Μεταθέατρο ή διαφορετικά θέατρο εν θέατρω

SHARE

Μεταθέατρο
Μεταθέατρο Πηγή: arealmidsummernight.wordpress

Το Μεταθέατρο ως όρος του αρχαίου δράματος εισήχθη το 1963 από τον θεατρικό συγγραφέα και κριτικό, Lionel Abel, στη μελέτη του Metatheatre: A new view of dramatic form”. Συνόψισε τη θεατροποίηση χαρακτήρων με επίγνωση της θεατρικότητας τους και αποδέχτηκε μετά την Αναγέννηση τον όρο play within a play”. Πρόκειται για μια τεχνική θεάτρου που αντανακλά τον κόσμο ως μια προέκταση της ανθρώπινης συνείδησης. Χωρίς κανόνες και είναι ανοιχτή σε ευφάνταστες παραλλαγές. Πιο απλά, είναι εκείνη η μορφή θεάτρου που ξεφεύγει από τη νόρμα.

Η λέξη προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις “θέατρο” και από το πρόθεμα “μετά”. Η ίδια η πρόθεση δηλώνει πως το θέατρο και το μεταθέατρο δεν είναι δύο αντιμαχόμενα πεδία ή ασύμβατες έννοιες μεταξύ τους. Πρόκειται για την εξέλιξη σε ένα άλλο είδος θεατρικής πράξης και ερμηνείας χωρίς κατ’ ανάγκη να θεωρείται ανώτερο από το αρχικό.

Είδος και Τεχνική

Στο μεταθέατρο υπάρχει μια επική, αφηγηματική και αποστασιοποιητική τεχνική. Μέσα στην στη κύριας πλοκή – που η συνοχή της δεν διασπάται – παρεμβάλλεται μια δεύτερη πλοκή, προκαλώντας αλλαγή αφηγηματικού επιπέδου, διάλυση του χρονικού σχήματος και αφήγησης.

Αντιδρώντας στον ισχυρισμό ότι το θέατρο πρέπει να είναι ρεαλιστικό, το μεταθέατρο μεταφέρει το δράμα σε ένα άλλο επίπεδο που αποκαλύπτει αισθητικά στοιχεία που στην ρεαλιστική τους μορφή ήταν κρυμμένα. Το παίξιμο του θεάτρου μέσα στο θέατρο, δηλαδή οι δύο πλοκές, μετατρέπει τη δράση σε στιλιζαρισμένη και ταυτόχρονα δημιουργεί μια μίξη στο θεατή μεταξύ πραγματικού και φανταστικού υπό την κοινή εμπειρία.

Η δραματική ψευδαίσθηση

Ως ψευδαίσθηση στο θέατρο ορίζεται η αδιάσπαστη συγκέντρωση και αφοσίωση των φανταστικών προσώπων του έργου στις πλασματικές καταστάσεις. Οι θεατές πρέπει να γνωρίζουν πως όσα λαμβάνουν χώρα επί σκηνής δεν συμβαίνουν στην πραγματικότητα και πως όλα είναι αποτέλεσμα της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Όμως η αίσθηση του πλασματικού δεν τους εμποδίζει συμμετέχουν συναισθηματικά, και να συμπάσχουν κατά την εξέλιξη του έργου. Στο μεταθέατρο ο υποκριτής παριστάνει πως δεν είναι ενήμερος και συνειδητοποιημένος για την ύπαρξη ενός ακροατηρίου που τον παρακολουθεί με αποτέλεσμα να υποκρίνεται αφενός ότι είναι μόνος του, αφετέρου ότι είναι κάποιος άλλος χαρακτήρας και όχι αυτός που είναι στην πραγματικότητα. Σύμβαση που το κοινό αποδέχεται αβασάνιστα.

Advertisement

Αρνούμενο να αποδεχτεί τη σύμβαση της σκηνής, το μεταθέατρο αμφισβητεί, γελοιοποιεί και την θέτει υπό την κρίση του κοινού φωνάζοντας : “ Για το Θεό! Θέατρο παίζουμε, μην το ξεχνάς!”

Η φράση συνοψίζει τη κραυγή αγωνίας του Αισχύλου προς το κοινό, τον πρόλογο στις τραγωδίες του Ευριπίδη, την Αριστοφανική παράβαση και τα Σαιξπηρικά έργα που τοποθετούν το θεατή μεταξύ ονειρικού και πραγματικότητας .

A play there is, my Lord, some ten words long,

Which is as brief as I have known a play;

But by ten words, my Lord, it is too long”

(Shakespeare, W., Edition-1937, p. 79)

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Τελειόφοιτη Δημοσιογραφίας, γεννήθηκα και μεγαλώνω στην Αθήνα. Αγαπάω κάθε είδους συγγραφή και να γοητεύομαι με κάτι νέο κάθε τόσο. Μεγάλη αδυναμία ο καφές σε μεγάλες δόσεις!!

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG