Είδαμε «Οι δρόμοι του χιονιού» στο θέατρο Τόπος Αλλού

Βρεθήκαμε στην παράσταση «Οι δρόμοι του χιονιού» στο θέατρο Τόπος Αλλού, και απλά μαγευτήκαμε. Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα προσέγγιση της μετανάστευσης εκτυλίσσεται στην εν λόγω παράσταση, μέσα από τις προσωπικές ιστορίες επτά ανθρώπων. Όλοι τους, αναγκασμένοι για διαφορετικούς λόγους να φύγουν από τις πατρίδες τους, ταξίδεψαν είτε στην Ελλάδα, είτε στην Σουηδία, είτε σε Αφρικανικές περιοχές, γεμάτοι τραύματα.

Τοποθετημένο όχι στο σήμερα, αλλά σε παλαιότερη δεκαετία, και με έντονο και το πολιτικό σκηνικό της εποχής, δίδεται μια διαφορετική εικόνα, στον όρο «ξένος». Η εικόνα από την πλευρά του ίδιου του «ξένου» και πως πορεύεται στον κόσμο. Με διαλόγους αρκετά συμπυκνωμένους σε ουσία, διάλεκτο της εκάστοτε χώρας, το παρελθόν και το παρόν, το κοινωνικό υπόβαθρο και σαφώς και τον έρωτα, μέσα σε όλα αυτά, η παράσταση καταφέρνει να σε κάνει να ταυτιστείς με τον αγώνα του εκάστοτε μετανάστη, και κυρίως καταφέρνει να δείξει πως όλοι οι άνθρωποι, ανεξαρτήτου χώρας και ηλικίας, είμαστε εν δυνάμει μετανάστες.

Τα σύνορα μπορεί να χωρίζουν ανθρώπους και να τους κατατάσσουν – ονοματίζουν με ειδικές κατηγορίες, όπως η παράσταση θέλει και καταφέρνει να δείξει, πως καμιά φορά το μόνο που χρειάζεται ένας άνθρωπος, είναι να νιώσει το χώμα που ακουμπάει, ως πατρίδα του και δεν βλέπει άλλο στόχο πέρα από αυτό. Οι περισσότεροι μάλιστα, σύμφωνα με την παράσταση, δεν καταφέρνουν ποτέ να νιώσουν την νέα τους πατρίδα, ως «πατρίδα» και η λησμονιά είναι ο μόνος ψυχικός τους δρόμος. Άλλοι πάλι τα κατάφεραν, αλλά ένιωσαν από τους ντόπιους, το νέο συγγενικό τους περιβάλλον, αποστασιοποίηση και κατηγοριοποίηση.

Το πόσο γρήγορα όμως ένας ντόπιος, μπορεί να γίνει ξένος και να τον κατηγορούν, άλλοι ντόπιοι, είναι κάτι που μπορεί να γίνει αστραπιαία και κάτω από όλες τις σκληρά κοινωνικές συνθήκες.

Η παράσταση είναι αποτέλεσμα έρευνας τριών ετών και μιας συνεργασίας τριών θεατρικών Ευρωπαϊκών οργανισμών. Το θέατρο Τόπος Αλλού βασίστηκε στην έρευνα του Κέντρου σπουδών λαϊκού θεάτρου και συνεργάστηκε με τον θεατρικό οργανισμό AIDA FONDAZIONE και το KRZYK theater από την Πολωνία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του θεάτρου «Τόπος Αλλού»:
«Είναι το δεύτερο μέρος μιας πορείας που ξεκίνησε με έρευνα, συναντήσεις και συνεντεύξεις με πραγματικούς μετανάστες πρωταγωνιστές της μεταναστευτικής περιπέτειας, πέρασε από τα ευρωπαϊκά προγράμματα (με εταίρους άλλους θεατρικούς οργανισμούς από Ιταλία, Βουλγαρία, Σουηδία, Πολωνία, Ρουμανία), πραγματοποίησε 2 πιλοτικές παραστάσεις στο Χαλάνδρι με τον προσωρινό τίτλο Passport : Green Button και τώρα ολοκληρώνεται με τους «Δρόμους του Χιονιού» στο ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟύ με μία πολυσήμαντη Ευρωπαϊκή συνεργασία τριών οργανισμών που προέρχονται από χώρες με μεγάλη θεατρική παράδοση. Ιταλία και Πολωνία. Η καλλιτέχνες μέσα από την συνεργασία του θα καταθέσουν όχι μόνο τις τεχνικές και τις φόρμες τους άλλα και την εμπειρία του τόπου τους πάνω στη μετανάστευση. Η Λαμπεντούζα στέκει μοναχική στη μέση της Μεσογείου ανάμεσα σε δύο Ηπείρους σαν μία σημαδούρα, είναι η πόρτα για την γη της επαγγελίας. Οι Πολωνοί έχουν στις αποσκευές τους και στο συλλογικό τους υποσυνείδητο απανωτά στρώματα μετανάστευσης και προσφυγιάς σε όλο τον κόσμο.»

Μια απόλυτα σωστά δοσμένη σε πραγματικά γεγονότα παράσταση, με ρεαλιστικούς διαλόγους που μέλλουν να σας κατακλύσουν.

Συντελεστές:
Κείμενο-Σκηνοθεσία-φωτισμοί: ΝΙΚΟΣ ΚΑΜΤΣΗΣ
Σκηνικό: ΝΙΚΟΣ ΚΑΜΤΣΗΣ-ΜΙΚΑ ΠΑΝΑΓΟΥ
Κοστούμια κατασκευή αντικειμένων: ΜΙΚΑ ΠΑΝΑΓΟΥ
Μουσική σύνθεση/Επιμέλεια : ΧΡΗΣΤΟΣ ΞΕΝΑΚΗΣ
Κίνηση Marek Koschiolek
Χορογραφία Μαγδα Γεροσίδερη
Στίχοι Νίκος Καμτσής
VIDEO: Γιώργος Αλεξίου, Anna Giniewska
Public Relation-Επικοινωνία: Canard qui parle
Παίζουν οι: Λαμπρινή Θάνου, Νίκος Καραστέργιος, Άντα Κουγιά, Αντρια Ράπτη, Σάκης Τσινιάρος, Χριστίνα Δημητριαδη, Στεφανία Γκουρνέλου.
Από 16 Νοεμβρίου στο ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟΥ
Κάθε Παρασκευή & Σάββατο 8.30, Κυριακή 7:30

Πληροφορίες θεάτρου:
Τόπος Αλλού
Κεφαλληνίας 17 & Κυκλάδων,Κυψέλη
Τηλ : 2108656004, 2108624392
Παραστάσεις : Απόγ.: Κυρ. 7.30 μ.μ. Βραδ.: Παρ., Σάβ. 8.30 μ.μ.
Τιμή : € 10. Ισχύουν ειδικές τιμές.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Δανάη-Ελευθερία Σωπασή

Ονομάζομαι Δανάη - Ελευθερία Σωπασή αλλά οι φίλοι μου με φωνάζουν Δανάη. Είμαι απόφοιτη του τμήματος Δημοσιογραφίας στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ και σπουδάζω στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο στο τμήμα: Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό. Μαζί θα εξερευνήσουμε θέματα πολιτισμού, όπως το θέατρο, ο κινηματογράφος και το βιβλίο....! Και μην ξεχνάτε: Rhythm is a dancer....!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;