάτου, Γεωργία Ζαχάκη, Αρσινόη Μπαλωμένου & Παναγιώτης Μακρής.

Στο Θέατρο της Στοάς Ορφέα κάθε Κυριακή στις 11:30 το πρωί.
Γενική είσοδος: 7€.
Πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων στα τηλέφωνα: 6981981067 & 6981981058.

Ο Παπουτσωμένος Γάτος


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Βασιλεία Ζάμπα

Πεπεισμένη ότι θα ταξιδέψω σε όλον τον κόσμο βρίσκω τρόπο διαφυγής στη γραφή. Φοιτήτρια λογοθεραπείας στα Γιάννενα και ερωτευμένη με το θέατρο και τη φωτογραφία ανακαλύπτω τα θέλω μου.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;