“Ο Δρόμος Περνά από Μέσα”: Τι είδαμε στο θέατρο Τζένη Καρέζη

Ο Δρόμος Περνά από Μέσα

“Ο Δρόμος Περνά από Μέσα”

του Ιάκωβου Καμπανέλλη

Ο Δρόμος Περνά από Μέσα”, ένα από τα πιο ώριμα και εμβληματικά έργα του Ιάκωβου Καμπανέλλη, παρουσιάζεται από τις 25 Οκτωβρίου στο Θέατρο Τζένη Καρέζη, σε σκηνοθεσία Κώστα Καζάκου. Πρόκειται για ένα έργο με βαθύτατα κοινωνικές και πολιτικές προεκτάσεις οι οποίες, ωστόσο, απορρέουν με αβίαστο τρόπο από μια φαινομενικά απλή ιστορία.

Το περιεχόμενο της ιστορίας είναι το ακόλουθο: Ο Δρόμος Περνά από Μέσα

Σ’ ένα νεοκλασικό αρχοντικό που καταρρέει, ζει ο ξεπεσμένος μεγαλοαστός και η αφοσιωμένη οικονόμος του. Εκεί καταφθάνει εξ Ευρώπης και ο τεχνοκράτης ανιψιός και κληρονόμος. Ξαφνικά εισβάλλει ένας πολυμήχανος λαϊκός επιχειρηματίας μαζί με την όμορφη γυναίκα του, προάγγελοι μιας αναπότρεπτης κατεδάφισης. Με “κράχτη” τις πραγματικές αντίκες και την ιστορία του σπιτιού, θα πουλάνε πλαστογραφημένα έπιπλα πατιναρισμένα με ψεύτικες ιστορίες που μαγεύουν πάντα τους νεόπλουτους. Το σχέδιο μπήκε σε εφαρμογή και αποδίδει. Ο σκόρος όμως κατατρώει τις αντίκες… Το τραγούδι της φθοράς κυριαρχεί παντού. Μέσα στη μαγεία του ωραίου αυτού ερειπίου, συγκρούεται το παρελθόν με το αδίστακτο παρόν, μέσα από Πάθη, Μίση, Έρωτες, Θυσίες, Ηρωισμούς και Προδοσίες.

Όλα τα ανθρώπινα συναισθήματα και οι συμπεριφορές αποτυπώνονται με μαεστρία μέσα από την ακριβή αποτύπωση των χαρακτήρων και της ψυχοσύνθεσης των πρωταγωνιστών του έργου. Από την πρώτη σκηνή, ο Γιώργος Κυρίτσης, υποδυόμενος τον ξεπεσμένο μεγαλοαστό Ποριώτη, μαγνητίζει το κοινό και, με την επιβλητική του ερμηνεία, θέτει τον προβληματισμό του σχετικά με το παρελθόν, το παρόν και τη μεταξύ τους σχέση. Η ένταση της ερμηνείας του Γιώργου Κυρίτση καθρεφτίζει τον άνθρωπο ο οποίος πασχίζει να συμφιλιώσει τις μνήμες του παρελθόντος με τις αδήριτες ανάγκες ενός παρόντος που όλο αλλάζει. Η Άννα Γεραλή, ως πιστή υπηρέτρια που είναι συναισθηματικά δεμένη με το σπίτι που φροντίζει, γίνεται σύμβολο της αντίστασης στην αλλαγή και της διατήρησης της προϋπάρχουσας τάξης των πραγμάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τις κωμικές στιγμές της παράστασης τις χαρίζει ο Γιώργος Δάμπασης ο οποίος με την ζωντανή και πηγαία ερμηνεία του παρουσιάζει στο κοινό τον κύριο Αντωνάκο, έναν νέο επιχειρηματία με μοναδικό σκοπό το κέρδος και την κοινωνική ανέλιξη. Η Ηλιάνα Μαυρομάτη, υποδυόμενη τη σύζυγο του επιχειρηματία, ενσαρκώνει με πληρότητα όλες τις σκέψεις και τις συναισθηματικές διακυμάνσεις μιας κοπέλας που έχει την τάση να απελευθερωθεί από έναν άνθρωπο που την θεωρεί “κτήμα και δημιούργημά του”.

Τελευταίος στη σειρά εμφάνισης είναι ο Όμηρος Πουλάκης ο οποίος, ωστόσο, δίνει μια νέα πνοή στην παράσταση εκπροσωπώντας τη νέα γενιά που αδιαφορεί για τους δεσμούς με το παρελθόν και επιδιώκει με κάθε τρόπο τη ρευστοποίηση της περιουσίας. Ο Όμηρος Πουλάκης ενσαρκώνει με ρεαλιστικό τρόπο τον τύπο του νέου άνδρα που ζει για το παρόν και προσπαθεί να δρέψει ό,τι επιθυμεί, από το μερίδιο του σπιτιού έως τη γυναίκα του επιχειρηματία.

Η ομολογημένη υποκριτική ικανότητα των ηθοποιών πλαισιώνεται από το λεπτομερώς προσεγμένο και επιβλητικό σκηνικό το οποίο δεν είναι άλλο από το εσωτερικό του νεοκλασικού σπιτιού. Η διακόσμηση και τα έπιπλα-αντίκες εναρμονίζονται πλήρως με την πάλη μεταξύ παρελθόντος, ιστορίας και παρόντος.

Το έργο “Ο Δρόμος Περνά από Μέσα” αποτελεί μια άρτια από κάθε άποψη θεατρική παράσταση, η οποία προβληματίζει, αφυπνίζει και οδηγεί προς τη συνειδητοποίηση.

Ο Δρόμος Περνά από Μέσα

Παίζουν με τη σειρά που εμφανίζονται:

Φάνης Ποριώτης ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΥΡΙΤΣΗΣ
Χάρης Αντωνάκος ο
ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΑΜΠΑΣΗΣ
Λίτσα, η γυναίκα του η
ΗΛΙΑΝΑ ΜΑΥΡΟΜΑΤΗ
Γλυκερία η
ΑΝΝΑ ΓΕΡΑΛΗ
Αντρέας Ποριώτης ο
ΟΜΗΡΟΣ ΠΟΥΛΑΚΗΣ

Σκηνοθεσία: ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΖΑΚΟΣ
Σκηνικά – Κοστούμια:ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΜΠΑΝΕΛΛΗ
Μουσική σύνθεση-Επιμέλεια:ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΖΑΚΟΣ

Ο Δρόμος Περνά από Μέσα

Ημέρες και Ώρες Παραστάσεων:
ΤΕΤΑΡΤΗ, 19:00
Τιμές εισιτηρίων: ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ: 15 ευρώ, άνω των 65: 12 ευρώ & 10 ευρώ ΑΜΕΑ & ΑΝΕΡΓΩΝ

ΠΕΜΠΤΗ και ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 21:15
Τιμές εισιτηρίων: ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ: 18 ευρώ, άνω των 65: 12 ευρώ & 10 ευρώ:  ΑΜΕΑ & ΑΝΕΡΓΩΝ

ΣΑΒΒΑΤΟ, 18:30
Τιμές εισιτηρίων: ΛΑΙΚΗ  ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 15 ευρώ, ανω των 65: 12 ευρώ & 10 ευρώ: ΑΜΕΑ & ΑΝΕΡΓΩΝ

ΣΑΒΒΑΤΟ, 21:15
Τιμές εισιτηρίων: ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ: 18 ευρώ

ΚΥΡΙΑΚΗ, 20:00
Τιμές εισιτηρίων: ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ:  18 ευρώ, ανω των 65: 12 ευρώ, 10 ευρώ: ΑΜΕΑ & ΑΝΕΡΓΩΝ

Θέατρο «Τζένη Καρέζη»
Ακαδημίας 3, Αθήνα
Πληροφορίες – Κρατήσεις: Τηλ. 210 3625520, 210 3636144 & 210 3644921

Ηλεκτρονική Προπώληση: Ticket services: 12 ευρώ & στο ταμείο του θεάτρου

Ο Δρόμος Περνά από Μέσα


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Κατερίνα Λιοδάκη

Φιλόλογος που αγαπά τα βιβλία (προφανές!), τη μουσική και τα ταξίδια. Αυτό συμβαίνει γιατί και τα τρία έχουν τη δυνατότητα να την μεταφέρουν κυριολεκτικά και μεταφορικά σε νέους κόσμους. "Κυνηγάει" τις θεατρικές παραστάσεις και προσπαθεί να πηγαίνει σε όσο περισσότερες γίνεται.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;