Ο Άνδρας με την πουά γραβάτα: Στο μυαλό ενός αυτόχειρα

Άνδρας
Πηγή: ebooks4greeks.gr

Ο Άνδρας με την πουά γραβάτα είναι ένα θεατρικό έργο που εντάσσεται στο είδος της μαύρης κωμωδίας. Προτού προχωρήσουμε στην παρουσίαση του έργου, όμως, κρίνεται σκόπιμο να αποσαφηνιστεί ο όρος Μαύρη Κωμωδία. Ειδικότερα, μια μαύρη κωμωδία πραγματεύεται με χιουμοριστική διάθεση ένα βαρύ και στενάχωρο θέμα ή ένα θέμα ταμπού που δε συζητείται ανοιχτά. Στη θεματολογία της μαύρης κωμωδίας εντάσσονται θέματα όπως ο θάνατος, οι ασθένειες ή τα εγκλήματα. Το συγκεκριμένο είδος επιχειρεί να φωτίσει αυτά τα θέματα από μία διαφορετική οπτική και να τα προσεγγίσει  με μία εύθυμη διάθεση προκαλώντας το γέλιο του θεατή και εξοικειώνοντάς τον με δύσκολες και αποκρουστικές καταστάσεις, η διαχείριση των οποίων στην καθημερινή ζωή αποτελεί δυσεπίτευκτο εγχείρημα και συνοδεύεται με αισθήματα στεναχώριας και ψυχικού πόνου.

ΥΠΟΘΕΣΗ

Ο Ιάκωβος Λέδερμαν είναι ένα μεγαλοστέλεχος μιας εταιρείας, κοινωνικά καταξιωμένος, οικονομικά ανεξάρτητος με προοπτικές για περαιτέρω οικονομική ανέλιξη. Θα τολμούσε κανείς να πει πως αποτελεί το δυτικό πρότυπο του επιτυχημένου και ευτυχισμένου άνδρα. Μια μέρα, όμως, λίγο πριν ξεκινήσει τη δουλεία αποφασίζει να βάλει τέλος στη ζωή του πέφτοντας από τον 24ο όροφο της 30οροφής εταιρείας στην οποία εργάζεται.

Το έργο θίγει το θέμα της αυτοκτονίας,  το οποίο προκαλεί πολλές αντιδράσεις και διχάζει την κοινή γνώμη παρουσιάζοντας τις σκέψεις που περνούν από το μυαλό ενός ανθρώπου λίγα δευτερόλεπτα πριν οδηγηθεί στο θάνατο κατόπιν συνειδητής επιλογής του. Κάθε όροφος από τον οποίο περνάει κατά την πτώση του περιγράφει τι σκέφτεται ο άνδρας και εγείρει ποικίλα ερωτήματα.

Ποιο λόγοι είναι ικανοί να οδηγήσουν έναν άνθρωπο στην αυτοκτονία και δε θα έπρεπε να μας παραξενεύει το γεγονός ότι αυτοκτονούν άνθρωποι που θεωρούνται ευτυχισμένοι (στην προκειμένη περίπτωση ένας επιτυχημένος άνδρας); Τι διάσταση αποκτά ο χρόνος όταν πλησιάζει ο θάνατος;Μήπως κάθε δευτερόλεπτο λογίζεται ως αιώνας; Μπορεί η ίαση από μακάβριες σκέψεις να επαφίεται σε  καινοτόμους ψυχαναλυτικές μεθόδους και στη θρησκευτική πίστη ή αποτελεί αποκλειστικά δική μας υπόθεση; Υπάρχει ευτυχία; Και αν ναι, δύναται η συσσώρευση φήμης, πλούτου και δόξας να μας οδηγήσει ένα βήμα πιο κοντά σε αυτή; Τι γίνεται όταν κάποιος μετανιώνει για μία  απόφασή του και δεν υπάρχει η δυνατότητα για να επανορθώσει; Πώς λειτουργούν στην ψυχολογία μας τα απωθημένα για το άλλο φύλο( και πώς συνδέεται η επαφή με το άλλο φύλο με την πουά γραβάτα του τίτλου;) Ο θάνατος είναι διαρκώς παρών στη ζωή μας ή μήπως του δημιουργούμε εμείς οι ίδιοι χώρο για να εισβάλλει στη ζωή μας  μέσω των σκέψεών μας; Μήπως, εν τέλει, και η ζωή είναι μια πτώση την οποία οφείλουμε να ζήσουμε ηρωικά; (Άλλοι, βέβαια, θα υποστήριζαν  πως η ζωή πρέπει να αντιμετωπίζεται ως μία διαρκής ανοδική πορεία, ένα σύνολο- σωστών ή λανθασμένων- επιλογών στο οποίο οδηγούμαστε προκειμένου  να υπερβούμε τα όρια του εαυτού μας και  να ανελιχθούμε σε όλους τους τομείς της ζωής μας, με απώτερο σκοπό να δοκιμάσουμε το αίσθημα της υπερηφάνειας για τα κατορθώματά μας  όταν φτάσει στο τέλος η ζωή μας).

ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

Πρόκειται για ένα συλλογικά γραμμένο έργο που  αποτελεί καρπό συνεργασίας και πνευματικής συνάντησης αρκετών ανθρώπων. Πιο συγκεκριμένα, τη συγγραφική ομάδα αποτελούν οι Ελ Ρόι, Αριστοτέλης Καλύβας, Βάιος (Άκης) Βαΐου, Γιάννης Φαρσάρης και Γιάννης Καρακατσανίδης  (Ελ Ρόι+ΑΒΓ). Παρακάτω παρατίθενται σύντομες βιογραφικές πληροφορίες για τα μέλη της δημιουργικής ομάδας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Ελ Ρόι είναι μια αινιγματική φιγούρα, συγγραφέας, μουσικός και εμπνευστής του πολυσυλλεκτικού έργου “Ματριόσκα”, ανάμεσα σε άλλα, που κυκλοφορεί από τις Βορειοδυτικές εκδόσεις.

Ο Αριστοτέλης Καλύβας είναι 25 χρονών, γεννήθηκε στα Γιάννενα και συμμετείχε στην δημιουργία της “Ματριόσκα”. Είναι γιατρός και φιλοδοξεί να γίνει Νευροχειρουργός, ελπίζοντας ότι ίσως κάποτε μπορέσει να ανακαλύψει τι ακριβώς έχει πάει στραβά με το μυαλό μας… και το δικό του.

Ο Άκης Βαΐου είναι αθλητικός οικονομολόγος. Ό,τι καταλαβαίνει κανείς. Ό,τι καταλαβαίνει κι αυτός… Κατά τα άλλα έχει ταξιδέψει με τον Νεμάνια, έχει χορέψει στη Γιορτή και έχει ζωγραφίσει κάποιες από τις κούκλες της Ματριόσκας.

Ο Γιάννης Φαρσάρης γεννήθηκε στην Ιεράπετρα το 1973. Σπούδασε Επιστήμη Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και Εκπαίδευση Ενηλίκων στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Όλα τα έργα του κυκλοφορούν ελεύθερα στο Διαδίκτυο μέσω της ανοικτής βιβλιοθήκης  www.openbook.gr.

Ο Γιάννης Καρακατσανίδης έχει γράψει, μαζί με τον Ελ Ρόι, τη μουσική για όλα τους τα κοινά έργα, ενώ είναι ο συνθέτης της μουσικής του “Άνδρα με την Πουά Γραβάτα”. Το όνειρό του είναι να βρεθεί και στα 4 σημεία του ορίζοντα. Κατά τα άλλα δηλώνει οικονομολόγος από το Πολύκαστρο, και του αρέσουν τα ανέκδοτα με τον Τσακ Νόρις.

(Οι βιογραφικές πληροφορίες έχουν ληφθεί από την ιστοσελίδα ebooks4greeks.gr)

Το θεατρικό έργο “Ο άνδρας με την πουά γραβάτα” διανέμεται ελεύθερα στο Διαδίκτυο σε μορφή ψηφιακού βιβλίου με άδεια Creative Commons.

 

ΥΓ. Οι κριτικές για το έργο Ο Άνδρας με την πουά γραβάτα είναι αντικρουόμενες.Η θετική κριτική του κοινού επικεντρώνεται στην εύστοχη εναλλαγή γέλιου και συγκίνησης, ενώ η αρνητική επισημαίνει την επιδερμική προσέγγιση του θέματος   και τις κλισέ ατάκες.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Παναγιώτα Καναβούρα

Ονομάζομαι Παναγιώτα Καναβούρα και φοιτώ στο πρώτο έτος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.Θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό να έχει ο άνθρωπος τη δυνατότητα να εκφράζεται. Αναμφίβολα το γράψιμο προσφέρει αυτή την ευκαιρία.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;