ΕΙΣΒΟΛΗ από την ομάδα Mammals στο Θέατρο Τ

ΕΙΣΒΟΛΗ

Η ΕΙΣΒΟΛΗ, ή στο πρωτότυπο Invasion!, είναι ένα έργο του διακεκριμένου και βραβευμένου Jonas Hassen Khemiri. Μισός Σουηδός και μισός Τυνήσιος, ο Khemiri είναι ένας από τους πιο σημαντικούς συγγραφείς της γενιάς του, τα έργα του οποίου έχουν μεταφραστεί σε πάνω από 20 γλώσσες στον κόσμο.

Η ΕΙΣΒΟΛΗ, είναι ένα σύγχρονο έργο του 2006 και γράφτηκε μερικά χρόνια μετά την πτώση των Δίδυμων Πύργων. Η απόφαση της κυβέρνησης να χωρίσει τον κόσμο σε αυτούς που είναι φίλοι της Δημοκρατίας και σε αυτούς που δεν είναι, σε συνδυασμό με τα προσωπικά βιώματα και τις εικόνες του συγγραφέα, ως παιδί μετανάστη, υπήρξαν η αφορμή για τον Khemiri να συνθέσει ένα έργο, κωμικό και αιχμηρά σοβαρό ταυτόχρονα, χωρίς ίχνος διδακτισμού αλλά πλήρες προβληματισμού.

Την μετάφραση του έργου αναλαμβάνουν από κοινού η Ιωάννα Τζίκα και ο Αλέξανδρος Κωχ, οι οποίοι, αντίστοιχα, είναι ηθοποιός και σκηνοθέτης της παράστασης. Σύγχρονα θέματα όπως η μετανάστευση, ο ρατσισμός, ο έρωτας, το bullying, όλα περνούν από την σκηνή και αφήνουν στο πέρασμα τους μία πληθώρα “γιατί” και προβληματισμών στον απόηχο της κάθε ιστορίας που κατορθώνει να είναι τόσο μεμονωμένη και τόσο αλληλένδετη με την άλλη. Η δύναμη της γλώσσας αποκτά θετικό και αρνητικό πρόσημο σε έναν ατίθασο χορό ενός σημαίνοντος και άπειρων σημαινόμενων. “Αμπουλκάζεμ”, μία λέξη που ενώνει και χωρίζει, που ξυπνά αναμνήσεις και συναισθήματα, αγγίζει τρυφερά και με ορμή, θυμώνει, αποστασιοποιεί.. Ένα όνομα με χίλια πρόσωπα, μία λέξη με ατελείωτες ερμηνείες που νοηματοδοτούνται σε κάθε ιστορία διαφορετικά επισημαίνοντας πως η γλώσσα αποτελεί όπλο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε εις βάρος είτε προς όφελος.

ΕΙΣΒΟΛΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Δημήτρης Κρίκος, ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης, η Ιωάννα Τζίκα και ο Δημήτρης Φραγκούλης, 4 ηθοποιοί σε 19 διαφορετικούς ρόλους, με ερμηνείες διαπεραστικές και ορμητικότητα δημιουργούν ένα εξαιρετικό σύνολο με ισορροπία, έκδηλη χημεία, σύνδεση και αρμονία, ασύλληπτη ταχύτητα και ρυθμό. Διάλογοι, μονόλογοι, μουσική, ακόμη, και τραγούδι αποτελούν το όχημα για το ταξίδι της γλώσσας που μεταμορφώνεται από αργκό μέχρι εκείνη των ΜΜΕ. Με άψογη ευελιξία η απαιτούμενη εναλλαγή συναισθημάτων, χειρονομίας, κίνησης, ηχοχρώματος και βαδίσματος, σε περιπτώσεις . Με απόλυτη καθαρότητα λόγου επιτυγχάνουν μία ταχύτατη ανάπτυξη του κειμένου, έναν καταιγισμό εικόνων και πληροφοριών που απορροφούνται, όμως, από τον θεατή κρατώντας τον προσηλωμένο αποκλειστικά σε ό,τι γίνεται πάνω στην σκηνή. Οι ηθοποιοί με ακόρεστη διάθεση δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό με αποτέλεσμα να αδυνατείς να ξεχωρίσεις μόνο έναν χαρακτήρα σε αυτήν την ευφυέστατη ανάμειξη αστείου και κωμικού και, παράλληλα, σοβαρού και συγκινητικού.

Στον σκηνικό χώρο δύο παραλληλόγραμμα κιβώτια με κόμικ και pop art σκίτσα νοηματοδοτούν,  με την σειρά τους, και με την συμβολή και των εύστοχων φωτισμών, τις σκηνές και μεταφέρουν την δράση σε τηλεοπτικά πάνελ, σε μπαρ, σε κλειστά δωμάτια, σε αναμνήσεις.. Τα λιτά σκηνικά αντικείμενα επιτρέπουν τα 100 λεπτά ανεξάντλητης κίνησης των ηθοποιών που μπαινοβγαινούν ασταμάτητα στην σκηνή, αλλάζουν ρούχα και ρόλους, χοροπηδούν, γελούν, βρίζουν, χορεύουν.

Το άβολο και αμήχανο ξεκίνημα της παράστασης για τους θεατές, με την φασαριόζικη παρέα που “εισβάλλει” στο θέατρο φωνάζοντας και κοροιδεύοντας προϊδέασε τους θεατές πως δεν θα παρακολουθήσουν μία συμβατική παράσταση. Με το σπάσιμο του 4ου τοίχου εξ αρχής, την εξαιρετική σκηνοθεσία του Αλέξανδρου Κωχ, την ποιότητα του κειμένου του Jonas Hassen Khemiri και, φυσικά, με τις υπέροχες ερμηνείες των ηθοποιών,το κοινό παρασύρθηκε στην μαγεία της παράστασης και αποχώρησε από το Θέατρο Τ, σιγοψυθιρίζοντας και αυτό την παράξενη λέξη “Αμπουλκάζεμ”.

Η ΕΙΣΒΟΛΗ είναι μία ακόμη αξιόλογη παράσταση που παρακολουθήσαμε αυτή την θεατρική σαιζόν στο Θέατρο Τ και άξιζε των θεατρικών κριτικών που απέσπασε.

ΕΙΣΒΟΛΗ

 

Η ΕΙΣΒΟΛΗ παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την ομάδα mammals με την ευγενική υποστήριξη της Διεθνούς Αμνηστίας.

Συντελεστές:
Μετάφραση: Ιωάννα Τζίκα-Αλέξανδρος Κωχ
Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Κωχ
Ηθοποιοί: Δημήτρης Κρίκος, Αλέξανδρος Νικολαΐδης, Ιωάννα Τζίκα, Δημήτρης Φραγκούλης
Επιμέλεια Φωτισμού: Δημήτρης Κοκολινάκης
Παραγωγή: mammals
Αφίσα: Blind Studio
Trailer: Θανάσης Κωνσταντόπουλος – tkproject.gr

 

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Καστανάρα Μαρία

Γεννήθηκα και μένω στην Θεσσαλονίκη. Από την νεαρή μου ηλικία αγάπησα το θέατρο, τον κινηματογράφο και τα βιβλία κάτι που με οδήγησε λίγα χρόνια μετά στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ. Η βαθιά και συστηματική ενασχόληση με το θέατρο αποτελεί πηγή ζωής και τρόπο έκφρασης για μένα. Η δημιουργικότητα και η έμπνευση μου βρίσκουν διέξοδο και στην διακόσμηση.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;