Μια Μικρή Ιστορία Του Shakespeare’s Globe

Λίγα Λόγια Για Τον Χώρο

Το Shakespeare’s Globe αποτελεί ένα θέατρο που άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό το 1997. Τι σχέση έχει όμως με τον Shakespeare και ποια είναι η ιστορία του;

Το 1599 στο Λονδίνο κτίζεται ένα θέατρο με το όνομα Globe Theatre, το οποίο συνδέθηκε με τον ίδιο τον Shakespeare και τη θεατρική του ομάδα, την Lord Chamberlain’s Men. Τον Ιούνιο του 1613 το θέατρο κάηκε εν ώρα παράστασης και ένα δεύτερο χτίστηκε στη θέση του το 1614, ενώ έκλεισε μόνιμα με διάταγμα το 1642. Το σημερινό Shakespeare’s Globe είναι το θέατρο που αντέγραψε το παλιό Globe Theatre και χτίστηκε στο τέλος του 20ου αιώνα, μερικά μέτρα πιο μακριά από την θέση του πρώτου κτιρίου. Ας δούμε όμως λίγες παραπάνω πληροφορίες.

Globe TheatreΙστορία Κτιρίου

To Globe Theatre ανήκε σε ένα σύνολο ηθοποιών, οι οποίοι άλλαζαν κατά καιρούς, μαζί και το μερίδιό του καθενός. Οι βασικοί κάτοχοι ήταν ο Richard Burbage και ο αδερφός του Cuthbert Burbage, ο William Shakespeare, o John Heminges, o Augustine Phillips, και ο Thomas Pope. Ένας ακόμη που αρχικά ήταν να συμμετάσχει στο θέατρο ήταν ο William Kempe, ο οποίος σταδιακά παραιτήθηκε και παραχώρησε το μερίδιο του σε τέσσερα άλλα άτομα.

Από το θέατρο πέρασαν πολλές και γνωστές παραστάσεις. Υπάρχουν όμως δύο εκδοχές για το ποια ήταν η πρώτη που ανέβηκε. Κάποιοι λένε πως ήταν το “Henry V” και άλλοι πως ήταν το “Julius Caesar“. Εντούτοις δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι, καθώς η πρώτη επίσημη καταγραφή αναφέρει το θεατρικό “Every Man Out Of His Humour“, στο τέλος της ίδιας χρονιάς (1599).

Στις 29 Ιουνίου του 1613, ενόσω παιζόταν το “Henry VIII“, το θέατρο πήρε φωτιά. Ένα θεατρικό κανόνι που χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της παράστασης, έκαψε τα ξύλινα δοκάρια και την αχυροσκεπή! Σύμφωνα με τα εναπομείναντα κείμενα σχετικά με το συμβάν, δεν υπήρξαν θύματα και ο μόνος θεατής που φλεγόταν, σώθηκε όταν τον έσβησαν με….μπύρα! Την επόμενη χρονιά οικοδομήθηκε ξανά στο ίδιο σημείο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το 1642 οι Πουριτανοί κλείνουν το Globe Theatre και όλα τα υπόλοιπα θέατρα του Λονδίνου, μετά από σχετικό διάταγμα. Η αιτία ήταν η κακή φήμη που περιέβαλε το θέατρο σαν ιδέα, αλλά και τους ίδιους του ηθοποιούς που ζούσαν με ελαφρότητα και ανηθικότητα, σαν απατεώνες, όπως αναφέρεται στα σχετικά έγγραφα! Το 1660 έγινε άρση της απαγόρευσης και το Λονδίνο επανήλθε σταδιακά στους πρότερους ρυθμούς.

Globe Theatre

Shakespeare’s Globe

Και φτάνουμε κάπως έτσι στο Shakespeare’s Globe, που κάνει πρεμιέρα με το “Henry V” το 1997. Το θέατρο αυτό φτιάχνεται προς τιμήν του Globe Theatre και ύστερα από μελέτη του από τα αρχιτεκτονικά απομεινάρια των δύο προκατόχων του, δημιουργήθηκε ένα αντίγραφό του. Το κτίριο στεγάζεται περίπου 230 μέτρα μακριά από το αρχικό. Οι ακριβείς διαστάσεις του Globe Theatre είναι άγνωστες, εντούτοις το σχήμα και το μέγεθος του έχουν κατά κάποιο τρόπο υπολογιστεί μέσω της επιστημονικής έρευνας που έχει διεξαχθεί. Αντίγραφα του Globe Theatre έχουν δημιουργηθεί και σε άλλα μέρη ανά τον κόσμο, επηρεασμένα από το ιστορικό κτίριο. Σήμερα το Shakespeare’s Globe λειτουργεί κανονικά και φιλοξενεί ποικίλες παραστάσεις. Πλέον παρέχεται και η δυνατότητα να παρακολουθήσει κανείς μέσω ζωντανής αναμετάδοσης το εκάστοτε θεατρικό.

Shakespeare's Globe


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;