Είδαμε το δρώμενο «Προμηθέας2018» στο θεατρικό εργαστήρι PocketFlat

Στον ιδιαίτερο χώρο του θεατρικού εργαστηρίου PocketFlat είχαμε την δυνατότητα να παρακολουθήσουμε το δρώμενο «Προμηθέας2018». Η δημιουργός του εργαστηρίου, Στέλλα Μαρή, είναι ηθοποιός και μάλιστα γνωστή πλέον σε εμάς, αφού είχαμε παρευρεθεί πέρυσι στην παράσταση της, «Ο πλανήτης».

Η Στέλλα Μαρή πέρα από ηθοποιός, είναι και δημιουργός – σκηνοθέτις του θεατρικού εργαστηρίου που βρίσκεται στην Πατησίων στο κέντρο της Αθήνας και γίνεται μαζί με την ομάδα της κοινωνός μιας ολόκληρης αναπαράστασης του αρχαίου ελληνικού θεατρικού ιδεατού.

Ο λόγος για τον «Προμηθέας2018 ή ένα δρώμενο με αφορμή την Αρχαία Τραγωδία» από την θεατρική ομάδα του PocketFlat που παρουσιάστηκε για δυο ημέρες τον Ιούνιο.

Εν είδει σκηνοθετικού σημειώματος:
Επειδή, όπως είχε πει και ο Κάρολος Κουν, δεν ξέρουμε πώς ανέβαινε τότε η Τραγωδία, άρα όποια προσέγγισή της, δεν μπορεί παρά να θεωρηθεί εναλλακτική, επειδή τα κείμενα της Αρχαίας Τραγωδίας αφορούν (και) το σήμερα, γι’ αυτό και είναι κλασσικά, επειδή η όποια φόρμα δεν μπορεί να είναι παρά το μέσο για να μιλήσεις, επειδή θεωρούμε ότι ο νατουραλισμός δεν μπορεί να έχει ουδεμία σχέση με τα κείμενα της Τραγωδίας (όχι μόνο λόγω της χρήσης της μάσκας, αλλά καταρχήν λόγω του ποιητικού τους χαρακτήρα), επειδή επιβάλλεται το ρίσκο της πρότασης αν θέλουμε το Θέατρο να μην καταντήσει ένα αυθαίρετο μουσειακό είδος, επειδή θεωρούμε πως στόχος των Θεατρικών Εργαστηρίων είναι καταρχήν να προάγεται η έρευνα στη θεατρική πράξη….. αποφασίσαμε να δουλέψουμε με πίστη, αγάπη και σεβασμό απέναντι στην Αρχαία Ελληνική Γραμματεία, την ιδιότυπη αυτή συνάντηση και σύνθεση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο ειδικά σχεδιασμένος χώρος του εργαστηρίου μετατράπηκε σε μια όμορφη αναδρομή στο εχθές, από ανθρώπους που έδειξαν την αγάπη τους για το θέατρο στο σήμερα. Η παράσταση ξεκινάει με τις ηθοποιούς να έρχονται στην σκηνή κρατώντας ντοσιέ με αποσπάσματα παραστάσεις κορυφαίων αρχαίων Ελλήνων τραγωδών. Η κάθε μια ηθοποιός με το δικό της κείμενο, ξεκινάει το δικό της προσωπικό ταξίδι στον χρόνο και συνολικά ακούγονται κείμενα από τον «Προμηθέα» του Αισχύλου, τις «Βάκχες» του Ευριπίδη, τους «Κρήτες» του Ευριπίδη, το «περί του τραγικού» του Χρ. Μαλεβίτση. Παράλληλα η σκηνοθέτις, η Στέλλα Μαρή, ρύθμιζε τα χρώματα της παράστασης, που είχαν τόση μεγάλη σημασία για την ουσία του έργου.

Όλες οι ηθοποιοί κατάφεραν με μεστό τρόπο να μας ταξιδέψουν στο πνεύμα της αρχαίας εποχής, και με τα κείμενα τους να θίξουν σημαντικότατα κεφάλαια της θεώρησης των νόμων και των θεών και των πραγμάτων όλων! Τελευταίο και σημαντικό σημείο, είναι πως τα κείμενα «για μένα ο Προμηθέας είναι…» που ακούστηκαν στο τέλος της παράστασης, τα έγραψαν οι ίδιες οι σπουδάστριες του Εργαστηρίου.

Μια παράσταση που σε κάνει να θέλεις να βουτήξεις στην γνώση του αρχαίου θεατρικού κόσμου και για όσους είναι ήδη μέσα στα πράγματα, να τα ξαναδούν από μια φρέσκια και πάνω από όλα αφοσιωμένη ματιά!

Συντελεστές:
Σκηνοθεσία, σύνθεση και διδασκαλία: Στέλλα Μαρή
Ερμηνεύουν οι σπουδάστριες του Εργαστηρίου (με αλφαβητική σειρά):
Ελίνα Γεωργίλη, Ειρήνη Γκολέμη, Μαριαλένα Διαμαντή, Ιωσηφίνα Κοσμά, Πόλα Πολλάλη, Ιωάννα Οικονόμου
Διάρκεια δρώμενου
80 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

Πληροφορίες θεατρικού εργαστηρίου PocketFlat:
Διεύθυνση: Πατησίων 299, Πατήσια
κοντά στην στάση του ηλεκτρικού «Άγιος Ελευθέριος»


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Δανάη-Ελευθερία Σωπασή

Απόφοιτη ιδιωτικής σχολής δημοσιογραφίας και εν εξελίξει φοιτήτρια στον "Ευρωπαϊκό Πολιτισμό" του Ε.Α.Π. Μαζί εξερευνούμε θέματα πολιτισμού, όπως το θέατρο, ο κινηματογράφος, το βιβλίο και συζητάμε ακόμα περισσότερα μέσα από συνεντεύξεις. Στάση ζωής: "Rhythm is a dancer....! "

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;